Szerző: Gálffy Csaba

2017. május 29. 13:09

Így fenyegeti a Facebook Írországot

Az ír Independent szerezte meg a Facebook ügyvezető igazgatója, Sheryl Sandberg és az ír miniszterelnök közötti levelezés szövegeit illetve a találkozók listáját. A Facebook-fejes közel egy éven át lobbizott az új adatvédelmi biztos személyét illetően és a fenyegetésektől sem riadt vissza.

Személyesen lobbizott az ír miniszterelnöknél Sheryl Sandberg a helyi adatvédelmi hatóság vezetőjének dolgában. A Facebook ügyvezető igazgatója személyesen találkozott Enda Kenny kormányfővel, a találkozón pedig igyekezett nyomást gyakorolni a következő ír adatvédelmi biztos személyét illetően - írja a szokás szerint jól értesült Independent. Az információk szerint Sandberg a davosi konferencián, egy másik találkozón a Facebook főhadiszállásán Kaliforniában és további levelezésben is igyekezett befolyásolni, hogy ki váltja Billy Hawkest a fontos pozícióban.

Írország a célkeresztben

Adatvédelem kapcsán Írország szerepe nagyon felértékelődött az utóbbi időben. Az európai adatvédelmi szabályozás ugyanis előírja, hogy az a helyi adatvédelmi hatóság illetékes a vitás kérdésekben, ahová a céget bejegyezték. Ez azt jelenti, hogy olyan nagy vállalatok, mint a Google, a Microsoft, a Facebook európai tevékenységét de facto ez a hatóság egy személyben felügyeli. Épp ezért zajlott korábban itt a Max Schrems által indított Facebook-per is, egy kitérővel az Európai Unió Bírósága felé.

 

 

Tweet 2017-ből: továbbra is gyümölcsöző a kapcsolat.

Akkor Schrems azután indított pert, hogy a Hawkes által vezetett ír adatvédelmi hatóság különböző indokokkal elutasította panaszát és nem indított vizsgálatot a Facebook ellen. Az osztrák joghallgató egyetemista ezt követően vitte perre az ügyet, ami elképesztően nagyot szólt: az ír bíróság ugyanis véleményezésre az európai bíróságnak küldte meg az ügyet. Ott pedig egyértelműen kiderült, a Facebook által transzatlanti adatexportra használt Safe Harbor egyezmény nem kompatibilis az európai szabályozással és eltörölte az egyezményt. Ez akkor komoly súrlódást robbantott ki az EU és az Egyesült Államok között, de sikerült végül tető alá hozni a Safe Harbort váltó Privacy Shield egyezményt (ezt egyébként Schrems azonos indokkal újra bíróságon támadta meg).

Nem azonos érdekek

Írország eltökélt politikai szándéka, hogy az amerikai multik számára kedvező szabályozói környezetet biztosítson, az ország ennek rendeli alá adópolitikáját is (amellyel a Bizottság szerint megsérti az uniós szabályokat), de ez a logika érvényesült az adatvédelem tekintetében is. Ez különösen problémás, mivel e cégekkel szemben pont az ír hatóságnak kellene az európai szabályozást érvényesítenie, erős politikai ellenszélben.

Emiatt releváns, hogy az Independent által kikért adatok szerint Sandberg 2014-ben 11 hónapon keresztül igyekezett nyomást gyakorolni az ír miniszterelnökre. A lap birtokába került levelezés szerint Sandberg nem nevezte meg, hogy kit szeretne a hatóság élére, de többször hangsúlyozta, hogy ugyanolyan "erős" biztost tart kívánatosnak, mint Hawkes volt. A Facebook ügyvezető igazgatója nem köntörfalaz viszont a fenyegetés oldalán, egyértelműen kimondja: az adózási vagy adatvédelmi gyakorlat megváltozása esetén a Facebook meg fogja nézni "milyen lehetőségei vannak a jövőbeni európai befektetéseket illetően".

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A hatóság elvben teljesen független, a biztost azonban a kormány nevezi ki, így értelemszerűen van hatása annak személyére. A végül kiválasztott Dixon egyébként 11 évet dolgozott két amerikai informatikai óriásnál mielőtt a bürokráciához csatlakozott, korábban a Companies Registration Office-t (CRO) vezette, amely a cégek írországi tevékenységét követi és komoly szerepe van a hírhedt írországi adóelkerülési gyakorlat alakításában.

Az írek egyébként a 2014-es EU-s elnökségi pozíciót is aktívan használták arra, hogy a készülő európai adatvédelmi szabályozást felpuhítsák. Sandberg egyik levelében meg is dicséri Kennyt: "Szeretném dicséretemet kifejezni az EU-s elnökség során bizonyított iránymutatásért, hatalmas előrelépést sikerült elérni. Az európai adatvédelmi szabályozás esetében ön és csapata tényleg magáévá tette aggodalmainkat és azokat ésszerűen be is mutatta, aminek pozitív hatása volt. Mivel még van munka hátra, reméljük számíthatunk majd a további iránymutatására e szabályozás esetében."

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.