:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. május 17. 09:30

Az AMD ellen veti be a Core i9 márkanevet az Intel

Hosszú idő után az abszolút csúcskategóriás PC-s platformok szegmenségben is lehet verseny. Ehhez az Intel a Skylake-X-et és a Core i9 márkanevet, az AMD pedig a Ryzen 9 "Threadripper" sorozatot küldi harcba.

Új processzorai, LGA2066-os foglalata, illetve X299-es lapkakészlete mellé új márkanevet is hozhat az Intel, a gyártó közel kilenc év kivárás után húzza elő a fiókból a Core i9 elnevezést, amelyet Skylake-X kódnevű csúcsprocesszoraira aggat majd. A vállalat ily módon próbálja még feljebb pozicionálni HEDT (High-End Desktop) platformját, amelynek szóban forgó generációja még több, immár 12 processzormagot is kínál majd, várhatóan aranyáron. A módosítások mögött a piaci változása, illetve az AMD állhat, a konkurens ugyanis egy hasonló platformmal készül megostromolni a konzumer/prosumer szegmens abszolút csúcsát.

Ahogy közel egy hónapja hírt adtunk róla, a korábban kiszivárgott időpontoknál jóval korábban érkezhet meg az Intel két új asztali platformja. A négy-, hat-, nyolc-, tíz-, és tizenkétmagos processzorokat felvonultató Basin Falls HEDT (high-end desktop) a harmadik helyett már a második negyedévben a piacra kerülhet, amit a napokban megjelent újabb szivárgások alátámasztanak. A Basin Falls új foglalatot, lapkakészletet, illetve egy rendhagyó megoldást is hoz, ugyanis a felhizlalt, szerveres Skylake származékok mellett egy korábbról ismert Kaby Lake lapka is felkerül majd a 2066 érintkezőt felvonultató tokozásra, előbbiek 160 és 140, utóbbiak pedig 112 wattos TDP értékkel rendelkeznek majd.

Friss pletykák szerint utóbbi értékkel két processzor érkezik, az i7-7640K, és az i7-7740K, amelyek gyakorlatilag csak magasabb órajelükben térnek el a már néhány hónapja piacon lévő LGA1151-es tokozású i5-7600K-tól és i7-7700K-tól, ezek lesznek platform olcsó(bb) processzorai. A négymagosok mellé jelen állás szerint négy Core i9 márkanevű Skylake-X-alapú termék sorakozik fel, a hatmagos Core i9-7800X, a nyolcmagos i9-7820X, a tízmagos i9-7900X, illetve az asztali kínálat abszolút csúcsát jelentő i9-7920X, utóbbi megjelenését augusztusra datálják a források.

Inspired by AMD

A Core i9 márkanév bevetése mögött nagy részt az AMD állhat, a konkurens ugyanis egy hasonló kaliberű, Whitehaven névre keresztelt HEDT csúcsplatformmal készül, amelynek megjelenését nyárra ígéri a cég. A rendszer alapjait a Naples szerverplatform fejlesztései biztosítják, ami dióhéjban a nem kevesebb mint 4094 érintkezős, egyelőre SP3r2 név alatt futó LGA foglalatot, illetve az ahhoz tartozó X390/399-es lapkakészletet jelenti.

A "Threadripper" processzorok jóval érdekesebb kérdést vetnek fel, a pletykák szerint az AMD összesen kilenc darab Ryzen 9 márkanevű modellel készül, amelyeket a március elején megjelent, nyolcmagos Zeppelin lapkák összedrótozásával állítja elő a tervezőcég, egy tokozásra két darab szilíciumot helyezve. Ezzel a nem hivatalos információk szerint az AMD két tizenhatmagos modellt állít elő, a csúcs Ryzen 9 1998X 3,5 GHz-es alapórajelet, illetve 3,8 GHz-es turbót kínálhat 155 wattos TDP mellett, ami ha csak 5 wattal is, de alacsonyabb a négy maggal kevesebbet kínáló Core i9-7920X kereténél, amivel rendszerszinten közel lehet majd egymáshoz az Intel és az AMD disszipációja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennél fontosabb kérdés a számítási teljesítmény. A Ryzen 7 eredményeiből kiderült, hogy azonos órajelen nagyjából 10 százalék az AMD lemaradása, amit órajellel és magszámmal kompenzálható. A tizenkétmagos i9-7920X frekvenciáiról egyelőre nincs hír, de 160 wattos TDP mellett közel lehet a csúcs Ryzen 9 értékéhez az Intel megoldása. Ugyanez nem mondható el a magszámról, amiben az AMD harmadával többet kínál majd, ami a nagyon jól párhuzamosított (pl. renderelő vagy videós feldolgozó), tehát a processzor összes végrehajtószálát kiaknázó alkalmazásokban a Ryzen felülmúlhatja a konkurenciát.

A tizenhat magos modell mellett még tizennégy, tizenkét, illetve tízmagos modellekkel készülhet az AMD, ezeket várhatóan rendre a kevesebb magszámú Intelek környékére pozicionálja majd a cég, amivel hosszú évek után először a HEDT szegmensben is kialakulhat verseny, de legalábbis már lehet alternatíva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.