Szerző: Koi Tamás

2017. január 27. 14:51

Két telenoros adatopciót is elkaszált a hatóság

Immár a második esetben mondja ki a szektor szabályozásáért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, hogy egy mobilszolgáltató bizonyos adatopciói EU-s jogot sértenek. Ezúttal a Telenort kötelezte jogkövető magatartásra a hatóság, két korlátlan adatopció miatt.

Ahogy arra számítani lehetett, a Magyar Telekom után a Telenor Magyarország is megkapta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) első elmarasztaló határozatát bizonyos, a szolgáltató kínálatában található mobilnetes adatopciók jogszerűtlen felépítése miatt. A hatóság szerint a semleges internetre vonatkozó uniós jogot sérti, hogy a szolgáltató két adatopciója, a MyChat és MyMusic korlátlan adatkeretet biztosít bizonyos internetes szolgáltatásoknak (zero rating), miközben más, hasonló szolgáltatások a díjcsomagban foglalt normál netes adatkeretet használják, majd ha ez kimerült, gyakorlatilag használhatatlanná válnak.

Torzítják a versenyt

A hatóság által péntek délután kiadott közlemény szerint a szolgáltató két ponton is eltért a hálózatsemlegességre vonatkozó EU-s rendeletben foglalt követelményektől: egyrészt indokolatlan különbségtételt tett bizonyos tartalomtípusok – közösségimédia- és csevegő alkalmazások, valamint zeneátviteli szolgáltatások és online rádiók – kiemelésével, másrészt ezeken belül konkrét alkalmazásokat és szolgáltatásokat is előnyösen különböztetett meg. Ez arra ösztönözheti a végfelhasználókat, hogy a kedvezményben részesülő alkalmazásokat és szolgáltatásokat használják és ne azok versenytársait, amelyeket kedvezőtlenebb árazási feltételek mellett érhetnek csak el - érvel a hatóság. Így a szolgáltatónak lehetősége nyílt beavatkozni a tartalomszolgáltatók közötti versenybe – hiszen az internetes forgalmakat azok tartalma és forrása alapján megkülönböztette –, ami a tartalompiaci verseny torzulását eredményezheti.


MyMusic-partnerek: senkivel sem lehet kivételezni

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az NMHH szerint a forgalom megkülönböztetésének hátterében nem "ésszerű forgalomkorlátozási okok" álltak, hanem pusztán kereskedelmi megfontolás, ezért arra kötelezte a Telenort, hogy az egyes internetes forgalmak közti megkülönböztetést megszüntesse. Lényeges, hogy ez a vizsgálat nem terjedt ki a Telenor saját online tévés szolgáltatásához, a MyTV-hez létrehozott díjcsomagra, mely szintén korlátlan internetes adatforgalmat biztosít - kizárólag ezzel az egy szolgáltatással. A MyTV közszolgálati csomagot és a korlátlan adatopciót a szolgáltató nemrég bemutatott Blue tarifái is tartalmazzák, így egyszerű példával élve valószínűsíthető, hogy egy telenoros ügyfél a hasonló tartalmi kínálattal rendelkező MinDig TV app helyett a cég saját alkalmazását fogja használni tévézéshez.

A most jogszerűtlennek ítélt MyChat és MyMusic összesen tíz internetes szolgáltatást különböztet meg, valamint hét online rádió hallgatását teszi lehetővé korlátlan adatforgalom mellett. A norvég tulajdonú operátort többször is kérdeztük korábban, hogy a cég álláspontja szerint ezek az opciók nem sértik-e a semleges internetre vonatkozó uniós szabályozást. A Telenor mindvégig azzal érvelt, hogy a cég nyitott minden partneri megállapodásra a hasonló tartalomszolgáltatókkal, illetve ezek az opciók a magyar piacon nem alkalmasak a verseny jelentős torzítására.

Az ügyfelek érdekében

A szolgáltató ennek megfelelően a Telekomhoz hasonlóan megfellebbezi az NMHH döntését, megismételve korábbi álláspontját: "Meggyőződésünk, hogy jóhiszeműen, az ügyfelek érdekében járunk el, és nem okozunk hátrányt azzal, hogy a leginkább kedvelt chat illetve zenei stream szolgáltatásokhoz korlátlan belföldi hozzáférést biztosítunk" - áll a Telenor lapunkhoz eljuttatott, hosszas reakciójában.

"Továbbá, mivel a mobil szélessávú penetrációban Magyarország az OECD országok között - és így az EU országok összehasonlításában is - a legutolsó, küldetésünknek tekintjük, hogy a fogyasztói igényekre reflektáló, tematikus és alacsony költségű csomagokkal lehetőséget adjunk a legszélesebb tömegeknek a mobil internet használatához és hozzájáruljunk az európai felzárkózáshoz" - érvel a szolgáltató.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról