:

Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 16. 10:30

Leszámol az akkuzabáló tabokkal a Chrome 57

Erőrforráskorlátokat szab a háttérben futó lapoknak Chrome böngésző legújabb frissítése. Az új verzióból különösen a notebookok profitálhatnak, amelyeknél érezhetően javulhat az akkus üzemidő.

Régi hendikepjétől szabadul meg a Google böngészője legújabb frissítésével: a Chrome 57-ben a vállalat végre ráncba szedi a háttérben futó tabok kezelését, ami a szoftver teljesítményigényére, illetve a notebookok akkus üzemidejére is kifejezetten pozitív hatással lesz.

A Chrome az 57-es verzióval egy úgynevezett "budget-based time throttling" funkcióval egészül ki, amely a háttérben futó, megnyitott lapok által igénybe vehető CPU-s erőforrásokat hivatott korlátozni. A böngésző 10 másodperc inaktivitás után nyilvánít egy tabot használaton kívülinek, ezután az adott lap kap egy meghatározott időtartamot, amíg folyamataihoz igénybe veheti a processzort. Amennyiben ezt feléli, a rendszer leállítja a tabot, a megadott időszelet ugyanakkor folyamatosan regenerálódik, noha csak másodpercenként 0,01 szekundumos tempóval. A korlátozott erőforrásokból oldalak viselkedéséről a böngésző továbbá adatokat is gyűjt, amelyek alapján lehetőség van finomhangolni a throttling folyamatot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A korlátozás alól azért akadnak kivételek, ilyenek például háttérben hangot lejátszó tabok, illetve a WebSocket vagy WebRTC segítségével valós idejű kapcsolatot fenntartó oldalak. Az új megoldással a fejlesztők szerint mintegy 25 százalékkal csökken az erőforrásokat a háttérből felélő tabok száma, a pozitív előrelépést pedig az Ars Technica saját tapasztalatai alapján is megerősíti.

Várhatóan a Google egyébként nem áll meg ennyinél, a cég tervei szerint már 2018-ban bevezeti a háttérben futó lapok teljes felfüggesztését egy megadott idő után, igaz ekkor még az opt-out lehetősége megmarad, azaz a fejlesztők igény szerint kivonhatják oldalaikat a megkötés alól - de nem sokáig, a cég ugyanis a funkciót 2020-tól kötelezővé teszi. A Google várakozásai szerint addigra rendelkezésre állnak majd a megoldáshoz szükséges API-k, illetve a fejlesztőknek is elég idejük lesz az átállásra. A közeljövőben mobilon is komoly szigorítások várhatók, a böngésző okstelefonos-tabletes verziója jelenleg öt perc után függeszti fel a háttértabok frissítését, ezt a Google hamarosan, még az idei második negyedévben azonnalira váltja.

A Chrome 57-tel érkező, akkubarát újítások sok felhasználóhoz már utat találtak, ha valaki még mindig a korábbi verziót futtatná érdemes manuális frissítést kezdeni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.