Szerző: Hlács Ferenc

2017. január 2. 11:00

Szemmozgás-követő céget vásárolt az Oculus

Új felhasználói interakcióra ad lehetőséget és a VR-szemüvegek tekintélyes hardverétvágyából is visszavehet az Facebook szárnyai alatt dolgozó Oculus új szerzeménye, a The Eye Tribe technológiája.

A tavalyi év egyik komoly eredménye, hogy végre piacra kerültek a VR-úttörők, az Oculus és fő riválisa, a HTC Vive. Az Oculus azonban késve megjelenő kontrollere miatt lemaradásban volt - ebből szeretne rögtön előnyt faragni a cég egy új felvásárlással, amely az immerzív VR-vezérlést célozza.

Az Oculus, pontosabban a céget tulajdonló Facebook ugyanis felvásárolja a tekintetkövetéssel foglalkozó The Eye Tribe vállalatot. Az ismeretlen összegért bekebelezett cég technológiája több tekintetben is hasznos lehet a VR-headset fejlesztők számára, azzal nem csak az virtuális környezettel való interakció reformálható meg, de a VR-szemüvegek erőforrása is csökkenthető, a fejlesztők továbbá a megoldással rengeteg hasznos információhoz juthatnak hozzá.

A The Eye Tribe-ot 2011-ben a Koppenhágai Egyetem kutatói hozták létre, a csapat fejlesztéseinek eredménye többek között az ITU Gaze Tracker, azaz a legnépszerűbb nyílt forrású tekintetkövető szoftver. A cég emellett két fejlesztői csomagot is piacra dobott, melyek közül az idén bejelentett, 200 dolláros Eye Tribe Tracker Pro pakk a vállalat szerint a hasonló teljesítményű megoldások árának tizedéért érhető el. A cég megoldása így nem csak a kísérletező kedvű fejlesztők, de a gyártók számára is olcsón hozzáférhető és beépíthető a különböző termékekbe. A cég a tavalyi év elejére világszerte több mint 10 ezer fejlesztőkészletet értékesített.

Az Eye Tribe Tracker Prónak a cég szerint nem csak az árát, de a fogyasztását is sikerült alacsonyan tartani, azzal a vállalat ennek megfelelően a VR-headsetek mellett a notebookokat, sőt az okostelefonokat is célba veszi, de akár tévékben vagy autókban is lát benne jövőt. A 75 hertzes frissítéssel dolgozó technológia a vállalat szerint fejmozgás-kompenzációval is kiegészül, a felhasználók így teljesen természetesen használhatják különböző készülékeiket, nem kell mereven a kijelzőre meredni tekintetük sikeres felismeréséhez.

A megoldás számos előnnyel kecsegtet, és nem csak a különböző tekintetvezérelt felhasználói felületek miatt. Noha a technológia kapcsán elsőre leginkább olyan funkciók juthatnak eszünkbe, mint a szemmozgással vezérelt görgetés, esetleg a felhasználók tekintetét a valóságnak megfelelően tükröző virtuális avatarok, az akár a különböző komolyabb grafikai étvágyú szoftverek erőforrásigényét is visszatekerheti. A tekintet követésével ugyanis az alkalmazásoknak lehetőségük nyílik a képnek csak azt a részét megjeleníteni a legnagyobb részletességgel, amelyet a felhasználó éppen néz - a periférián lévő tartalmak esetében addig is számottevő erőforrások spórolhatók meg, azokat az emberi szem ugyanis csak alacsony felbontáson érzékeli.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ez a megoldás a jellemzően komoly vasat igénylő VR-headseteknél különösen hasznos lehet, főként, ha egy önálló, nem PC-re támaszkodó VR-szemüvegről van szó, amelynél az ember fejére aggatható hardver mennyisége erősen korlátozott. Egy hasonló, PC-nélküli VR-headset egyébként már az Oculus berkeiben is fejlesztés alatt áll, Santa Cruz kódnéven. Egy másik komoly előnye a felhasználói szemmozgás követésének, hogy abból a cégek rengeteg hasznos adatot gyűjthetnek be: azzal, hogy tudják pontosan hova néz a felhasználó a különböző tartalmak fogyasztása során, azokat optimalizálni tudják, illetve akár személyre szabott funkciókat is elérhetővé tehetnek számukra.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a The Eye Tribe termékeinek jövője, azokhoz továbbra is jár-e majd támogatás, illetve hogy a Facebook kötelékében pontosan milyen pozíciót tölt majd be a cég 16 fős legénysége - ha máskor nem, ősszel, a Facebook Connect konferenciáján biztosan kiderül, sikerült-e kamatoztatni a megszerzett technológiát.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról