Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Alapkövetelmény lett a DevOps ismerete a fejlesztők számára?

A Microsoft és a Google is az iskolákat célozza

Habók Lilla, 2017. január 25. 15:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egymásra licitálnak a cégek, hogy az iskolákban milyen új eszközöket és szoftvereket tudnak értékesíteni. Az oktatástechnológiával foglalkozó BETT kiállításon a Microsoft és a Google is több újdonsággal jelent meg.

hirdetés

Egyszerre két nagyvállalat, a Microsoft és a Google is a pedagógusoknak szóló újdonságokkal hozakodott elő a BETT oktatástechnológiával foglalkozó kiállítás apropójából. A Londonban tartott rendezvény évente több mint 34 ezer résztvevőt vonz a városba 138 országból, akiknek nagyjából 30-30 százaléka tanár és döntéshozó, mellettük a technológiával foglalkozó szakértők és az értékesítők érdeklődnek a bemutatott újdonságok iránt - tehát azok, akik a jövő tanév informatikai beszerzéseit tudják befolyásolni az iskolában.

Lényeg, hogy Windows 10 legyen

Ma jelentette be a Microsoft az Intune for Education felhőalapú alkalmazás- és eszközmenedzsment szolgáltatást, amellyel a tanárok és az iskolai informatikusok számára egyszerűbbé válik a közösen használt informatikai eszközök konfigurálása és felügyelete. A tudnivalókat és a többi újdonságot Yusuf Mehdi, a Microsoft Windowsért és eszközökért felelős vállalati alelnöke mutatta be részletesen egy hivatalos blogbejegyzésben.

Főként azoknak az alkalmazásoknak a kezelésére vonatkozik a szolgáltatás, amelyet a Microsoft tavaly vezetett be az iskolákba, köztük a képernyőre írást lehetővé tevő Windows Ink, az Office 365 osztálytermi csomag, az olvasás- és íráskészséget fejlesztő OneNote taneszközei, és a vizualizálást segítő Power BI funkciók. A rendszer alkalmazkodik a használatban lévő Windows 10 eszközökhöz és szoftverekhez - de a nem Windows 10-et használó iskolai gépekről nincs most szó.

"A pedagógusok nap mint nap olyan kihívásokkal néznek szembe, melyre talán nem is gondolnánk: az amerikai tanárok 90%-a kollégáival megosztva használja a tantermi eszközöket, 50%-uk szakmai támogatás nélkül, egymaga felel a mindennapos karbantartásáért, 60%-uk pedig saját maga vásárolja meg és telepíti a különböző alkalmazásokat." - írja a Microsoft közleménye.

Az Intune for Education szolgáltatás főleg azoknak nyújt segítségét, akik évente egyszer szeretnék elhelyezni az osztálytermekben a gépeket, és tanév közben már nem érnének hozzá fizikailag, csak távolról. Megtalálható benne az "Express Setup" lehetőség, amellyel az alapértelmezett beállítások gyorsan elfogadhatóak az egész osztálytermi vagy iskolai gépparkban - ez azért is érdekes, mert pár hete derült ki, hogy a Microsoft az Express Setup utat kivezeti a hagyományos gépek telepítési folyamatai közül.

Tanulónként 150 különböző beállítás hozható létre, amely a diák belépésekor megjelenik bármely eszközön, alkalmazásban, böngészőben, Start menüben vagy a Windows Defender alkalmazásban. Szintén minden belépés után megtalálhatóak az eszközön azok az appok, amelyet a tanuló vagy a tanár az üzleti vagy az oktatási csomagból töltött le - a School Data Sync segítégvel csoportok is létrehozhatóak iskola-, osztály vagy egyéb specializáció (például alap- vagy emelt szint, szakkör) szerinti felosztásban. A rendszer integrálható más Microsoft felhős szolgáltatásokkal, beleértve az Office 365 oktatási csomagot.

Új típusú, oktatásra specializált Windows 10-es laptopokat is kínál a Microsoft az alkalmazás- és eszközkezelő szolgáltatás mellett - ezeknek kommunikációjával már tudatosan rájátszik a Google Chromebookhoz kapcsolódó szintén mai bejelentésre. Elérhetővé vált az érintőtollal ellátott HP ProBook x360 11 oktatási kiadása 289 dolláros ártól kezdődően és a HP Stream 11 Pro G3 for Education 189 dolláros árról indulva. Az Acer kínálatában a 29,5 centiméteres, 360 fokban forgatható kijelzővel rendelkező TravelMate Spin B118 rendelhető 300 dolláros ártól. A Lenovo a ThinkPad 11e típust hagyományos és Yoga változatban kínálja az iskolák számára 419-499 dollártól februártól kezdődően, a Lenovo N24 majd 2017 közepétől lesz megvásárolható, egyelőre az árát sem hozta nyilvánosságra a gyártó. Még egy új eszköz, a főleg oktatási termékekkel foglalkozó JP.IK TURN T201 PC-je jelent meg, amely alapértelmezetten rendelkezik a tanárok és a diákok közös munkáját támogató Inspiring Knowledge Education szoftverrel, beépített mikroszkóppal és a hőfok változását mérő Thermal Probe funkcióval a természettudományi kísérletekhez.

Még egy érdekesség a Minecraft oktatási verziójának frissítése, amelyet eredetileg a tavalyi BETT kiállításon mutatott be a cég, azóta 100 országból több mint 75 ezer diák és tanuló próbálta ki a szoftvert, mely különböző oktatási tartalmakkal rendelkezik például földrajzi, biológiai, matematikai témakörökben. A felhasználók visszajelzései alapján építették bele a fejlesztők a megállítást lehetővé tevő Global Pause funkciót, a chaten belüli beszédfelismerést és jobb megjelenést, illetve új Minecraft mobokat. A használatot 60 mentor is segíti 19 különböző országból - a közösségben egyelőre nem tűnt föl magyar név, de a mentorok írásban bárkinek segítenek. A weboldalról nem derül ki a szoftver használatának ára, azokhoz valószínűleg Microsoft partnereken keresztül juthatnak az érdeklődők.

A Google is ráerősít

Már több mint 20 millió tanár és diák használja a Chromebookot legalább heti rendszerességgel és több mint 70 millióan a G Suite for Education előfizetői - derül ki a Google közleményéből. A program így is nagyon sikeresnek mondható, főleg az Egyesült Államokban, és a Google ebből kiindulva még tovább építené a felhasználói bázisát, illetve az eladásait.

Egyik problémát az jelentette, hogy a Chromebookok érintőkijelzőjének nem sok hasznát lehetett venni, amíg meg nem jelent az Android apps a Chrome OS-en - de hamarosan ez megoldódik, és minden új Chromebook megkapja az Android-alrendszert. Főleg hibrid eszközökön lehet kihasználni, ezért is jelentett be a Google két új eszközt, az Asus Chromebook C213-t és az Acer Chromebook Spin 11-t. Mindkettő USB-C töltővel működik és használható érintőtollal, amellyel a diákok jegyzeteket és rajzokat készíthetnek a képernyőre vagy törölhetik azokat, az optikai karakterfelismerővel pedig kézírások is kereshetőek. Egyik érdekességük a kamera, amely laptopként kihajtva a felhasználó felé fordul, de tabletként kihajtva szerepet kap a billentyűzet fölé beépített kamera is, amelyet például mikroszkópként, tárgyak fotózásához tudnak használni a diákok. Egyelőre ezeknek áráról és megjelenéséről nincs információ, valószínűleg a jövő évi tanévindításra időzíti a cég.

Új tartalmak is érkeztek a Chromebookokhoz, mivel a Google hangsúlyt fektet arra, hogy az eszközök értékesítése mellett a használatot ösztönözze. Az Android appok számára hamarosan az adminisztrátorok mappákat hozhatnak létre, és feltelepíthetik az alkalmazásokat a kiválasztott gépekre - ezzel például szabályozhatják, hogy csak a megfelelő oktatási célú appok kerüljenek fel a gépekre, mivel innentől kezdve a diákok is böngészhetnek a lehetőségek közt. Több millió app közül letölthető például a szenzoros mérésekhez használható Science Journal vagy saját mesék készítéséhez a Toontastic 3D, ezen kívül az Adobe is optimalizálta Chromebookokhoz a Photoshop Mix, Lightroom Mobile, Illustrator Draw, Photoshop Sketch, Adobe Comp CC, és a Creative Cloud Mobile alkalmazásokat - ezek ingyenesen letölthetőek a diákok eszközeire.

Egyelőre a Microsoft és Google eszközei, alkalmazásai kevésbé elérhetőnek tűnhetnek a magyar iskolák számára - 2015/2016-os KSH adatok szerint például az általános iskolákban 6,1 az egy számítógépre jutó tanulók száma -, az bizakodásra adhat okot, hogy az eszközök árai csökkennek, az appok nagy része pedig ingyenesen is elérhető.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A DevOps alapjaiban változtatja meg a fejlesztői kultúrát.