Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Mi a fejlesztő gondja 2018-ban? Refaktorálás, Agile, API-tervezés, PWA és Alexa a gyakorlatban. HWSW mobile! idén is. November 21-22.

Titkosított videohívásokkal egészül ki a Signal

Hlács Ferenc, 2017. február 15. 10:57

Béta verziós, titkosított videohívásokat hoz a Signal chatalkalmazás legújabb frissítése. Az app fejesztői az ugyancsak titkosított hanghívások minőségén is javítottak.

Lassan a Facebook Messenger vagy a WhatsApp teljes értékű riválisává növi ki magát Edward Snowden kedvenc chatalkalmazása, a Signal. A szoftvert fejlesztő Open Whisper Systems ugyanis az app legutóbbi frissítésében már a titkosított videóhívásokat is elérhetővé teszi - igaz egyelőre csak béta verzióban. Az új szoftververzió emellett a fejlesztők ígérete szerint az egy ideje már elérhető, ugyancsak titkosított hanghívások minőségén is javít, a funkciót ugyanis ezen a téren korábban érték kritikák. A titkosított videohívások az alkalmazás beállításai között kapcsolhatók be, azok sikeres lebonyolításához a funkció értelemszerűen mindkét félnél aktív kell, hogy legyen.

Az új opció a Signal iOS-es és androidos alkalmazásában is elérhető, az Apple rendszerén ráadásul az iOS 10-es CallKitet is képes kihasználni, azaz a bejövő videohívásokat a felhasználók közvetlenül a zárképernyőről fogadhatják, az ezzel kvázi natív hívásélményt kínál. Sajnos azonban a kényelem nincs áldozat nélkül, a CallKit bekapcsolásával az iOS az iCloudba szinkronizál bizonyos hívásadatokat, mint például a hívott felek nevét vagy épp a beszélgetés időtartamát. Természetesen a CallKit használat kikapcsolható az app beállításai között, ha a fenti adatok rögzítése zavarna valakit.

Az Open Whisper Systems csapata szerint a VoIP hívások titkosítása viszonylag magától értetődő feladat, amelyet egyszerűsít, hogy az írott chattel ellentétben annál kvázi egyidejű kommunikáció zajlik, nincs szükség az információ hosszabb távú tárolására. A hasonló hívásoknál a legfontosabb szempont a titkosításnál használt kulcscsere autentikációja, annak hibás megvalósítása ugyanis teret ad a közbeékelődéses (man-in-the-middle) támadásoknak. A fejlesztők a legújabb frissítéssel mind a hanghívásokat, mind a béta verziós videohívásokat a vállalat saját, Signal Protocol megoldására helyezik át, így immár azok is a  jól bevált, Snowden-kedvenc protokollra építenek - a hanghívások eddig ZRTP-t használtak a titkosításhoz.

Az érdeklődők az Open Whisper Systems kapcsolódó GitHub repositoryjaiban is körbenézhetnek a változásokat illetően. A béta verziós videohívásokat a cég több lépcsőben teszi elérhetővé felhasználói számára, miután így könnyebben tud visszajelzéseket gyűjteni az app működéséről különböző készülékeken vagy épp hálózatokon.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Refaktorálás, Agile, API-tervezés, PWA és Alexa a gyakorlatban. HWSW mobile! idén is. November 21-22.