Szerző: Gálffy Csaba

2017. március 23. 15:33

Kijött az utolsó hatos RHEL

Utolsó fázisába lép a RHEL 6 hatéves története, májustól indul a támogatási ciklus harmadik fázisa. Ennek megfelelően a most érkező 6.9-es kiadás lesz a legutolsó 6.x-es alverzió, amely már a migrációs eszközökkel érkezik.

Elkészült a héten az Red Hat Enterprise Linux 6.9-es kiadása - adta hírül a fejlesztőcsapat. Az új verzió legfontosabb újdonsága, hogy új hardverek támogatását hozza meg a 6-os család számára. Ez lehetővé teszi, hogy a 7-es kiadást még be nem vezető cégek új generációs szervereket állítsanak csatasorba, csak emiatt nem kell egyelőre főverziót váltaniuk.

A fejlesztések másik oldala a disztribúció biztonságát érinti, a RHEL 6.9 fontos frissítéseket kapott a TLS 1.2 szabványhoz illetve szélesebb támogatást nyújt a PCI-DSS szabványokhoz is, így az online fizetési platformok futtatására is alkalmasabb. Egészen pontosan a mellékelt GnuTLS komponens is megkapta a TLS 1.2 támogatását, ezzel az összes, RHEL-lel kiadott biztonsági könyvtár támogatja a szabványt. Ezzel együtt a problémás kriptográfiai megoldásokat, mint az MD5, SHA0, RC4 és a 1024-nél rövidebb DH a fejlesztők törölték, így még véletlenül sem áll ezekre a rendszer. Ezzel egyidőben az "export-kompatibilis" titkosítócsomagok támogatását is törölték a fejlesztők.

A RHEL 7 felé is vörös szőnyeget terít a 6.9-es kiadás, a lemezképnek alapból része az az eszközkészlet, amellyel a rendszeren futó alkalmazások viszonylag egyszerűen konténerezhetőek, amelyek így, kompakt, minden függőséget tartalmazó csomaggal együtt könnyen migrálhatóak akár RHEL 7-re, akár a Red Hat más platformjaira, mint a Red Hat Enteprise Linux Atomic Host vagy a Red Hat OpenShift Container Platform.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 6.9 egyúttal a lassan hat éves RHEL 6 sorozat legutolsó eleme, a támogatási ciklus ugyanis május 10-zel a harmadik fázisba lép. Ez azt jelenti, hogy a szoftverből új alverzió nem érkezik, de kritikus biztonsági frissítéseket és bizonyos kritikus (nem biztonsági) hibajavításokat is kiad még a Red Hat. Ahogy a második fázisban, úgy a harmadikban sem érkeznek már új funkciók a szoftverhez, de rendszeresen készül olyan rendszerkép, amely a javításokat összefogva tartalmazza. Ez a fázis egyébként 2020-ig tart, ezt követően már csak egyéni támogatási szerződés keretében biztosít javításokat a Red Hat.

A migrációt egyébként a már említett konténergyártó megoldás mellett a szokásos Red Hat Upgrade Tool is segíti, ezzel szintén RHEL 7-re lehet átállítani a szervereket vagy virtuális gépeket. A megoldás egyébként ingyenes, hiszen a RHEL 6-hoz tartozó előfizetés alapból tartalmazz a RHEL 7-re való váltást is.

A változások teljes listájáért érdemes a (hosszú) kiadási jegyzetet fellapozni.

a címlapról