Szerző: Hlács Ferenc

2016. december 21. 17:36

Windowsos konténerekkel barátkozik az Amazon EC2

Az Amazon EC2 Container Service szolgáltatása béta verzióban már támogatja a Microsoft konténereit.

Nyit a Microsoft Windows Server felé az Amazon, a vállalat bejelentette, az EC2 Container Service már a windowsos konténereket is támogatja, igaz egyelőre béta címke alatt. A Windows Server 2016-tal a platformra a Docker támogatása is megérkezett, ami lehetővé teszi a konténerfuttatást a szervereken. A fejlesztők így a windowsos szoftvereiket konténerekbe csomagolva az ismerős Docker parancsokat használva futtathatják - amire mostantól, egyelőre tesztverzióban, de az AWS EC2 Container Service-ben (ECS) is lehetőség van.

Az Amazon ECS jól skálázható, nagy teljesítményű platform - Docker konténer támogatással - amellyel hatékonyan futtathatók alkalmazások nagyobb Amazon EC2 virtuális gépklasztereken is, mindezt a klaszterek kezelését célzó külön infrastruktúra telepítése, működtetése és skálázása nélkül. A frissen bejelentett funkció megvalósításához az Amazon az ECS konténer agenthez egy új, windowsos verziót fejlesztett, amelyet meglepő módon Apache 2.0 licenc alatt elérhetővé is tett az érdeklődők számára GitHubon.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A Microsoft és a Docker már jó ideje szorosan együtt dolgozik, hogy utóbbi motorja Windowson is működjön, beleértve a Windows 10 Anniversary Update verzióját is. A Microsoft továbbá vállalati támogatást biztosít a Docker Engine-hez a Windows Server 2016 ügyfelei számára. Ahogy azt a TechCrunch is kiemeli, a Windows Server Docker konténerfájljai (image-ei) elég vaskosak, méretük 9 és fél gigabájt fölött is lehet - erre az üzemeltetőknek érdemes lehet odafigyelni.

A Windows konténerek nagyban megkönnyíthetik azon vállalatok dolgát, amelyek saját, hosszabb ideje használt hardvereikről térnének át felhős platformokra, ugyanakkor saját, korábbi alkalmazásaikat is megtartanák - erre a Microsoft Azure platformja mellett a Google Cloud Platform felületén is lehetőség van, a jóból pedig láthatóan az Amazon sem akar kimaradni, a windowsos konténerek már a vállalat szolgáltatását használók számára is igénybe vehetők. A cég azt egyelőre nem közölte, tervei szerint pontosan meddig tart majd a funkció béta időszaka.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról