Szerző: Asztalos Olivér

2017. május 30. 17:30

Izmos okostelefont tervezett az Android atyja

Az Essential Phone a letisztultság mellett egy komplett platformmal próbál hódítani.

Megérkezett az Android atyja, Andy Rubin által megálmodott Essential Phone. A neves szakember és csapata kemény fába vágta a fejszéjét, projektjével ugyanis egy rendkívül telített piacon olyan vállalatok termékei ellen indul harcba, mint az Apple vagy a Samsung. Rubin abban bízik, hogy a szinte végletekig letisztult koncepciójával labdába tud rúgni a legnagyobbak elleni meccsben. Nem lesz könnyű dolga.

Az Essential Phone alapvető dizájnja megfelel az idei év trendjének, a készülék aljának, illetve a 8 megapixeles kamera környékének kivételével a panel szinte teljesen betölti az előlapot. A 19:10-es képarányú kijelző átlója 5,71 hüvelyk, felbontása pedig 2560x1312 (QHD). A Gorilla Glass 5-tel borított kijelzőpanelt egy titán ötvözetű ház veszi körbe, a hátlap pedig kerámiából készült. A tervezők szerint ezzel az Essential Phone különösen jól viseli az ütéseket, jobban, mint az alumínium iPhone vagy Galaxy. Itt az ujjlenyomat-olvasón túl egy 13 megapixeles dupla, lézeres fókusszal megtámogatott Dual RGB + Mono kamera található, amely 30 fps mellett 4K felbontású mozgókép rögzítésére is alkalmas.

Utóbbinál érdekesebb a hátlapra csatolható kiegészítő formájában elérhető 360 fokos kamera, amely mágneses rögzítéssel tapad a készülékházhoz, miközben az adatkapcsolat 60 GHz-es frekvenciájú vezeték nélküli. A kis kiegészítő mindössze 35 grammos, azon pedig 4 mikrofon és két optika, valamit azokhoz kapcsolódóan két 12 megapixeles, 4K felbontásra képes képérzékelő társul.

A készülék belsejében az idei év sláger csúcsplatformja, a nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 835 található 4 gigabájt RAM, illetve 128 gigabájt UFS 2.1 szabványú háttértár mellett. Emellé hasonló kaliberű hálózati vezérlők társulnak. A WiFi támogatja a 802.11a/b/g/n/ac szabványokat a MIMO-val együtt, ami mellé már Bluetooth 5.0 LE támogatás is befért az NFC-vel egyetemben. A készülék tápellátásáról egy a készülék méretéhez viszonyított átlagos kapacitású, 3040 mAh-s akkumulátor gondoskodik, amely az Essential Phone alján található egyetlen, USB Type-C típusú porton keresztül tölthető újra.

A készülék egyébként viszonylag nehéz, a hivatalos specifikációk szerint 185 gramm körül van a tömege a fekete, szürke, fehér, illetve zöld-arany színekben elérhető Essential Phone-nak. A készítők kiemelik, hogy sem a kívül sem pedig belül nem hagytak felesleges sallangokat, a készülékházon ugyanis semmiféle felirat vagy márkajelzés nem található, és ugyanez igaz a készülékre felhúzott Android rendszerre is, ami mentes az előtelepített, a többség számára felesleges, sok esetben a készülék sebességét degradáló alkalmazásoktól.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A csúcs hardverhez megfelelően magas árat kapott az Essential Phone, a nettó 700 dolláros összeg az Apple és Samsung csúcskészülékeinek árcímkéjéhez nagyon hasonló. Ezt egy akció keretén belül 50 dollárral megfejelve már a 360 fokos kamerát is megkaphatjuk, a kiegészítőért amúgy közel 200 dollárt kérne a cég.

Ökoszisztéma is lesz

Andy Rubin és csapata nem csak önmagában az Essential Phone-tól várja a felemelkedést, az ígéret szerint ugyanis a készülékhez folyamatosan érkeznek majd a 360 fokos kamerához hasonló kiegészítők. Emellett az Amazon Alexához hasonló otthoni asszisztensekkel is versenyre kelne a cég, ehhez az Essential Home és az Ambient OS párosát illeszti össze a csapat. Ezen a téren ugyancsak nem lesz könnyű dolga Rubinnak és csapatának, hisz mára már az összes nagy cég kínál alternatívát, az Alexa mellett a Google Assistant, az Apple Siri, illetve a Microsoft Cortana is a piacon van.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról