Szerző: Hlács Ferenc

2017. január 06. 15:45:00

Compute Card: mindent megokosítana az Intel

Cserélhető modullal okosítaná eszközeinket az Intel, a hűtőtől, a tévén át a kioszkokig. A cég Compute Card névre hallgató x86-os mini PC-jén a gyártók tetszőleges rendszert futtathatnak.

Huszárvágással oldaná meg a hosszabb távra vásárolt, ugyanakkor gyorsan elavuló okoseszközök problémáját az Intel. A vállalat egy okostévékbe, kereskedelmi kioszkokba, okoshűtőkbe, all-in-one-okba, köztéri tájékoztató kijelzőkbe és potenciálisan még egy sereg egyéb eszközbe szánt, Compute Card névre hallgató modult leplezett le, amely a készülékek egyszerűen cserélhető "agyaként" funkcionálna.

A Compute Card egy nagyjából bankkártya méretű, 94,5 milliméter hosszú, 55 széles és 5 milliméter vékony kvázi mini PC, amelyben processzor, GPU, memória, belső tárhely, illetve Wi-Fi és Bluetooth csatlakozási lehetőség is található. A vállalat egyelőre nem közölte az eszköz pontos specifikációit, annyit azonban elárult, hogy az sokféle processzorral elérhető lesz, a kiszemelt feladatkörtől függően akár Kaby Lake generációs Intel Core lapkákkal is felszerelhető. A modul az arra alkalmas eszközökbe egyszerűen dokkolható, az adott készülék specifikus perifériáin túl a dokkban kap helyet a kütyü hűtése is. A Compute Card az Ars Technica szerint az USB-C szabvány kiterjesztett, "USB-C plus extension" változatát használja, amely az USB és PCIe buszok mellett HDMI és DisplayPort kimenetet is biztosít.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Hasonló kezdeményezést okostévéknél egyébként már korábban is láthattunk, többek között a Samsung gondozásában, a vállalat egyes készülékeit cserélhető modulokkal szerelte fel, amelyekből frissített darabokat is kiadott, de az irányvonal nem vált általánossá. Az Intel ugyanakkor nem csak egy adott piacot, mondjuk a tévékét venné célba, hanem minden olyan eszközt, amelyet a számítási hardvernek a jellemző csereciklusnál jóval gyorsabb elavulása fenyeget. A megoldás elterjedéséhez persze a chipgyártónak az okoshűtők, tévék, kioszkok gyártóit is meg kell győznie annak előnyeiről.

Az eszköz az Intel tavaly bejelentett Compute Stickjét is leváltja, a HDMI-stickbe költöztetett mini PC jövőre eltűnik a vállalat termékpalettájáról. A készülék valamilyen szinten hasonló közönséget célzott, attól azonban csak a HDMI aljzattal szerelt kijelzők lettek okosabbak. A Compute Card ennél jóval nagyobb potenciállal rendelkezik, legalábbis ha kiszemelt gyártók hajlandók arra felépíteni eszközeiket. A kütyün az érdeklődő cégek egyébként tetszőleges rendszert futtathatnak, lényegében egy apró házba költöztetett, mezei x86-os gépről van szó, így a Compute Card a Windows 10 és a különböző Linux disztribúciók előtt is nyitva áll.

A kezdeményezés jövője tehát még homályos, az viszont bizakodásra ad okot, hogy az Intel partnerei közé már a Dell, a HP, a Lenovo és a Sharp is felsorakozott, sőt azok között olyan tájékoztatóterminálok és hasonló eszközök fejlesztésével foglalkozó vállalatok is megtalálhatók, mint a Seneca Data, az InFocus, DTx vagy a TabletKiosk. A chipgyártó a következő hónapokban további részleteket is elárul majd a Compute Card kapcsán, azok pontos elérhetőségét és árait pedig várhatóan júniusban közli.

a címlapról