Szerző: Gálffy Csaba

2016. december 21. 14:50

Eltűnt a hazai szerverpiac ötöde - egy év alatt

A rackbe szerelhető szerverek 55 százalékkal estek vissza, eközben viszont erősödtek a torony kiszolgálók. Nem költ a kormány, dől a piac.

Látványos esésben a hazai szerverpiac. Az összesített darabszám a harmadik negyedévben mintegy 19 százalékkal, 3128 darabra esett, szemben a tavalyi év hasonló időszakában mért 3875 darabbal. A piac egyes szegmensei azonban egészen eltérő irányba mozdultak el, így érdemes ezeket egyenként is megvizsgálni. Magyarországon hagyományosan erős a torony kiszolgálók piaca, amely jellemzően a belépő szintű konfigurációkat takarja - ezekből a gépekből fogyott közel 2000 darab (pontosan 1984), ami jelentős, 28,7 százalékos növekedést jelent tavalyhoz viszonyítva.

Az igazi adatközponti vasak, a rackbe illeszhető és blade szerverek viszont látványosan visszaestek. A saját keretbe illeszthető blade-ek 253 darabos értékesítése 23,7 százalékos zuhanást mutat. Ennél is nagyobbat zakózott a szabványos rack kiszolgáló, ilyen modellekből 888 darab fogyott, ez kevesebb mint fele a tavalyi 1996 darabnak. Ami látványosan nem fogy itthon, az a sűrűségre optimalizált szerver (mikroszerver), ezekből összesen 3 kelt el a negyedévben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A HWSW iparági forrásai szerint a meredek visszaesést elsősorban a kormányzati beszerzések befagyása okozta, a közbeszerzések leállásával pedig a szerverek felvevő piacának jelentős része el is tűnt (legalábbis ideiglenesen). Ezt erősíti meg az IDC is, a rack és blade szerverek vonatkozásában a piackutató a közbeszerzés erősödésével és a választások közeledtével növekedésre vagy legalábbis a zuhanás megállására számít.

A gyártói top 6-öt (betűrendben) a Cisco-Dell-Fujitsu-HPE-Huawei-Lenovo fogat alkotja (részletesebb bontást a piackutató fizetős ügyfelei érhetnek el).

"A piac telítettsége mellett globális tendencia a felhő erőteljes növekedése is. Ez nyilvánvalóan a hazai piacra is begyűrűzik, így hosszabb távon a piac további szűkülésével számolunk" - mondta a HWSW-nek Tálas Ferenc, az IDC Hungary kutató-elemzője. A hazai adatok csak az x86-os szervereket tartalmazzák - a Power és egyéb utasításarchitektúrák annyira kis darabszámot jelentenek, amely a fenti számokon egyébként nem módosítana érdemben.

Zuhanórepülésben egész Európa

Az IDC a magyarországi adatokkal egyidőben az egész EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióra is közölte a számokat. Eszerint a piac 14,5 százalékkal zsugorodott bevételt tekintve, a 3,06 milliárd dolláros összbevétel 2,62 milliárdra esett vissza. A nagy vesztes a HPE, a Lenovo és az IBM, ezek a cégek 16-20 százalékos forgalomcsökkenést szenvedtek el. Tudta viszont növelni részesedését a Dell, amely "csak" 11,3 százalékot esett, így 16,4-ről 17 százalékra emelte a tortaszelet nagyságát. A top 5-ben a másik nyertes a Cisco, amely tudta hozni a tavalyi számokat, így 6,8 százalékról 7,9 százalékig tudott előrenyomulni. (A számok a gyártóknál megjelenő bevételt jelentik.)

 

Szegmensekre bontva itt a szabványos sűrűségoptimalizált kiszolgálók estek nagyon nagyot (mínusz 32 százalék darabszámban és 45,8 százalék bevételben), a blade rendszerek esetében 22 és 23 százalék a visszaesés. Az egyedi kialakítású nagysűrűségű gépek viszont taroltak, a szállítások 50 százalék fölött emelkedtek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.