:

Szerző: Hlács Ferenc

2017. január 16. 15:33

Ismét felforgatná az okostelefon-piacot Andy Rubin

Új mobil- és IoT-platform, illetve egy arra építő csúcstelefon piacra dobására készül Andy Rubin, illetve az általa alapított Essentials startup. A rejtélyes készülék még idén év közepén bemutatkozik.

Nagy dobásra készül Andy Rubin: az Android atyja két évvel a Google-től való távozás után ismét megreformálná az okostelefon-piacot, frissen alapított, Essential néven induló startupjával. A Bloomberg forrásai szerint a csapat mintegy 40 főt számlál, köztük az Apple-től, illetve a Google-től levadászott alkalmazottakkal. A vállalat a tervek szerint egy új, az okostelefonoktól az IoT eszközökig számos készüléket összekötő platform fejlesztésén dolgozik, illetve hardvertermékekkel is készül piacra lépni.

A vállalat az előzetes értesülések szerint látványos rajtot tervez, amelynek középpontjában a csúcskategóriát megcélzó okostelefonja áll majd - a termékportfólió ugyanakkor később az okosotthon-kiegészítőkre is kiterjed. Az egyelőre névtelen készülék várhatóan teljesen leszámol majd a kijelzőt övező peremekkel, és olyan csúcsmodellekkel száll közvetlenül versenybe, mint a Samsung zászlóshajói vagy épp az iPhone.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Különösen érdekes, hogy a Bloomberg névtelen forrásaira hivatkozva arról is beszámol, az eszköz idővel "új hardveres funkciókkal" is bővülhet majd - ez egy újabb próbálkozásra utalhat a sokszor eltemetett moduláris telefonkoncepció megvalósítására. Ezt látszik megerősíteni, hogy a kiszivárgott információk szerint Rubin csapata egy saját fejlesztésű, mágneses csatlakozó fejlesztésén is dolgozik, amely akár harmadik felektől származó komponensek csatlakoztatását is lehetővé teszi majd. Az Essentialnál a névtelen források szerint már dolgoznak is egy 360 fokos kamerán, amelyet a felhasználók utólag a telefonhoz csatlakoztathatnak. Az elképzelés elsőre nagyon hasonlít a Moto Z csúcsmodelleknél látott kialakításra.

Ha hihetünk az eddigi adatoknak, az okostelefon - vagy legalábbis annak egyik prototípusa - 5,5 hüvelynél nagyobb kijelzőt kapott, ugyanakkor a lenyírt szélek miatt jelentősen kisebb lesz mint a hasonló vagy akár kisebb panellel szerelt riválisok, például az iPhone 7. Ugyanezt figyelhettük meg egyébként többek között a szebb napokat is látott Samsung Galaxy Note7 esetében is. Az előzetes pletykák nyomásérzékeny kijelzőről, illetve kerámia hátoldalról is beszélnek.

A készülékben, illetve az Essential készülőben lévő platformjában a mesterséges intelligencia is központi szerepet játszik majd. Ahogy Rubin tavaly nyáron fogalmazott, a következő nagy platform az emberekről, adatokról és az AI rendszerek betanításáról szól majd - most úgy tűnik, valami hasonló alakul az új startup berkein belül is. A készülő platformról mindenesetre még nem sokat tudni, az sincs kizárva, hogy az Androidra épít. Hamarosan ugyanakkor minden kiderül, az Essential bemutatkozókészüléke a várakozások szerint 2017 közepén érkezik, ára pedig 650 dollár környékén alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.