Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Teljes vállszélességgel beáll az nginScript mögé az Nginx

Hlács Ferenc, 2017. április 13. 16:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Nginx Plus R12 kiadása egy sor nagyvállalati felhasználóknak kedvező újítást kapott.

hirdetés

Vállalatbarát új funkciókkal bővült az Nginx kereskedelmi változatának legújabb, Plus R12 kiadása, de a fejlesztők szerint az újításokból minden felhasználó profitálhat - már csak azért is, mert hivatalos támogatást ad az nginScripthez, de egyebek mellett a monitoring, caching és a rendszerek állapotellenőrzési folyamatai is fejlődtek, ezzel pedig a cég megbízhatóbb és jobb teljesítményű alkalmazásokat ígér.

A rendszerrel megérkezik a konfigurációmegosztás funkció, ezzel pedig lehetőség nyílik adott beállításokat egy fő Nginx Plus telepítésből a hozzá csatlakozó rendszerekre továbbítani. A folyamat utóbbiak mindegyikén külön ellenőrzi, hogy érvényes-e az adott konfiguráció, illetve biztonsági másolatokat is készít, csak ezután élesíti a beérkezett utasításokat.

Szintén fontos újdonságot jelentenek az Nginx Plus R12-ben az új statisztikai képességek, a szoftver a korábbinál jobb rálátást ad az alkalmazások teljesítményére, beleértve olyan mérőszámokat is, mint a szerverek válaszidői, a megosztott memóriazónák kihasználása vagy épp a különböző TCP/UDP szolgáltatásokhoz kapcsolódó hibakódok. Az üzemeltetők az adatokat beépített monitoringfelületen követhetik, illetve igény szerint JSON formátumban is exportálhatják.

A fentebb már említett nginScript általános elérhetőségére is érdemes még kitérni, az ugyanis kifinomult forgalomkezelő opciók előtt nyitja meg a rendszer kapuit, ráadásul mindezt egyszerű JavaScript szintaxis mellett. A script kódja az adott Nginx Plus konfigurációba ágyazható, ahol azzal igény szerint terelgethető a HTTP, TCP vagy UDP forgalom. Az új Nginx Plus R12 mindezek mellett a caching motort is jelentősen felturbózza, az már képes a cache-ben tárolt, elévült tartalmak kiszolgálására, miközben azokat a háttérben frissíti, mindezt anélkül, hogy plusz késleltetéssel terhelné a kliensoldalról érkező lekérést. A rendszert továbbá az említett tartalmakat ugyanígy képes kiszolgálni a kliensek számára a cache-ből, ha az upstream szerver épp nem elérhető.

Az R12-es kiadással továbbá az aktív állapotellenőrzési folyamatok is okosodtak, azok működését a fejlesztők az egyre lendületesebben terjedő konténerziált környezetekhez és automatikusan skálázódó alkalmazáscsoportokhoz igyekezett hozzácsiszolni. Az R12-vel, ha új szerverek csatlakoznak egy load balancing poolhoz, a rendszer addig nem továbbít felé forgalmat, amíg az át nem esik a szabványos konfigurációra vonatkozó állapotellenőrzésen. Ezután fokozatosan tereli rá a forgalmat. Az UDP-hez mindezek mellett egy egyszerűbb ellenőrzési funkció is érkezett, ezzel megkönnyítve a megbízható UDP szolgáltatások biztosítását a felhasználók számára.

A fő újítások mellett a fejlesztők még egy sor helyen faragtak a terméken, lehetővé téve többek között a TCP szolgáltatásokhoz kapcsolódó klienstanúsítvány-hitelesítést vagy épp az egyedi mezők vizsgálatát az OAuth JWT-kben. További részletekért érdemes felkeresni az NginX weboldalát, aki pedig még nem tette, frissítsen az új funkciókért.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.