Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kiterjeszti a Twitch a pénzkereső streamerek körét

Habók Lilla, 2017. április 25. 09:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Eddig csak a Twitch partnerprogram résztvevői juthattak a videóközvetítő platform alapján bevételekhez. Hamarosan elindul emellett az Affiliate Program, a rendszeresen tartalmat közzétevő és állandó nézőszámmal rendelkező streamereknek, akik még nincsenek partneri szinten.

Bejelentette a Twitch az Affiliate Program elindulását azok számára, akik nem részei partnerprogramnak, de már elkezdenének komolyabban a videostreamek készítésével foglalkozni, és a bevételek segítségével építeni a közösségüket. Az Amazonhoz tartozó videós portál abból a problémából indult ki, hogy sokan teljes munkaidőben dolgoznak a játékközvetítések mellett, és így nem tudnak megfelelően növekedni. Márpedig a platformnak az az érdeke, hogy minél több népszerű streamer legyen, akik nagy közösséget vagyis sok felhasználót vonzanak a csatornájukra.

A feltörekvő videósokat főleg azzal segítené az Affiliate Program, hogy hozzájuthatnak a Cheering Bits ikonokból befolyó összegekhez, amelyekkel a rajongók kiemelhetik az üzeneteiket, és közben támogathatják a kedvenc játékosaikat -, akiknek nagyjából minden Bit után 1 cent a részesedésük. Önmagában ez talán kevésnek tűnik, de már több mint egymilliárd ilyen elemet osztottak ki az üzenetküldők a cheering rendszer tavaly nyári indulása óta a TechCrunch értesülései szerint. A népszerűségét mutatja, hogy a konkurens YouTube Gamingnek is megtetszett a szolgáltatás, és Super Chat néven beépítette a saját rendszerébe.

A Twitch Affiliate esetében csak a hagyományos elemek közül választhatnak a felhasználók, és a játékosok 60 napos kifizetési határidővel juthatnak hozzá a befolyó összegekhez. Eközben a Twitch partnerpogramban lévő videósok már testre szabott fizetős ikonokat is létrehozhatnak, amelyért 45 napon belül megkapják a bevételt. Továbbá a Cheer Chat Badge a jövőben is csak profik számára elérhető, amely azt jelzi, hogy a rajongók az adott csatornát eddig mennyi Bittel támogatták, a partnerek pedig ezenkívül egy Verified Chat Badge jelzést is kapnak.

Emellett még több olyan szolgáltatás lesz, amelyhez a Twitch Affiliate tagjai csak a későbbiekben juthatnak hozzá, ilyen a bizonyos mennyiségű előfizető után járó saját emotikon készítése. A partnerek legfeljebb 50 ilyet adhatnak közzé a csatornán belül, de ehhez már legalább hétezer előfizetővel kell rendelkezniük - ezzel szemben a feltörekvő videósoknak legfeljebb csak egy saját emotikonjuk lehet. Azt múlt héten tette közzé a játékos közösségi oldal, hogy a hagyományos 5 dolláros havi előfizetői csomag mellett hamarosan 10 dollárral vagy 25 dollárral is támogathatják a felhasználók a tartalomkészítőket, egyelőre béta verzióban - ezek a streamer számára több előfizetőnek számítanak, így a csatorna gyorsabban juthat új emotikonokhoz, a csomagot kiválasztók pedig hirdetés-mentesen nézhetik a videókat.

Továbbá pár hónapja jelentette be a Twitch, hogy a felületen keresztül a kiadók játékokat is értékesíthetnek a Twitch Launcher alkalmazáson keresztül, amelyekből a streamerek is kapnak részesedést, az iparági híresztelések szerint 5 százalékot. Ez egyelőre továbbra is a profik kiváltsága, de a bejegyzés szerint számukra is elérhető lesz majd ezzel kapcsolatos prémium funkció, és a partnerprogramon kívüli "közepes szintű" játékközvetítőknek is hamarosan kitalálnak valamilyen megoldást a részesedéshez. A hirdetésekkel ugyanez a helyzet, amelyekből a profiknak jönnek majd a prémium lehetőségek, de a többiekre is vár majd hirdetési megoldás.

Hogy ki lehet az Affiliate Program tagja, azt a Twitch dönti el, és a jelöltek emailből értesülhetnek majd erről, illetve a belépés feltételeiről, de nem kell semmilyen jelentkezést kitölteniük - ellentétben a partnerprogramba jelentkezéssel. A kiválasztási folyamat még fejlődik, ahogy írja a bejegyzés, de kezdetben figyelembe veszik, hogy a csatornán az elmúlt 30 napban legalább 500 perc közvetítés legyen minimum 7 különálló napról, és átlag 3 egyidejű nézővel, továbbá a csatornának 50-nél több követője legyen - de ezeknek az elérése nem vonja maga után az azonnali csatlakozási lehetőséget. A határidővel kapcsolatban a Twitch mindössze annyit közölt, hogy "néhány héten belül" elkezdi kiküldeni ezeket az üzeneteket, az indulásról a nagyközönség pedig Twitteren a Twitch csatornájáról értesülhet majd.

Az utóbbi időszak fejlesztéseiből jól látszik, hogy az Amazon igyekszik minél nagyobb felhasználóbázist kiépíteni a Twitch körül, és valamilyen jövedelmet biztosítani a tartalomgyártók számára. Jelenleg összesen 2,2 millió streamer használja az oldalt havi szinten, akik közül 17 ezer tagja a partnerprogramnak, a havi egyedi nézőszám pedig 100 millió volt - közli a TechCrunch. Az Affiliate Program azt teszi majd lehetővé, hogy még több játékos részesülhessen bevételből a munkájáért, és ezáltal a Twitch is. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy akár nagyságrendileg mennyien kapnak majd meghívást az induló programba.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Június 4-én alapoktól induló, 30 órás online Java back-end fejlesztői, június 5-én pedig Microsoft Azure képzést indít a HWSW!