Szerző: Hlács Ferenc

2017. február 15. 15:21

Mindent felfalt az Android és az iOS

A mobilos platformok csatájában lassan nem csak a Google és az Apple szemmel látható riválisai, de az "egyéb" kategória is eltűnik.

Komótosan tovább növekedtek az okostelefon-értékesítések 2016 utolsó negyedévében. A Gartner jelentése szerint az időszakban mintegy 432 millió készülék talált gazdára, ami 7 százalékos gyarapodást jelent 2015 záró negyedévéhez képest.

Az operációs rendszerek harcában szokás szerint messze az Android jár az élen, a tavalyi Q4-ben a Google szoftverével szerelt okostelefonokból több mint 352 millió darabot adtak el, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A platform ezzel már 81,7 százalékos szeletet hasít ki a piacból. Ezzel párhuzamosan az iOS is nőni tudott, az Apple rendszere 77 millió újonnan értékesített eszközön dolgozik, ez ugyancsak 8 százalékkal haladja meg a 2015 Q4-es 71 milliós számot. A szoftver piacrésze ezzel 17,7-ről 17,9-re hízott.

Már nem kell sok, hogy a Gartner által közölt, az elmúlt években jellemzően négyszereplős lista kétfősre zsugorodjon: a Microsoft mobilos rendszere a tavalyi év utolsó három hónapjában egymillió eladott telefonon volt jelen, ami óriási, több mint 76 százalékos zuhanás a 2015 végén mért 4,3 milliós értékhez képest. A platform piaci részesedése ezzel az amúgy sem eget rengető 1,1 százalékról 0,3-ra esett vissza. A BlackBerry saját operációs rendszere is tovább morzsolódik, egy éve az elemzők még 907 ezer eladott eszközről beszéltek a platform égisze alatt, 2016 Q4-re ez 207 ezerre konszolidálódott, ami szintén igen látványos, 77 százalékos mínuszt jelent. A cég szoftverének piaci részesedése ezzel 0,2 százalékról tovább olvadva elérte a bűvös 0,0-t. Lassan tehát a mobilos Windows és a BlackBerry rendszere is átvándorol az "egyéb" kategóriába, nem lenne meglepő, ha akár egy év múlva már csak az Android és az iOS kapna külön említést.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A BlackBerry helyzete persze senkit ne tévesszen meg, a cég nevével fémjelzett telefonokon a Priv óta Android fut, így azok a platformok csatájában már a Google rendszerének táborát gyarapítják. A piacon lévő, az "egyéb" kategóriában összegyűjtött többi rendszer is a torta egyre kisebb, már alig látható szeletén osztozik. A fentebb említett 4 platformtól eltérő rendszert futtató okostelefonokból a tavalyi év utolsó negyedében 530 ezret értékesítettek, azaz a 2015 végi 887 ezres eladásnak csaknem 40 százaléka tűnt el egy év alatt. A 0,2 százalékos piacrész így már csak 0,1 százalék.

Az Android és az iOS elsöprő dominanciája már jó ideje kőbe van vésve az iparágban, lassan a két, folyamatosan terjeszkedő platform teljesen kiirtja riválisait, amelyek a jelenlegi tendencia szerint egy-két éven belül teljesen eltűnhetnek a piacról, azon már jelképes tizedszázalékokkal sem lesznek jelen. Azt persze most is fontos kiemelni, hogy az androidos készülékek ebben a listában nem kizárólag a Google szolgáltatásaival és alkalmazásboltjával felszerelt eszközöket jelentik, de minden AOSP-ra építő eszközt. Elsősorban Kínában jellemző, hogy egyes gyártók saját, vagy harmadik felektől származó alkalmazásbolttal, a Google megoldásai nélkül teszik elérhetővé eszközeiket, ugyanakkor ez a trend visszaszorulóban van, miután a keresőóriás kelet felé is egyre inkább nyit.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.