Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 9. 15:39

Utoljára szorít kezet a Windows XP-vel és Vistával a Firefox

Még egy évig kap támogatást a Firefox Windows XP és Vista alatt, a Mozilla a most megjelent 52-es verzió után búcsút int az elavult rendszereknek. A böngésző új változata továbbá a piacon elsőként barátkozik meg a WebAssemblyvel.

Hamarosan végleg elengedi a porosodó Windows rendszerek kezét a Firefox: a böngésző frissen kiadott, 52-es verziója az utolsó, amely támogatja a Windows XP-t, illetve Vistát. Miután a szoftverből Extended Support Release (ESR) is érkezik, a koros rendszerekkel dolgozó felhasználók még egy évig kapják majd a böngészőre a biztonsági frissítéseket, ezt követően azonban a Mozilla örök búcsút int azoknak.

Ezt a Microsoft a Windows XP esetében már évekkel ezelőtt, 2014-ben megtette, a támogatásukat vesztett rendszerek sorához pedig rövidesen a Windows Vista is csatlakozik, annak kiterjesztett támogatása bő egy hónap múlva, 2017. április 11-én ér véget. Annak fényében, hogy mennyire elavult rendszerekről van szó, némileg meglepő, hogy a Mozilla a Firefox-szal milyen hosszú ideig kitart azok mellett, a Google például már tavaly áprilisban elvágta a Chrome kötelékeit az XP-vel és Vistával.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Firefox 52 ugyanakkor az elavult pluginekkel már nem ilyen türelmes, annak fő verziója nem támogatja majd az NPAPI-ra építő plugineket, beleértve a Javát, a Silverlightot és az Acrobatot sem, egyedül a Flash-t tartja majd meg. Ha valakinek nélkülözhetetlenek lennének az NPAPI pluginek, azok az ESR (hosszanfriss) verzióban továbbra is elérhetők maradnak. Ahogy az Ars Technica is kiemeli, ezzel a lépéssel gyakorlatilag nem maradt olyan fősodorbeli, aktívan karbantartott böngésző, amely a Java vagy Silverlight plugineket támogatná. A Chrome egyébként ezen a területen is gyorsabban lépett, a Google szoftveréből már 2015 szeptemberében kigyomlálta az NPAPI-támogatást.

A böngésző legújabb verziója persze nem csak az elavult komponenseket dobálja el, új funkciókkal is bővül, ilyen a WebAssembly vagy röviden Wasm első iterációjának támogatása. A Wasm, azaz a webes bájtkód létrehozásához 2015-ben a Google, a Mozilla és a Microsoft is összefogott, annak célja teljesen kiváltani a JavaScriptet és egy alternatív, magasan optimalizált kódreprezentációt adni, amely a JavaScripthez hasonlóan biztonságosan, a rendszertől teljesen elválasztva futtatható - mivel ez alapvetően webes kódhoz készült, így alapelvárásnak számít. A megoldást a böngészők piacán a Firefox vezeti be először, noha a jelenleg még béta címkés Chrome 57-be is bekerül majd, illetve a Microsoft is dolgozik már az Edge-es megvalósításon.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról