Szerző: Habók Lilla

2017. március 14. 12:12

Közösségi videónézéssel kísérletezik a Google

A Google belső inkubátora, az Area 120 a videós műfaj határait próbálgatja tovább az Uptime alkalmazáson keresztül. A szolgáltatásban valós időben követhetik a felhasználók az ismerőseik aktuális YouTube-tevékenységeit, és ehhez fűzhetnek hozzászólásokat.

Új videós iOS alkalmazás jelent meg Uptime néven a Google Area 120 inkubátorától. A szolgáltatásban a közösségé a központi szerep, a videókat az ismerősök megoszthatják egymással, valós időben együtt nézhetik, és közben hozzászólásokat fűzhetnek hozzá. Az alkalmazás olyan, mintha egyesítené a Facebook Live, a Periscope és a YouTube videókat, illetve a közösségi videónézés és megosztás tulajdonságait - írja az Ars Technica. A Google számára ez azért is fontos, mivel a videók egyre növekedő népszerűségével szeretné megtartani saját vezető szerepét a YouTube mellett is, főleg, hogy a Facebook is egyre inkább a videós lehetőségek irányába tekint.

Az Uptime-ba természetesen Google fiókkal lehet belépni, csatlakozás után a szolgáltatásban láthatóvá válnak a felhasználó ismerősei, akiknek tevékenységeit követheti, és innentől kezdve valós időben láthatja, hogy éppen milyen tartalmat néznek a YouTube-on. Bármely videóhoz lehet csatlakozni, és pontosan ellenőrizni, hogy a másik éppen hol tart a lejátszásban. Eközben az ismerőssel szöveges üzenetek vagy a reakciókat kifejező emojik válthatóak, amelyek a videó későbbi megtekintői számára is láthatóak maradnak. Az alkalmazás tulajdonképpen nem korlátozza, hogy az ismerősök csak egymás tevékenységeit és hozzászólásait láthassák, de mindez csak az Uptime-ra vonatkozik, attól még a YouTube-on ilyen formában nem követhetőek egymás videónézési szokásai.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Pár hónappal ezelőtt a YouTube is bevezette az élő közvetítések hozzászólásaihoz kapcsolódó Super Chat funkciót, amely főleg a népszerű profilok működtetőinek kedvez az új bevételszerzési lehetőségek miatt. Az Uptime azonban teljesen más célokkal, egyelőre inkább egy videós kísérletként jött létre, de üzleti modellje sem látható, hogy a terméket milyen formában monetizálnák a későbbiekben a fejlesztői - elképzelhető ebben az esetben is a fizetős matrica, szűrő vagy emotikon.

A termék fejlesztője az Area 120, a Google-nek az a belső inkubátor csoportja, amely a fejlesztőknek a munkaidejük 20 százalékát engedélyezi saját projekttel tölteni, és ezzel együtt ösztönzi őket a saját cég alapítására - természetesen az anyavállalattal szoros együttműködésben. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a Google mekkora erőforrást fog szánni az alkalmazás továbbfejlesztésére - például hiányzik a saját videó feltöltésének a lehetősége, csak egymás YouTube-tevékenysége követhető és csak a Google címlistán keresztül. Továbbá csak az iOS verzió elérhető, és azt sem lehet tudni, hogy androidos verzió készül-e egyáltalán a megoldáshoz. A szolgáltatást jelenleg nem használják túl sokan, és nem feltétlenül számíthat hosszú élettartamra, de elképzelhető, hogy a YouTube fejlesztői a jövőben beépítenek majd a videós közösségi oldalba néhányat a népszerűbb Uptime-funkciók közül.

a címlapról