Szerző: Koi Tamás

2017. május 12. 13:00

Sokba került a UPC-nek a jászberényi hálózatfejlesztés

Magyarországi viszonylatban arányaiban alighanem a legnagyobb költséggel sikerült hálózatot fejlesztenie a UPC Magyarországnak Jászberényben. A szolgáltató az új generációs hálózata kiépítése során eljárásjogi hibát vétett, nem várta meg a szakhatóság engedélyezési folyamatának a végét. A cég 30 milliós büntetést fizethet a mulasztás miatt.

Túl hamar kapcsolta be a szolgáltatást újonnan kiépített hálózatán a UPC Magyarország Jászberényben, ezért másodfokon 30 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a a céget Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bírságoló határozata. A 26 ezer fős városban 2015 végén kezdte meg a kábelszolgáltatást a cég, ám erre nem volt meg az engedélye a szakhatóságtól. Az NMHH deklaráltan példát kívánt statuálni az esettel.

Az ominózus eset egy 96 kilométeres hálózatszakasz engedélyeztetési procedúrájához kötődik - a hatóság hivatalból indított eljárást a UPC Magyarország ellen, amiért a jászsági városban megszegte az engedélyeztetési eljárás kötelmeit. A szolgáltató a mulasztást ugyan nem vitatta, kifogásolta azonban a bírság összegét, amit sikerült is az elsőfokú, tavaly júniusi döntéshez képest 10 millió forinttal csökkenteni a másodfokú eljárásban.

A bíróság az eljárást lezáró ítéletében leszögezte: a szolgáltató által elmulasztott bejelentés és annak hatósági nyilvántartásba vétele nem merő formalitás, hanem lehetővé teszi, hogy a hatóság meggyőződjön arról, a hálózat mint hírközlési építmény jogi és műszaki szempontból megfelelő. Ha ez nem történik meg – mint a UPC mostani esetében –, akkor az előfizetők érdekei egyértelműen sérülhetnek. A jogszerűtlenség megállapításának pedig nem feltétele, hogy a konkrét érdeksérelem be is következzen. Ahhoz elég a jogszabálysértés puszta ténye és az előfizetők érdekeinek veszélyeztetése, vagyis az érdeksérelem bekövetkezésének lehetősége.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A bíróság a szolgáltató érveire reagálva kimondta azt is, hogy a szolgáltató a szolgáltatás idő előtti hozzáférhetővé tétele kapcsán nem hivatkozhat a többi piaci szereplő magatartására és a piaci versenyre, mivel a piaci viszonyok egyik szolgáltatót sem mentesítik a hatályos jogszabályok betartásának kötelezettsége alól. A bíróság egyetértett az NMHH álláspontjával, hogy csak kellően nagy – a jogsértéssel elért előnyt jelentősen meghaladó mértékű – bírságösszeg alkalmas arra, hogy a jövőben se a UPC-nek, se más szolgáltatónak ne érje meg figyelmen kívül hagynia a hírközlési szabályokat.

A UPC megkeresésünkre közölte, tudomásul veszi a bíróság döntését, illetve a továbbiakban mindent megtesz annak érdekében, hogy a hatályos jogszabályi követelményeknek megfeleljen. A 30 millió forintos bírság egyébiránt eltörpül amellett az összeg mellett, amit a cég hálózatfejlesztésre fordított tavaly: a UPC 2016-ban 19 milliárd forintot invesztált az új hálózatok kiépítésébe vagy a meglévő infrastruktúra korszerűsítésébe.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról