Szerző: Habók Lilla

2016. december 22. 14:53

Átlépte a 400 ezer szócikket a magyar Wikipédia

Már több mint 400 ezer szócikk jelent meg a magyar nyelvű Wikipédián, amely 2003-ban indult, két évvel az angol nyelvű oldal után. A fordulópontot elérő cikk egy tájfutó életéről szól.

Megjelent a magyar Wikipédia négyszázezredik szócikke december 19-én, amely összesen 13 év szerkesztői munkájának eredménye. A magyar nyelvű internetes enciklopédia ugyanis 2003-ban indult el, két évvel az angol Wikipédiát követően, és napjaink egyik legkedveltebb hazai információforrássá vált. Népszerűségének okai közé tartozik, hogy a szócikkeket a szerkesztőknek semleges nézőpontból kell írni a szabályzat szerint, és minden esetben megbízható forrással alátámasztani az információkat, emiatt kedvelt tájékozódási csomópontot jelent az érdeklődőknek, a beadandót író egyetemistáknak vagy középiskolásoknak. A Gemius 15-24 évesek körében végzett májusi felmérése szerint a magyar verzió az ötödik leglátogatottabb oldal a Google, a Facebook, a YouTube és a Gyakori kérdések után.

Bárki csatlakozhat az önkéntes szerkesztők közé, de a látogatók száma általában jelentősen magasabb a szócikk szerzőinek számánál. Jelenlegi adatok szerint 1673 aktív szerkesztővel rendelkezik a magyar oldal, akik átlagosan 47 szócikket szerkesztettek, a közösség ezen belül hierarchikusan épül fel. Legmagasabb szinten a bürokraták állnak, jelenleg Magyarországon 8 fővel, akik különböző jogosultságokat tudnak beállítani másoknak, például járőr- és megerősített szerkesztő vagy sablon- és felületszerkesztő. Másik fontos státuszt a 33 magyar adminisztrátor képviseli, akik a projekt fejlődését segítik, védik a rendszer biztonságát, és a wiki szoftver plusz funkcióihoz férnek hozzá, úgy mint a törlés gomb, a visszaállítás, vagy éppen a szerkesztők blokkolása.

Magyar Wiki-sztori

Megelőzte egy nulladik változat is a jelenleg ismert magyar Wikipédiát, amelyet 2001-ben Larry Sanger, az angol Wikipédia akkori koordinátora hozott létre http://hu.wikipedia.com/ címmel, de ez csak tesztjelleggel működött, nagyjából öt lappal. Ennek elhalását követően, 2003-ban Gervai Péter indítványozta a hivatalos magyar oldal létrejöttét a https://hu.wikipedia.org/ címen, ahová a korábbi adatbázist nem is emelte át. Először természetesen a Kezdőlap jött létre, ezt követte a magyar logó, a Wikipédia:Upload log fájl, az üdvözlőoldal, egy rendszerlap a szócikkről, a hibajelentésekről, majd pedig a Homokozó. Ha valaki próbált már valaha szócikket írni vagy javítani, akkor tudja, hogy az első lépéseket érdemes a Homokozóban megtenni, ahol a szerkesztési nyelv kipróbálható, nem éles környezetben.

Hivatalosan az első szócikk 2003. július 9-én jött létre GNU Free Documentation License címmel készült el. Majd az első olyan cikk, ami nem a Wikipédiáról szólt, az Omega egyértelműsítő lapja volt, valamint az Omega (együttes) szócikke. Egy hónap alatt az akkor létező 39 Wikipédia-változatból a 34. helyre ugrott szócikkek száma alapján a magyar oldal, ami jelezte a magyar szerkesztők aktivitását és elhivatottságát.

Több szempontból is fontos volt 2008 a magyar oldal szempontjából, amely ekkor érte el a százezredik szócikket. Ezzel párhuzamosan a 250 nyelven olvasható Wikipédia-projekt már tízmilliomodik szócikknél tartott, amelyet ráadásul pont egy magyar tartalom ért el, Pataki Mártának a Nicholas Hilliard festőről szóló szócikke. Ebben az évben döntött úgy Gervai és több aktív szerkesztő, hogy az ötödik évforduló alkalmából létrehozza a Wikimédia Magyarország Egyesület közhasznú társadalmi szervezetet. Az egyesület a magyar oldalak, valamint más nyelvű Wikipédiákon a magyar tartalmak fejlesztését támogatja, segíti, de nem vesz részt közvetlenül a munkájukban. Az infrastruktúrát az Egyesült Államokban bejegyzett nonprofit szervezett, a Wikimédia Alapítvány (WMF) biztosítja, köztük a 350 gépből álló szerveparkot, LAMP-alapú architektúrával, Memcached és squid gyorsítótárakkal, illetve a MediaWiki szoftverrel.

A magyar szócikkek száma 2009-ben érte el a 150 ezret, 2011-ben a 200 ezret, és idén érkezett el ennek duplájához. A négyszázezredik szócikk készítője Csurla, aki Boros Zoltán tájfutóról készítette el a nevezetes bemutatást. A szerző 2008 óta folyamatosan ír életrajzi témájú szócikkeket a magyar Wikipédiára, eddig nagyjából háromezer sportoló és másfél ezer egyéb ismert személy életét foglalta össze - jegyzi meg a hivatalos közlemény.

Viszonyítási alapok

Nemzetközi szinten összesen 40 millió szócikk jelent meg a 285 különböző nyelvű oldalon, amelyet 70 ezer önkéntes szerkesztett, és ezeket havonta több mint félmilliárd ember látogatja meg. A legtöbb szócikk természetesen angol nyelven érhető el, több mint 5 millió tétel készült csaknem 30 millió felhasználóval, akik közül mindössze 127 ezer tekinthető aktív szerkesztőnek. Második legtartalmasabb a svéd Wikipédia közel 3,8 millió témával, a harmadik pedig a filippínók által beszélt cebuona 3,6 millió szócikkel. Jelenleg a magyar nyelvű változat a 23. helyen áll a több mint 400 ezer szócikkel, ami jelentős eredménynek számít. A 285 elemből álló listán maga mögé utasítja például az indonéz, a román, a cseh, a koreai, a szerb vagy a török nyelven létrehozott szócikkek számát.

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

A hagyományos magyar lexikonokhoz képest is jelentős az a szám, amennyi szócikket a Wikipédia szerkesztők létrehoztak az elmúlt 13 évben, ugyanis Révai nagy lexikona 230 ezer címszót tartalmaz, Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon pedig 150 ezer címszóval rendelkezik összesen.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

roller coaster

2

Profit-hullámvasúton a Samsung

2022. október 6. 14:39

A dél-koreai multit elérte válság szele, három év óta először csökkenhet a cég profitja.