Szerző: mz

2000. október 11. 19:03

Egymillió Pannon GSM előfizető

[PGSM] A mai napon fontos mérföldkőhöz érkezett a Pannon GSM Rt, az 1994 márciusa óta működő mobiltelefon-társaság előfizetői száma ugyanis elérte az egymilliót.

A Pannon GSM előfizetői táborának alakulása.

A milliós előfizetői szám elérése valamivel több, mint 6 évet vett igénybe, de az előfizetők közel fele az utolsó 20 hónapban csatlakozott az "Élvonalhoz", jelezve, hogy az előfizetői szám gyarapodása egyre gyorsabb és főként a lakossági piacot érintette.
Amikor 1994. tavaszán Magyarországon elindult a GSM szolgáltatás, a mobiltelefon még luxuscikk, amolyan státuszszimbólum volt, amellyel szemben jelentős ellenérzések is ébredtek. Mára ezek jórészt elmúltak, legfeljebb egy-egy vadonatúj készülék számít státuszszimbólumnak, és a mobiltelefonálás is a mindennapok része lett és hétköznapi, de nélkülözhetetlen használati cikké vált.
1994-96-ben jórészt vállalkozók illetve felső- és középvezetők, ezen belül elsősorban műszaki és közgazdasági végzettségűek, döntő többségében férfiak vettek mobiltelefont. Mára a férfi-nő arány gyakorlatilag kiegyenlítődött, a kezdetben volt budapesti túlsúly egyre jobban elolvadt, és mind iskolai végzettségüket, mind beosztásukat, mind életkorukat tekintve egyre szélesedik a mobilt használók köre. A jelenlegi adatok szerint a Pannon GSM legifjabb ügyfele 13, a legidősebb 89 éves.
Szeptember végére a magyarországi mobiltelefon-ellátottság - a 100 főre jutó előfizetések száma – körülbelül 25,% és a háromszereplős magyarországi GSM piacon a Pannon részesedése mintegy 40 százalékos volt.
Az előfizetői szám növekedésével változtak a felhasználói szokások is. Az induláskor az előfizetők többnyire üzleti célra használták mobiltelefonjukat, mára egyre inkább előtérbe került a magáncélú felhasználás és a családok egyre nagyobb hányadában van egynél több készülék is. A mobiltelefon-vásárlás elsődleges szempontjai közé került a biztonság és a szabadságérzés növelése, valamint a mindenkori elérhetőség biztosítása - szemben azzal, hogy kezdetben az elsődleges cél még az volt, hogy az előfizető bármikor, bárhol telefonálni tudjon.
Az eltelt több, mint hat évben a bázisállomások száma megtízszereződött, a Pannon GSM dolgozóinak száma pedig több, mint 1200 főre emelkedett. Az egy dolgozóra jutó előfizetők száma meghaladja a 830-at és a Pannon GSM dolgozóinak fele közvetlenül az ügyfelekkel áll kapcsolatban.
A Pannon GSM Rt. árbevétele 1999-ben 76 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye elérte a 13 milliárd forintot. A társaság alapítása óta több, mint 800 millió dollárt fektetett be Magyarországon. A Pannon GSM az 1999. őszén elnyert koncesszió alapján még ebben az évben beindítja 1800 MHz-es szolgáltatását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról