Szerző: Habók Lilla

2017. március 22. 13:16

Havi ötezer oldalt nyomtat egy átlag magyar cég

Még mindig rengeteg papír fogy a vállalatoknál, amelynek még a számontartására sem fordítanak figyelmet. A kis- és közepes vállalatok nagy része pedig nem is ismeri a dokumentumkezelő rendszer működését a Canon kutatása szerint.

Fogalma sincs a vállalkozások háromnegyedének, hogy az irodán belül az egyes osztályok vagy az alkalmazottak mit és mennyit nyomtatnak - derül ki a Canon kkv-k és nagyvállalatok körében végzett kutatásából. A hálózati printerek ugyan számlálják a kinyomtatott oldalak számát, de sokan erre sincsenek tekintettel, ráadásul a "tudatosabb" cégek egy részénél is abban merül ki a vizsgálat, hogy a beépített lapszámlálót követik nyomon valamilyen rendszerességgel. Csak az ellenőrzést végző cégek harmadánál kötelezik a munkatársakat a belépőkártyás azonosításra a nyomtató használatakor. Jellemző a felmérés szerint, hogy minél nagyobb egy vállalat és minél több a nyomtatóinak száma, annál tudatosabb a használatukkal kapcsolatban.

Általában inkább az 500 lapos papírcsomagok fogyása alapján tartják nyilván a cégek a havi fogyasztást - ami valószínűleg inkább a beszerzéssel van összefüggésben, de 16 százalék még ez alapján sem követi a változást. A megkérdezett vállalkozásoknál jellemzően havi 2-10 doboz papírt használnak fel vagyis ebből következően nagyjából ezer-ötezer lapot használ fel a cégek fele. Közepes papírfogyasztók közé a felmérésben részt vevő vállalatok 18 százaléka tartozik, akik 11-50 dobozt emésztenek fel, azaz akár havi 5-25 ezer lapot. Viszont vannak ennél még nagyobb nyomtatócégek is, 7 százalékuknál 25-50 ezer közötti lap fogy, és 2 százaléknál még ennél is több.

A cégek 86 százaléka nyilatkozott úgy, hogy próbálja valahogyan csökkenteni a papírfogyasztást. Ennek legnépszerűbb módszere a kétoldalas nyomtatás, továbbá a vállalkozások 70 százalékánál a fénymásolás helyett inkább a szkennelést választják. Az is igaz a megkérdezettek közel háromnegyedére, hogy a rontott lapok hátoldalát újrahasznosítják, például jegyzeteléssel vagy óvodáknak adják - így kerülnek a bizalmas szerződések a gyerekek rajzasztalára.

A 2016 végén mért arányok a cégek felénél megegyeznek a korábbi évek átlagával az önbevallás szerint, és ebben a cégméret szerint sincs különbség - tehát a papírfogyasztás csökkentésének törekvései egyelőre nem értek célt. Összesen a felmérésben résztvevő cégek 28 százaléka érzi úgy, hogy kevesebbet nyomtat, viszont 17 százalékuk a korábbiaknál inkább többet, és 5 százalék nem tudott erre a kérdésre válaszolni. A kisebb papírfogyasztású cégek közül 38 százalék indokolta a válaszát azzal, hogy az elektronikus dokumentumkezelő rendszer bevezetése az oka a változásnak.

Azonban a felmérésben részt vevő vállalkozások 59 százalékánál nem használnak semmilyen dokumentumkezelő rendszert, és a többségük nem is tervezi a rendszer bevezetését. Ennek legfőbb oka, hogy a cégek többségének nincs meg a szükséges információja a dokumentumkezelő vagy a folyamatkezelő szoftverek céljáról, funkcióiról. Pedig az adminisztrációs feladatokat minden megkérdezett cég már számítógépen végzi.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Azoknak a cégeknek 40 százaléka, amely rendelkezik dokumentumkezelővel, 5 évnél régebben vezette be a rendszert, negyedük pedig 3-5 éve. Viszont a válaszadók sem tudták megmondani, hogy milyen típusú szoftvert használnak, de a megemlített rendszerek is mind különbözőek voltak. Ebből is látszik a Canon megállapítása szerint, hogy a dokumentumkezelő rendszerek magyar piaca teljesen széttagolt és egyelőre nincs kiemelkedő szereplője.

Metodológia

A cég a felmérést a Canon Hungária megbízásából a Trend International Market Research készített magyar kkv-k és nagyvállalatok munkatársai körében.

a címlapról