Szerző: Gálffy Csaba

2017. május 22. 17:15

Felvette kínálatába a GDDR6-ot az SK Hynix

Már elkezdte a rendelések felvételét az SK Hynix, a cég chipkatalógusában már megjelent a GDDR6-os memórialapkák listája is. A szállítások a negyedik negyedévben indulhatnak.

Még idén elkezdi volumenben szállítani a GDDR6-os memóriachipeket az SK Hynix - derül ki a cég friss termékkatalógusából. A közlés szerint az új chipek szállítását már az év vége felé, a negyedik negyedévben megkezdi majd a gyártó, így elvben akár már a karácsonyi szezonra vagy 2018 elején megjelenhetnek a piacon az első, új generációs grafikus memóriával szerelt videokártyák.

A két lapka a hivatalos specifikációk szerint egységesen 8 gigabites (1 gigabájtos) kapacitással rendelkezik majd, különbség az elérhető maximális sebességben lesz. Az 1,35 voltos nominális feszültségen üzemelő chipek 12 és 14 gigatranszfer/másodperc sebességgel is rendelhetőek, ez lapkánkánt 56 illetve 48 GB/s sebességnek felel meg. Ez elmarad egyébként a cég által megcélzott 16 gigatranszferes (effektív 16 GHz-es) sebességtől, várhatóan a következő generációk tudni fogják majd ezt a teljesítményt is.

A lapkák egyébként az SK Hynix saját 21 nanométeres eljárásán készülnek és egy új típusú, 180 görgős foglalatot használnak majd. Ez azt jelenti, hogy a GDDR5 és GDDR5X 170 illetve 190 érintkezős foglalataival nem lesz kompatibilis, így a szabványváltás újra a videokártyák alapos újratervezését hozza majd magával.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az SK Hynix néhány hete, a GDDR6-os chipek bejelentésekor közölte, hogy arra számít, az első ilyen kártyák 384 bites szélességű memória-alrendszert használnak majd, ez a fenti effektív adatátviteli frekvenciával mintegy 672 gigabájt/másodperces maximális átviteli sebességet jelent majd. Összehasonlításképp az Nvidia Titan Xp sávszélessége 547 GB/s, a 384 bites memóriabuszra kötött, előző generációs GDDR5X memóriát használva - a GDDR6 tehát nem azonnal hoz majd drámai áttörést ezen a piacon, a sávszélesség növekedése inkább evolúciónak tekinthető. Amiben jelentős lesz a változás, az az energiahatékonyság, a GDDR6 még a GDDR5X-hez képest is számottevően jobb fogyasztás/teljesítmény mutatót ígér - az első chipekig azonban nem tudjuk, hogy pontosan mekkora lesz az előrelépés.

A GDDR6 specifikációit egyébként a JEDEC, az iparági szabványosítási testület még nem véglegesítette. A szabvány kritikus elemei azonban már egy ideje kőbe vésettnek tekinthetőek, a különböző gyártók már csak egészen apró specifikációs részletekről egyeztetnek, mielőtt hivatalossá válik a dokumentum. Ez teszi lehetővé, hogy a hivatalos szabvány hiányában is fejlesszenek a félvezetőgyártók, és így történhet meg, hogy a Hynix már a rajtvonalnál toporog a saját megoldásával.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.