Szerző: Hlács Ferenc

2017. június 8. 17:00

Bétában az Android Autóra szánt Waze

Egy év után eljutott a fejlesztőkhöz az autók kijelzőire szánt Waze verzió.

Végre megérkezett az Android Auto felületére is a Waze, igaz egyelőre csak privát béta verzióban. A Google tulajdonában lévő, népszerű közösségi navigációs alkalmazást a vállalat már egy évvel ezelőtt felvillantotta fejlesztői konferenciáján autós rendszere részeként, most pedig a tesztelők hosszú várakozás után végre rátehetik a kezüket az autók kijelzőire szánt Waze felületre.

Ahogy arra az Android Police is rávilágít, az app érkezésére már lehetett számítani, miután a privát béta meghívói áprilisban már eljutottak a fejlesztőkhöz. A szerencsések a napokban kezdtek hozzáférést kapni az alkalmazáshoz, amely első pillantásra nem különbözik nagyon a mobilos változattól, noha kigyomláltak belőle néhány funkciót, amelyről a Google vélhetően úgy gondolta, vezetés közben zavarók lehetnek.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai?

Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

Érdekelnek a Scrum Guide újdonságai? Gyere el május 18-án Scrum Update meetupunkra, és mindent megtudhatsz a változásokról.

A fejlesztőknek írt levelében a Google kiemeli, hogy a megoldás csak az Android Auto támogatással rendelkező autókban vehető igénybe, különálló androidos eszközökön (mint az Android Auto appot futtató androidos telefonok) nem használható. Miután béta verzióról van szó, akad jó néhány funkció, amely egyelőre nem működik az appban, hiányzik belőle többek között az egyedi hangparancsok támogatása, illetve az automatikus közelítéssel is vannak problémák a nagyobb felbontású kijelzőkön. A támogatott hangparancsoknál is érdemes jelentős szaggatásra számítani, ha az autós fejegységen a Waze még nem nyílt meg - és azon se lepődjön meg senki, ha az app bezáródik, mikor az autó kamerája (például tolatáskor) bekapcsol.

A Waze app azért különösen érdekes, mert ez az első olyan Android Autóhoz íródott alkalmazás, amely "full pixel controlt" kap, azaz nem a Google által kiadott UI sablonokra épül fel, hanem valóban teljes értékű, egyedi appként működik. A hasonló appok készítésének lehetőségét a cég még nem nyitotta meg a földi halandó fejlesztők előtt, noha nem kizárt, hogy a stabil Waze megjelenésével ehhez is közelebb jutunk. Arról a keresőóriás egyelőre nem nyilatkozott, hogy mikorra tervezi a béta szakasz lezárását.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról