:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 16. 11:59

Gyengébb az új MacBook Prók üzemideje

Nem csak a portok száma és típusa, valamint a szükséges adapterek miatt elégedetlenek az új MacBook Pro tulajdonosok. Felhasználói beszámolok szerint ugyanis a gépek üzemideje nem éri el az Apple által ígért szintet, ami egyben jelentős visszalépést is jelent a korábbi modellekhez képest.

Az új MacBook Pro notebookok üzemidejének kérdését firtatja egyik friss cikkében az Ars Technica. A téma a negatív felhasználói visszajelzések tucatjai miatt került felszínre, a vásárlók többsége ugyanis semmilyen körülmények között nem tudja kicsikarni az új konfigurációkra böngészés és videolejátszás mellé ígért 10 órás üzemidőt, számos esetben csak 6-7 óráról szólnak a beszámolók. Az ügy hátterében több változtatás áll, amelyek közül talán a legnagyobb jelentőségű az akkumulátorok megnyirbálása, amire minden bizonnyal a gépház fogyókúrája miatt volt szükség - a gépek az előző generációnál jóval vékonyabbak, így az akku méretéből is jelentősen engedni kellett.

Egyikkel ad, másikkal elvesz

A telepek kapacitását drámaian csökkentette az Apple, a 13 hüvelykes modell esetében több mint harmadával, pontosan 34 százalékkal (74,9 Wh -> 49.2 Wh) lett kisebb az akku, a nagyobb, 15 hüvelykes gépnél pedig 24 százalékkal (99,5 Wh -> 76 Wh) csökkent az eltárolható energia mennyisége. Mindez már önmagában elég egy komoly visszalépéshez, a korábbi szint megtartásához ugyanis hasonló mértékben kellett volna csökkenteni a gép fogyasztását, ami a számítási teljesítmény növelése mellett nehezen kivitelezhető.

A gépekben található processzorok TDP értéke, azaz fogyasztási kerete az elmúlt években nem változott, a kisebbe 28 wattos, a nagyobba pedig 45 wattos központi egységek kerültek. Természetesen a TDP érték csupán a maximális fogyasztásra utal, amit relatíve ritkán ér el a processzor, az alacsony és közepes terhelés melletti disszipáció ennél lényegesen kisebb, a rendszerek pedig jellemzően ilyen állapotban töltik a legtöbb időt. Az Ars Technica 15 wattos Intel processzorokat vizsgáló mérései szerint a Haswell processzorok óta nem történt előrelépés ezen a téren, a Skylake ráadásul rendre többet fogyaszt elődjeinél, egyedül az integrált GPU-t terhelő GFXBench-ben látható egyértelmű előrelépés.

A 15 hüvelykes modellek esetében ugyancsak sokat nyom a latba a diszkrét videokártya, az AMD-től vásárolt Radeon Pro adapterek 35 wattos TDP értékkel rendelkeznek, amit bár a CPU-hoz hasonlóan csak ritkán ér el a kártya, ennek a töredéke is jelentősen csökkentheti az akkus üzemidőt. Az Apple a hatást dinamikus váltással próbálja minimalizálni, az operációs rendszer az aktuális igény függvényében kapcsolgatja a videokártyát, melynek szabályozásba a felhasználónak nincs beleszólása, egyelőre nem lehet manuálisan kikapcsolni az adaptert. A videokártyára az 5K-s megjelenítés miatt volt szükség, a nagyobbik MacBook Pro ugyanis két ilyen monitort is meg tud hajtani 60 hertzes képfrissítés mellett, amire az Intel jelenlegi integrált megoldásai nem képesek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén nem segít az üzemidőn az egyes modelleknél elérhető Touch Bar. Az OLED kijelzőre épülő megoldáshoz egy saját ARM-os processzor is társul az Apple T1 SoC személyében, melyek kettőse ugyanakkor valószínűleg nem befolyásolja jelentősen rendszer teljes fogyasztását, legalábbis a CPU, a GPU, illetve a IPS paneles kijelzőhöz képest.

Van megoldás?

A felhasználók elégedetlenségére már az Apple is felfigyelt, amelynek egyik jele, hogy a macOS legújabb, 10.12.2-es verziója már nem jelzi a becsült hátralévő üzemidőt, így a felhasználók nem láthatják, hogy az ígért 10 óra helyett épp mennyi ideig húzhatja még hálózati adapter csatlakoztatása nélkül a notebookjuk. Az Apple lépése vitatható, azonban azt meg kell jegyezni, hogy az üzemidőt jósoló algoritmus messze nem pontos, ugyanis az triviális módon az aktuális terhelésből, illetve fogyasztási adatokból indul ki.

Ezzel párhuzamosan több fórumos hozzászólás is az állítja, hogy a szóban forgó legújabb macOS verzió jelentősen javított az üzemidőn. Az Ars Technica szerint erről egészen biztosan nem a 10.12.2-es jelölésű frissítés tehet, a lap információja szerint az Apple semmiféle üzemidőre vonatkozó optimalizációt nem végzett a szóban forgó verzióban. Az oldal szerint a hirtelen javulás egyik valószínű oka lehet, hogy az első néhány napban a macOS több háttérműveletet is futtat, a Spotlight indexeli a fájlokat, az iCloud pedig szinkronizálja a felhős tartalmakat, amely folyamatok a processzor mellett az SSD-t, illetve a hálózati vezérlőt is terhelik. Ugyanígy a felhős tárhely-szinkronizáció (például Dropbox) is igényel némi időt, míg feláll - ezért egyébként érdemes belakás után a gépet (nem csak Maceket, a windowsos gépeket is) pár órára, akár egy éjszakára magára hagyni.

Az Ars Technica szerint minden esetben a folyamatok végeztével állhat be a véglegesnek tekinthető üzemidő, amin például az alternatív böngészők mellőzésével lehet sokat javítani, ugyanis a Safari jelentősen szerényebb erőforrás igénnyel rendelkezik, mint például a Chrome vagy a Firefox. Emellett még olyan triviális tippeket javasol a cikk, mint az épp nem használt alkalmazások bezárása, vagy képernyő fényerejének automatikus szabályozása, amit a szerző szerint érdemes kipróbálni. Amennyiben mindezek nem vezetnek célra, úgy legvégső esetben ott a 14 napos visszavásárlási garancia, mely az interneten leadott rendelésekre minden esetben áll, a közvetlenül az Apple-től vásárolt termékeknél pedig a visszaszállításról is gondoskodik a cég - ez a lehetőség Magyarországon is elérhető, az uniós szabályozással összhangban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.