Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Oklevélért vizsgáztatja a mobilos webfejlesztőket a Google

Hlács Ferenc, 2017. április 04. 11:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Önkéntes vizsgával bizonyíthatnak a Google Partners programjában résztvevő mobilos webfejlesztők. A vállalat a tesztet sikeresen teljesítőknek oklevelet ad tudásukról.

Oklevéllel emelné ki a tömegből a dolgukat értő mobilos webfejlesztőket a Google. A keresőóriás frissen indított programjában a fejlesztők egy vizsgát letéve bizonyíthatják, hogy tudják mitől lesz jó egy mobiloldal, erről pedig a vállalattól egy tanúsítványt is kapnak.

A felmérés a terület számos oldalára kitér, beleértve a weboldalak készítését, kezelését, az elérés, felhasználói aktivitás mérését, illetve a felületek optimalizálását, de a UX és az olyan műszaki megoldások, mint a Google AMP (Accelerated Mobile Pages) programja vagy a PWA (Progressive Web Apps) sem maradnak ki a listáról. A vizsga összesen 65 kérdésből áll, amelyek között feleletválasztós kérdések, illetve igaz-hamis feladatok is szerepelnek, a teljesítésre a fejlesztőknek 90 perc áll a rendelkezésére. A vizsga sikeréhez, és persze a Google digitális oklevelének kiérdemléséhez a maximális pontszám legalább 80 százalékát kell elérni.

A Google által összegyűjtött és számonkért tananyagban a weboldalak sebessége kiemelt helyet kap, ami nem meglepő, hiszen mobilon különösen érzékeny területről van szó, amely máig nem kap elég figyelmet. Ahogy a cég is kiemeli, a mobileszközről érkező látogatók nagy része bezárja a weboldalt ha az 3 másodpercnél tovább tölt, ennek dacára a mobiloldalaknál ez átlagosan 22 másodpercbe telik.

Ha elsőre nem sikerülne, a tesztnek egy hét elteltével lehetőség van ismét nekifutni - arról viszont a Google nem beszél, hogy van-e korlát a próbálkozások számát tekintve. A vállalat egyébként egy tanulási segédletet is kiadott a teszthez, ugyanakkor rámutat, hogy a legjobb eséllyel a területen már éles munkatapasztalattal rendelkezők teljesíthetik azt sikeresen. A legalább 80 százalékos pontszámot bezsebelők tehát megkapják a cég digitális oklevelét, illetve a tanúsítvány egy személyre szabott, kinyomtatható verzióját is. Az elismervény a résztvevő fejlesztők nyilvános Google Partners profilján is megjelenik majd. A Google Partners programjában egyébként már több hasonló oklevél megszerzését is lehetővé tette, többek között az AdWords és az Analytics szolgáltatásokhoz is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.