Szerző: Habók Lilla

2017. március 14. 16:20

Tiltólistán a Facebook-adatokra építő megfigyelőeszközök

Újabb botrányt szeretne elkerülni a Facebook azzal, hogy teljesen megtiltja a fejlesztőknek a facebookos és instagramos adatokra építő megfigyelő szoftverek létrehozását.

Nem használhatják a fejlesztők megfigyelési célból a Facebook és az Instagram platformját a közösségi óriás mostantól életbe lépő szabálymódosítása értelmében. A cég egy Facebook bejegyzésben közölte az indokait, amely szerint "sokkal világosabban" a fejlesztők tudtára szeretné adni, hogy a facebookos adatok nem használhatóak megfigyelésre.

A problémát az okozza, hogy a közösségi oldalon rögzített bejegyzések, fényképek és a közzététel helyszínei jól beazonosíthatóvá teszik a felhasználók tartózkodási helyét, amely könnyen felhasználható a bűnözők felderítésére, de akár egy tüntetés résztvevőinek azonosítására és felkeresésére is. A Facebook, az Instagram és ehhez hasonló oldalak eleve tálcán nyújtják az adatokat, de ezeknek szűrt és rendezett formában továbbítása még inkább megkönnyítik a bűnüldöző szervek vagy bármely más szerv számára a megfigyelést. Mindez bizonyos csoportok szerint a szólásszabadságot korlátozza, vagy tévesen hozhat összefüggésbe személyeket a közös tartózkodási helyük alapján.

Ez a tevékenység eddig sem volt tulajdonképpen engedélyezett, de nem is tiltotta ilyen határozottan az oldal szabályzata, a mostani társadalmi és politikai környezet azonban szükségessé tette az intézkedéseket a Facebook szerint. A közzétett bejegyzésben az is olvasható, hogy a korábbi hónapokban már előfordult, hogy a Facebooknak fel kellett lépnie megfigyelő eszközök fejlesztői ellen.

A Geofeedia felülete

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Feltételezhetően a cég az American Civil Liberties Union (ACLU) által felfedett történetre céloz, amely szerint a Facebookról, az Instagramról és a Twitterről gyűjtött adatokat a Geofeedia, majd ezeket bűnüldöző szervek és biztonsági cégek számára is továbbította - többek közt így azonosították be egy baltimore-i tüntetés résztvevőit. Már akkor is intézkedéseket tett mindkét cég a Geofeedia adatelérésének megszigorítása miatt, és kötelezte, hogy ezt követően csak a nyilvánosan elérhető információkat használhassa - egy rendezvény résztvevőinek beazonosításához egyébként még ez is elég lehet. A mostani szabályzatmódosítás azonban teljes egészében megtiltja a Geofeedia-szerű adatgyűjtő és elemző eszközök működését.

A frissített szöveg teljes egészében a fejlesztőknek szánt Facebook Platform szabályzatának adatvédelemről szóló bekezdésében olvasható. Megfogalmazása szerint: "Védd meg a tőlünk kapott információkat az illetéktelen hozzáférésektől, használattól vagy a közzétételtől. Például ne használd a tőlünk származó adatot olyan eszközökhöz, amelyek megfigyelési célokat szolgálnak." Arról viszont nem szól a szabályzat vagy a bejegyzés, hogy a Facebook milyen eszközökkel fogja monitorozni a fejlesztők tevékenységét, és mi lesz annak a menete vagy szankciója, ha valaki megszegi a szabályzatot.

A Facebook több civil szervezettel közösen hozta létre a módosítást, mint például az emlegetett ACLU, továbbá a Color of Change és a Center for Media Justice. Ahogy a szervezetek is kifejezték egy közleményben, ettől a lépéstől azt remélik, hogy más közösségi oldalak is beállnak a kezdeményezés mögé, és megtiltják, hogy az adataikat a tudomásuk nélkül bűnüldöző szervek vagy más hatóságok felé továbbítsák.

a címlapról