Szerző: Asztalos Olivér

2017. január 24. 11:30

Hibázott-e a Yahoo?

Inkompetens vagy hazug-e a Yahoo? Tömören összefoglalva erre a kérdésre deríthet fényt az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálata.

A Yahoo háza táján vizsgálódik a SEC, avagy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága - számolt be a Reuters hírügynökség. A bizottságot elsősorban az érdekelheti, hogy a vállalat korábbi állításával szemben tudott-e a tavaly napvilágot látott két, elképesztő méretű adatlopásról. A tőzsdefelügyelet számára a cég részvény árfolyamának korábbi alakulása miatt fontos a nyomozás, ugyanis nem zárható ki, hogy a botrány és az azzal járó értékcsökkenés miatt a cég elhallgatta a komoly károkat okozó lopások tényét.

A vizsgálat szükségességére még Mark Warner demokrata szenátor hívta fel a figyelmet, a politikus szeptemberben kérte az SEC-t, hogy indítson nyomozást az ügyben. Ezt követően a bizottság decemberben kért be dokumentumokat Yahoo-tól, amiből arra próbál rájönni, hogy a vállalat beszámolója megfelelt-e a hatályos értékpapír törvényeknek, amely szerint a tőzsdén szereplő cégeknek kötelező tájékoztatást adni a jelentősebb adatszivárgásokról. Ennek ellenére nem példa nélküli, hogy a cégek elhallgatják ezeket - derült ki a Reuters egy néhány évvel ezelőtti vizsgálatából.

A SEC nyomozásának szükségessége nehezen vitatható, pláne annak fényében, hogy a Yahoo épp tavaly július végén állapodott meg a vállalat értékesítéséről, amelynek értelmében a cég, pontosabban annak kereséssel, a tartalommal és a kommunikációval foglalkozó részlegei és kapcsolódó szellemi tulajdonai és neve 4,83 milliárd dollárért a Verizonhoz vándorolnak. Azóta viszont sorra derültek ki a Yahoo-adatszivárgások, először az 500 millió felhasználót érintő 2014-es ügy, majd pedig az egymilliárd károsultat felsorakoztató 2013-as botrány, és közben még az is napvilágot látott, hogy a cég külön szoftvert fejlesztett a postafiókok üzeneteinek folyamatos monitorozásához az amerikai hírszerzés kérésére.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Verizon hivatalosan még nem jelezte a vásárlástól elállási szándékát, de a Bloomberg korábbi információi szerint egy csapat már vizsgálja a károkat, és az esetleges értékcsökkenés mértékét, melynek a történtek fényében már legfeljebb csak a mértéke körül lebeghet kérdőjel, vagyis az előzőleg kialkudott árat a mobilcég nem fogja kifizetni. Annyi már biztosra vehető, hogy emiatt az akvizíció csúszik, a tranzakció befejezését eredetileg első negyedévre várták, a Yahoo legfrissebb jelentése szerint viszont már csak a második negyedévben zárulhat le.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.