Szerző: Habók Lilla

2017. január 5. 09:30

Mesh Wi-Fi megoldással rukkolt elő a Linksys

Inkább az egyszerűséget tartotta szem előtt a Linksys a Velop mesh Wi-Fi router fejlesztésekor. Szép külső, könnyű beüzemelés és átlátható mobilalkalmazás jellemzi, de mindez kevés lesz a routerekhez jobban értő vásárlók megnyeréséhez.

Új eszköz érkezett a mostanában népszerű otthoni vezeték nélküli hálózatok egyszerű kiépítését segítő mesh Wi-Fi eszközök csoportjába, a Linksys Velop. Méghozzá ez a router hozzáférhető lesz Európában is, nem csak Amerikában - ellentétben például a Google Wifivel, a Plume-mal vagy az Ubiquiti-féle AmpliFi megoldással. Ezek azok az eszközök, amelyeken keresztül egy egész lakóházat be lehet teríteni Wi-Fi-vel, különösebben bonyolult beállítások nélkül - ez egy nagyobb lakás esetében ma számottevő kihívás, ebben segít a több Wi-Fi hozzáférési pontból álló mesh hálózat használata.

A Linksys igyekezett az eszközöket barátságos(abb) formatervvel ellátni, hogy a lakásban szétszórt egységek ne szúrják túlságosan a szemet. Az egység nagyjából 18 centiméteres kis fehér torony, antennák és gombok nélkül; egyedül a tetején található egy indikátor LED. Az aljzatok az eszköz alján kaptak helyet, a tápcsatlakozó mellett két Ethernet-aljzat (egy a WAN, egy pedig a belső LAN felé) és egy reset gomb található itt.

Beállítani csak Android vagy iOS alkalmazáson keresztül lehet az eszközt, nem rendelkezik a hagyományos böngészős felülettel. A beüzemelés elvileg egyszerűen működik, csak éppen a Digital Trends tapasztalatai szerint nagyon lassan. A router csatlakozik a meglévő modemhez, majd a tulajdonos megadhatja létrehozni kívánt Wi-Fi hálózat nevét és jelszavát. Ezt követően a felhasználó további Velop egységeket tud a hálózathoz adni az appon keresztül, illetve konfigurálhatja a tűzfalat vagy a porttovábbítást igény szerint. A Linksys ígérete szerint a tűzfal és a router automatikusan frissül majd a jövőben, így a biztonsági hibákat központilag tudja foltozni a cég. Plusz érdekesség, de számunkra kevésbé releváns, hogy az Amazon Alexa támogatásával is rendelkezik a megoldás, például ki- és bekapcsolható a vendéghálózat hangvezérléssel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A gyártó szerint előny a többi megoldással szemben, hogy a Velop tri-band technológiát használ 802.11ac szabvánnyal és MU-MIMO rendszerrel, míg a piacon lévő konkurenciák jellemzően dual-bandre épülnek. A három sáv (egy 2,4 GHz-es és két 5 GHz-es) allokációja dinamikus, a rendszer a rádiós környezetnek megfelelően választja ki, hogy ezek közül melyiket használja internode (a csomópontok közötti) kommunikációra, és melyikeken sugároz a felhasználók felé. Szükség esetén pedig a vonalas Ethernet is bevethető internode kommunikációra, ebben az esetben mindhárom rádiós egység a kliensek rendelkezésére áll.

Az első kézből származó tapasztalatok szerint azonban a Velop (jelenlegi formájában) nem lesz a haladó felhasználók barátja, az app ugyanis nagyon korlátozott beállításokkal rendelkezik. Például a fenti dinamikus rádióválasztás és mesh nem állítható manuálisan, de például egyedi DNS szerver sem adható meg, a DHCP által kiosztott IP-címek sem állíthatóak be.

A Velop három különböző kiszerelésben lesz elérhető: önmagában egy eszköz nettó 200 dollárba kerül belőle, egy dupla csomag 350 dollárba, a hármas pakkot pedig 500 dollárért kínálja a Linksys. Összesen öt eszközzel lehet egyszerre ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódni, de Linksys ígérete szerint ez már biztosan elég egy nagy ház lefedéséhez is. A portékát kimondottan drágán méri a gyártó, például a Google Wifi hármas kiszerelése kerül összesen 300 dollárba, de az egyelőre csak az Egyesült Államokban kapható, ellentétben a Veloppal, amelyet mostantól lehet előrendelni Európába is és még januárban elindul a kiszállítása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról