Szerző: Asztalos Olivér

2017. május 29. 17:11

Az ARM legújabb csúcs-GPU-ja is bemutatkozott

Az új CPU magok mellett a Mali-G72 grafikus egységet is bemutatta a tervezőcég.

Egy évig ülhetett trónján az ARM Mali-G71-es grafikus egysége, a tervezőcég ugyanis ma leleplezte az utód Mali-G72-t, ami a hivatalos közlemény szerint nem kevesebb mint 40 százalékkal gyorsabb, illetve 25 százalékkal hatékonyabb elődjénél. Mindezt csupán a tavaly bemutatott Bifrost mikroarchitektúra finomhangolásával és optimalizálásával érte el a tervezőcég, aminek hatására sokat javult a rendszer skálázhatósága, ami a nagy, felső kategóriás GPU-k sarkalatos pontja.

A G72 alapfelépítése tehát nem változott, az ARM mérnökei csupán néhány kisebb, alacsony szintű módosítást hajtottak végre. Ennek keretein belül kikerült néhány ritkán használt, komplex utasítás, amit több egyszerűbb utasítással helyettesítettek. Ez értelemszerűen lassabb végrehajtást eredményez, ugyanakkor az így megtakarított tranzisztorok fényében bőven vállalható volt ez a kompromisszum. Ezzel párhuzamosan néhány megjelenítéssel kapcsolatos művelet gyorsult (pl. reciprok négyzetgyök), és ugyancsak gyorsabb lett az FMA és az ADD/SF egységek közötti adatmozgás.

Az ARM elmondása alapján ennél nagyobb módosítások történtek a gyorsítótárak és pufferek környékén. Az L2 és a writeback cache, valamint a tile puffer mérete egyaránt nőtt. Ezzel ellentétben az utasítás cache kapacitás nem változott, ellenben a vezérléssel, amivel sikerült csökkenteni a cache miss előfordulását. Az ARM szerint ezzel jelentősen csökkent a GPU sávszélesség igénye, amelynek hatása egy ilyen szempontból jellemzően limitált környezetben könnyen megmutatkozik. Ezzel kapcsolatban mérési eredményeket is közölt a tervezőcég. A G71-hez képest 42 százalékkal csökkent a G-puffer írásához használt sávszélesség.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Bár ezek belső mérések, az eredmények biztatóak, különösen annak fényében, hogy ehhez csak viszonylag kisebb módosításokat kellett eszközölni. Hogy a gyakorlat, például egy okostelefonos alkalmazásprocesszor mit mutat, az legkorábban várhatóan valamikor az év végén derülhet ki, az implementációhoz ugyanis minimum fél évre van szükség. Az ARM arról egyelőre nem beszélt, hogy mely partnere alkalmazhatja elsőként a GPU-t, de várhatóan a Huawei (HiSilicon) és a Samsung az első között próbálhatja majd ki a Mali-G72-t, illetve az arra épülő dizájnokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

9

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.