Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 14. 15:20

Megjelent az Apple AirPods, csak kézhez kapni nem lehet

Megrendelhető az AirPods vezeték nélküli fülhallgató, ugyanakkor a szállítási időt jelenleg egy hónapra taksálja az Apple.

Nagyobb késés után végre megjelent az Apple nagy dérrel-durral beharangozott vezeték nélküli fülhallgatója, az AirPods. A vállalat állítólag egy technikai probléma miatt volt kénytelen eltolni az eredetileg október végére tervezett rajtot, egészen mostanáig. A helyzet ugyanakkor továbbra sem rózsás, a termékből valószínűleg nagyon limitált a készlet, aki most rendel valószínűleg csak valamikor januárban kaphatja kézhez az AirPods-ot.

A késés pontos okáról az Apple természetesen mélyen hallgat, így csak az eddig megjelent pletykákból lehet kiindulni. Ez alapján a cégnek komoly fejtörést okozott, hogy készülékei és a két fülhallgató között megfelelő kommunikációt biztosítson, ugyanis az egységekhez egy-egy saját rádiós kapcsolatot tervezett, ami sokáig instabil működést eredményezhet, az AirPods-ok bizonyos időközönként rendre bontották a kapcsolatot.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

A probléma gyökere, hogy a jelenlegi Bluetooth szabvány nem támogatja a két külön eszközre történő hangfolyam egyidejű, párhuzamos sugárzását, ezért a gyártók eddig különféle trükkökhöz folyamodtak a vezetékek elkerülése érdekében. Az Apple valószínűleg épp ezért fejlesztette ki a W1 jelölésű chipet, amely a vezeték nélküli fejhallgató vezérléséről gondoskodik. A hírek szerint ezzel biztosítható az egy-egy fülhallgató dedikált kapcsolata, de még így sem volt könnyű dolga stabil működést elérnie a cégnek.

Mint azt korábban megírtuk, az AirPods a EarPods-nál megismert formát viszi tovább, a hallójáratokba helyezhető rész dizájnja a két megoldásnál egyezik, amit az Apple több komponenssel egészített ki. Két optikai szenzor érzékeli, hogy viseljük-e az egységeket, melyek csak behelyezés után kapcsolnak be. A gyorsulásérzékelők a viselő beszédét is figyelik, a beépített egy pár beamforming mikrofonnal párban végzik a zajszűréshez szükséges adatgyűjtést. A beépített, apró áramforrások legfeljebb 5 órányi üzemidőt biztosítanak, amiből 15 perc töltéssel 3 órát lehet visszanyerni, ehhez a tokba kell visszahelyezni a fülhallgatókat. Az AirPods-ot jelenleg 60 000 forintért kínálja az Apple, a termék szállíthatóságára pedig 4 hetes várakozással számíthatunk.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 26. 17:06

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.