Szerző: Asztalos Olivér

2017. május 10. 10:30

Jön a PowerEdge szerverek 14. generációja

Új termékek egész sorát hozta Las Vegas-i Dell EMC World, a házigazda számos friss fejlesztésről rántotta le a leplet. Ezek közül az egyik legnagyobb szerepet a vadiúj PowerEdge szerver kaphatja, amely már az Intel legújabb platformjára épül.

Az új szériával a 27 millió darab értékesített terméket számláló PowerEdge sorozat immár 14. generációját tapossa, ám a fúzió tavalyi lezárását alapul véve ez az első kiszolgáló, amely a Dell EMC égisze alatt kerül majd piacra. A gyártó szerint jelentős előrelépésre számíthatnak a vásárlók, amelynek egy részét az Intel Skylake-alapú szerveres platformja, a másikat pedig házon belüli fejlesztések nyújtják. Utóbbiak az ügyfelekkel folytatott konzultáció eredményei, a Dell EMC az új PowerEdge bejelentése kapcsán hangsúlyozta, minden eddiginél több visszajelzés gyűjtött be, majd vett figyelembe a nagyjából 3 évig tartó fejlesztéshez.

A 14. generáció tagjait tárolós, adatközpontos, és hiperkonvergens célgépekben (appliance) is visszaköszönnek majd, illetve úgynevezett ready node-okban, azaz előrekonfigurált rendszerekben (pl. VMware vSAN) szintén piacra kerül a legújabb PowerEdge, valamint természetesen többféle (1U, 2U, 3U) rack, blade, illetve toronyszerver formájában is elérhető lesz a kiszolgáló.

A pontos specifikációkat egyelőre balladai homályba burkolta a Dell EMC, aminek okát konkrétan nem közölte a cég, ugyanakkor a prezentáció során David Goulden, az infrastrukturális megoldásokért felelős elnöke utalt rá, hogy a nyáron esedékes rajt oka az Intel, a beszállító ugyanis csak ekkor kezdi el szállítani legújabb szerveres platformját, a Skylake-SP-t.

Bár ezt a Dell EMC egyelőre nem erősítette meg, a PowerEdge sorozat eddigi történelmét alapul véve a 14. generációs kiszolgálók legtöbbjében kétutas variánsok kerülnek majd piacra, de az Intel új nevezéktana miatt egyelőre nem könnyű megtippelni, hogy ez pontosan mely processzor sorozatot (vagy sorozatokat) takarhatja. Vélhetően Xeon Gold és Platinum modellekkel egyaránt megjelenik majd a legújabb generáció. A processzorok mellé Nvidia Tesla gyorsító társítható majd, amelyek maximális száma a rendszer hűtését érintő fejlesztéseknek (is) hála a korábbi kettőről háromra emelkedett. Ez például VDI-s felhasználás esetében jöhet igazán kapóra, hisz ily módon könnyen kitolható a maximális felhasználószám.

Ennél már valamivel többet lehet tudni a szerverek tárolós képességeiről. A gyártó kihangsúlyozza, hogy az új PowerEdge-et már az NVMe interfész köré építették, az ezt támogató SSD-kből legfeljebb 24 darab kerülhet a gépházba, ami 3,5 és 2,5 hüvelykes meghajtókat egyaránt fogad. Ezzel párhuzamosan a kiterjesztett NVDIMM és Optane támogatás is megjelenik, amelyeket az Intel Skylake-SP platformja hoz magával. A gyártó szerint a tárolós képességek kialakításakor első helyen szerepelt az SDS, azaz szoftveresen definiált rendszer kialakításának lehetősége, úgynevezett ready node formájában ScaleIO-val és VMware vSAN-nal telepítve is piacra kerül a szerver.

A rendszer kapacitását érintő hardveres fejlesztések mellett a biztonságra is kiemelt figyelmet fordított a Dell EMC. Ennek keretein belül megjelenik a System Lockdown funkció, ami a gyártó szűkszavú közleménye szerint a komplett konfiguráció, illetve a rendszerben található firmware védelmét szolgálja, amiben így az ígéret szerint sem szándékosan, sem pedig gondatlanságból nem lehet kárt tenni. Ezt egészíti ki a SecureBoot és az eredeti BIOS visszaállítására beépített funkció, illetve a Redfish szabványnak megfelelő iDRAC RESTful API. Utóbbinak hála gyorsabban elvégezhetőek a különféle adminisztrációs feladatok, ily módon pedig az infrastruktúra könnyebben változtatható (pl. egy több száz szerveres környezetben a firmware-frissítés órák helyett csupán perceket vehet igénybe), könnyebben tarthatóak az SLA-k, vagy akár szűkebb SLA-k vállalhatók be.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Végül, de nem utolsó sorban a menedzselhetőség megkönnyítésére is komoly hangsúlyt fektetett a Dell EMC, a platform elég komoly automatizációs eszköztárat vonultat fel, így néhány kattintással összelegózható a szerveren futó teljes szoftverstack. A cég szerint a One-click BIOS-nak hála gyorsabban üzembe állítható a rendszer, ami később az új, virtualizált OpenManage Enterprise konzollal, illetve az ahhoz kapcsolódó alkalmazáspluginokkal az ígéret szerint könnyen menedzselhető.

Ezzel párhuzamosan továbbfejlődött a gyártó saját menedzsmenteszköze. Az iDRAC (Integrated Dell Remote Access) hardverfelügyeleti platform ezzel már 9-es verziójánál jár, ami a Dell EMC szerint jelentősen leegyszerűsíti, és ezzel felgyorsítja a menedzsmentet. A bemutatott demó alapján az új iDRAC valóban átfogóra sikerült, egyetlen webes felületen gyakorlatilag minden fontos információt az adminisztrátor elé tár az eszköz. Ugyancsak a menedzselhetőséget könnyíti a Quick Sync 2, amivel akár egy Android vagy iOS rendszerű okostelefonnal is karban lehet tartani a rendszert.

David Goulden (Dell EMC) és Diane Bryant (Intel) - utóbbi széttárta kezeit az új platform megjelenést illetően

Azt, hogy egészen pontosan mikortól, a Dell EMC nem árulta el, de a hallottak és látottak alapján várhatóan az Intel Skylake-SP platformjával egy időben kerülnek piacra a 14. generációs PowerEdge szerverek, valamikor a nyár folyamán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról