Szerző: Gálffy Csaba

2017. március 1. 09:30

MWC: Márciusban jönnek az új tömeg-Motók

A Lenovo-Moto új támadópárja lesz a G5 és G5 Plus, remélhetőleg már itthon is.

Friss kiadást kapott a Moto G, a márka legsikeresebb okostelefon-sorozata a barcelonai MWC-n - jelentette be a brandet használó Lenovo. Az immár ötödik generációs (így találóan G5-nek nevezett) modell-duó kapja majd a legnehezebb feladatot: véget vetni a kínai gyártó okostelefon-piaci válságának. Lássuk, mivel szerezné vissza piaci részesedését a Lenovo!

A G sorozat sikerét eredetileg annak köszönhette, hogy az ár-érték arányban kimagaslót tudott mutatni, a csúcstelefonok alatti űrbe jól optimalizált szoftverrel, használható hardverrel érkezett. Az eredetileg a Google irányítása alatt megkezdett koncepciót immár évek óta a Lenovo viszi tovább, a jelek szerint változatlanul: ütős hardver, igen nyomott áron. A G5-ök esetében ez nem is elsősorban a processzort jelenti, hanem a kiegyensúlyozott, okos kompromisszumokat kötő felépítést.

Moto G5 - fekete-szürke kombinációban.

A G5-ből is két alverzió létezik, a "sima" G5 mellett egy G5 Plus is készült, a különbségek pedig nem csak egy-két apróságban merülnek ki. A Moto G5 fém házat kapott, 5 hüvelykes kijelzője FullHD felbontású, alatta pedig ujjlenyomat-olvasó található. Ezt a modellt a Snapdragon 430 hajtja, a nyolcmagos lapka nem egy erőmű, de a 3 gigabájt RAM-mal megspékelve használható teljesítményt nyújt. Jó hír, hogy a háttértár microSD kártyával bővíthető. Az akku 2800 mAh kapacitású, ez várhatóan több, mint egy napos üzemidőt nyújt majd.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A G5 Plus picit nagyobb, 5,2 hüvelykes kijelzője szintén FullHD felbontású, akkuja hajszállal nagyobb, 3000 mAh kapacitású (a ház itt is fém). Érdemi előrelépés a processzor, itt már az erős középkategóriás Snapdragon 625 dolgozik - erről már megírtuk véleményünket a BlackBerry KeyOne kapcsán (igaz, az a telefon bruttó 600 euróba kerül, míg a Moto G5 Plus ennek kevesebb, mint felébe kerül). Az operatív tár mérete kivitelfüggő, elérhető lesz 2, 3 és 4 gigabájttal szerelt kiadás is (régiótól és háttértártól függően). Az igazi húzás a kameramodul, amely kimondottan high end darab, specifikációi (például az optika fényereje) megfelel a Galaxy S7 értékeinek, a 12 megapixeles darabhoz f/1,7-es blende tartozik, fázisdetektálós autofókusszal.

És a G5 Plus (szerencsére ebből is van fekete kiadás).

Sajnos a szoftverhez a Lenovo már jobban hozzápiszkált, mint az előző generációkban, az MWC-n kiállított darabok alapján már az indítóképernyőn és számos fontos ponton érezhető a kínai szoftvermérnökök munkája - ez sajnálatos visszalépés, úgy tűnik a Motóktól a jövőben már nem várhatjuk a Nexus-élményt, mint korábban. Az első kézből származó információk szerint azért a teljesítményre odafigyeltek a fejlesztők, a szoftver röccenésmentes a kiállított darabokon.

Betölteni az űrt

A G5 fontos pillanatban érkezik, a Lenovo ugyanis nem olyan rég döntött úgy, hogy a saját okostelefon-márkát teljesen kivezeti, és a Motorolából faragott Moto név alatt indít új irányt. Ezzel a cég arra reagál, hogy a Lenovo telefonok értékesítése globálisan és a hátországnak számító kínai piacon is összeomlott, a cég kiesett a top 5 gyártó listájáról is, így szükségszerűen jönni kellett egy drámai váltásnak. A polcokról tehát eltűnnek Vibe, Phab és egyéb sorozatú Lenovo feliratos modellek, helyükre pedig egységesen a Motók kerülnek majd.

A globális stratégia itthon érdekesen csapódik le, Magyarországon ugyanis pont sikeres volt a Lenovo márka és komoly piaci pozíciót is sikerült kiharcolni az elmúlt negyedévekben. Ennek pont keresztbe tesz a Lenovo-Moto váltás, a hazai csapat kezdheti elölről a korábban elvégzett márkázási feladatot. A disztribúció beindítása egyébként a vártnál is problémásabban indul, a korábban tavalyra ígért hazai Moto-rajt után az új terv az első negyedév közepén elindulni. Lévén hogy február legvégét írunk, nem kizárt, hogy ez a menetrend is komoly csúszást fog szenvedni.

Az új Motók hazai rajtjáról és árazásáról megkérdeztük a hazai képviseletet is, végfelhasználói ára egyelőre nincs a telefonoknak, a rajt viszont már átcsúszik a második negyedévre, tehát márciusban biztosan nem, leghamarabb áprilistól lesznek kaphatóak. A hivatalos bejelentés szerint a sima G5 200 eurós induló árat kap, a tuningolt testvér, a G5 Plus azonban lényegesen többe, 280 euróba kerül majd.

a címlapról