Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 20. 15:12

Blockchain-mint-szolgáltatást indít az IBM

Hyperledger Fabric alapokon új, felhős blockchain szolgáltatást jelentett be az IBM. A termékkel a cég tetszőleges vállalati információk előtt csapná fel a Bitcoin által ismertté tett digitális főkönyvet.

Szolgáltatásként kínál blockchain infrastruktúrát az IBM: a vállalat tavaly már beszélt hasonló ambíciókról, idén viszont a megoldást termékként elérhetővé is teszi ügyfelei számára. A termék esetében, amely egyszerűen IBM Blockchain névre hallgat, egy nyilvánosan elérhető felhőről van szó, amelyen az ügyfelek biztonságos blockchain hálózatokat hozhatnak létre. A rendszerrel privát cégek, vagy akár kormányzati ügynökségek is kiépíthetnek olyan megbízható hálózatokat, amelyeken megosztott információkat biztosan csak a hozzáféréssel rendelkező tagok láthatják, a közzétett adatok továbbá utólag nem módosíthatók.

A Bitcoin kriptovaluta mögött is dolgozó, és a köztudatban épp utóbbinak köszönhetően elhíresült blockchain technológia lényegében egy átlátható és nem utolsó sorban rendkívül biztonságos digitális főkönyv - a technológia ugyanakkor nem csak a digitális fizetőeszközök adatait tárolhatja, hanem lényegében bármilyen más információt is, különböző privát hálózatokon.

Az IBM Blockchain a nyílt forrású Hyperledger Fabric projekt 1.0-s verziójára épít. A Hyperledger kezdeményezés, amelynek célja a különböző iparágakban használt blockchain technológiák folyamatos fejlesztése, a Linux Foundation szárnyai alatt indult, de számos nagyvállalat, köztük az Intel, a State Street Bank és a persze az IBM is csatlakozott hozzá. A projektnek hála, a fejlesztők jól átlátható, hosszú távon bevethető és nem utolsó sorban átjárható blockchain rendszereket hozhatnak létre, megágyazva ezzel a technológia széles körű elterjedésének. A Hyperledger Fabric a blockchain technológia egy implementációja, amelyet az együttműködő partnerek a későbbi termékek alapkövének szánja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat a nyílt megoldást persze egy sor saját fejlesztésű extrával is megtoldotta, többek között a nagyvállalati ügyfeleket célzó biztonsági funkciókkal egészítette ki azt. Jerry Cuomo, a cég blockchain technológiáért felelős alelnöke a TechCrunch-nak úgy nyilatkozott, bár azt még nem tudják garantálni, hogy az IBM blockchain szolgáltatása feltörhetetlen, a vállalat nagyon komoly biztonsági intézkedésekkel védi a rendszert. A digitális főkönyv például egy külön konténerben kap helyet, leválasztva az általános cloudos környezetről, sőt a vállalat még hardveres védelmet is foganatosít: amennyiben a rendszer illetéktelen behatolási kísérletet észlel, a rendszer alatt dolgozó hardver automatikusan leáll.

Az IBM Blockchain mindezek mellett a technológia működéséből adódóan kiválóan auditálható, a rendszergazdák így minden, a hálózaton zajló eseményt részletesen visszakövethetnek ha a szükség úgy hozza. A fejlesztőknek a terméket lehetőség van az IBM Bluemixen ingyenesen kipróbálni, korlátozott funkcionalitás mellett - a fejlesztői kezdőcsomagon egyelőre ott a béta címke, az élesben bevethető nagyvállalati pakkot ugyanakkor a cég már stabil verzióban kínálja.

a címlapról