Szerző: Hlács Ferenc

2017. június 12. 12:13

Xbox One X-ként rajtol a Project Scorpio

A Microsoft csúcskonzoljának ára és megjelenési dátuma is kiderült az E3-on. Az Xbox One X-re idén ősszel számíthatunk, célkeresztben a 4K játék.

Végre lehullt a lepel a Microsoft eddig csak Project Scorpio kódnév alatt emlegetett, új generációs (pontosabban félgenerációs) konzoljáról: a vállalat az E3-on bemutatta Xbox One X készülékét, ahogy fogalmaz az "eddigi legerősebb konzolt", amelyet a 4K, illetve HDR tartalmak alá szán. A vállalat az elmúlt hónapokban már több részletet is elárult a készülékről, most viszont az is kiderült, mikor és milyen áron juthatnak majd hozzá a játékosok. A konzol idén november 7-én kerül a boltokba, nettó 499 dolláros áron, azaz ugyanakkora összegért, mint az eredeti Xbox One annak 2013-as megjelenésekor - viszont 100 dollárral drágábban, mint a konkurens PlayStation 4 Pro.

A vaskosabb árcédula ugyanakkor nem indokolatlan, hiszen ahogy arról már korábban is részletesen beszámoltunk, az Xbox One X jelentős teljesítménynövekedést hoz a korábbi modellekhez és a konkurenciához képest is: nyers számítási teljesítménye az előd 1,4 TFLOPS-szal szemben nem kevesebb mint 6 TFLOPS, amellyel a rivális PlayStation 4 Prót is messze maga mögött hagyja, a Sony legfrissebb konzolja ugyanis 4,12 TFLOPS-t produkál.

Ehhez a gyártó tisztességes hardvert pakolt az készülékbe, abban a 8 CPU mag órajelét a korábbi 1,75 gigahertz helyett már 2,3-ra állította - egyedi, módosított AMD Jaguar magokról van szó. A grafikus egység terén sem fogta magát vissza a Microsoft-AMD páros, az Xbox One X-be egy 40 CU-s, 2560 shaderes egység került, egyedi GCN microarchitektúrával. Viszonyításképpen az Xbox One-ban 16 CU és 768 shader található. A GPU magok órajelét is feljebb tornázta a cég, azok az eredeti Xbox One-ban 853, a ráncfelvarrott Xbox One S-ben 914, a legfrissebb modellben pedig 1172 megahertzen ketyegtek. Az eszközbe mindezek mellett a korábbinál 4 gigabájttal több, 12 gigabájt GDDR5 memória került, 256 helyett már 384 bites memóriabusszal - ezzel elméletben a gép 326 GB/s-os elméleti maximális sávszélességet produkál, amelyet a CPU és a GPU egyaránt használhat. A chipek, akárcsak az Xbox One S esetében, a TSMC 16 nanométeres gyártási technológiájával készültek.

Míg az eredeti Xbox One külső tápegységgel dolgozott, az S modell már egy belső, 120 wattos egységet kapott. Ezt a jó szokást az Xbox One X is megtartotta, a beépített tápegység esetében 254 wattot produkál. A dobozba mindezek mellett az ismert UHD Blu-Ray meghajtó és 2x2 802.11ac-s WiFi is került. Érdekesség, hogy a tiszteletet parancsoló teljesítmény dacára ez a készülék a Microsoft legvékonyabb konzolja, még a karcsú Xbox One S-nél is laposabbra sikerült, igaz 300x240x60 milliméteres dimenzióival, egy leheletnyit szélesebb és hosszabb mint az előd. A készülékkel természetesen minden eredeti Xbox One kiegészítő is működik majd.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ami a játékokat illeti, a vállalat az új modellt teljes mértékben támogató címeknél a 4K felbontást és HDR megjelenítést veszi célkeresztbe, a Full HD tévék esetében alacsonyabb felbontás mellett is szebb grafikát ígér, noha itt valószínűleg a játékfejlesztőkön múlik majd, hogy pontosan hogyan turbózzák fel az adott cím látványvilágát. Az Xbox One X megjelenésével több, már piacon lévő címhez is várhatók ingyenes frissítések, legyen szó a Microsoft saját zászlaja alatt kiadott játékokról vagy harmadik féltől származó szoftverekről, amelyekkel visszamenőleg is megkapják majd a 4K támogatást - ilyenek lesznek többek között a Resident Evil 7, Rocket League, Gears of War 4, Forza 3 és a Minecraft is.

02:11
 

Xbox One X – E3 2017 – World Premiere 4K Trailer

Még több videó

A Microsoft azonban nem állt meg itt, az Xbox One modelleken ugyanis hamarosan az eredeti Xbox-ra készült játékok is játszhatók lesznek. A vállalat a tavalyi E3-on jelentette be, hogy az Xbox One visszafelé kompatibilis lesz az Xbox 360-ra íródott címekkel, most pedig a sorhoz a konzolcsalád legidősebb tagja is csatlakozik - az egyik első ilyen játék a Crimson Skies lesz. A cég a leporolt játékok esetében is a korábbinál szebb megjelenést ígér. Azt a Microsoft egyelőre nem árulta el, pontosan mikortól lesznek játszhatók a klasszikusok az Xbox One modelleken, annyi azonban tudható, hogy még idén számíthatunk rájuk.

A cég a nosztalgia mellett új, exkluzív címekkel is megsorozza majd a játékosokat, ígérete szerint idén és 2018-ban mintegy 22 játék jelenik majd meg, zömében 4K és HDR támogatással, amelyek a teljes Xbox One portfólión játszhatók lesznek.

a címlapról