Szerző: Asztalos Olivér

2016. december 14. 15:20:00

Megjelent az Apple AirPods, csak kézhez kapni nem lehet

Megrendelhető az AirPods vezeték nélküli fülhallgató, ugyanakkor a szállítási időt jelenleg egy hónapra taksálja az Apple.

Nagyobb késés után végre megjelent az Apple nagy dérrel-durral beharangozott vezeték nélküli fülhallgatója, az AirPods. A vállalat állítólag egy technikai probléma miatt volt kénytelen eltolni az eredetileg október végére tervezett rajtot, egészen mostanáig. A helyzet ugyanakkor továbbra sem rózsás, a termékből valószínűleg nagyon limitált a készlet, aki most rendel valószínűleg csak valamikor januárban kaphatja kézhez az AirPods-ot.

A késés pontos okáról az Apple természetesen mélyen hallgat, így csak az eddig megjelent pletykákból lehet kiindulni. Ez alapján a cégnek komoly fejtörést okozott, hogy készülékei és a két fülhallgató között megfelelő kommunikációt biztosítson, ugyanis az egységekhez egy-egy saját rádiós kapcsolatot tervezett, ami sokáig instabil működést eredményezhet, az AirPods-ok bizonyos időközönként rendre bontották a kapcsolatot.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A probléma gyökere, hogy a jelenlegi Bluetooth szabvány nem támogatja a két külön eszközre történő hangfolyam egyidejű, párhuzamos sugárzását, ezért a gyártók eddig különféle trükkökhöz folyamodtak a vezetékek elkerülése érdekében. Az Apple valószínűleg épp ezért fejlesztette ki a W1 jelölésű chipet, amely a vezeték nélküli fejhallgató vezérléséről gondoskodik. A hírek szerint ezzel biztosítható az egy-egy fülhallgató dedikált kapcsolata, de még így sem volt könnyű dolga stabil működést elérnie a cégnek.

Mint azt korábban megírtuk, az AirPods a EarPods-nál megismert formát viszi tovább, a hallójáratokba helyezhető rész dizájnja a két megoldásnál egyezik, amit az Apple több komponenssel egészített ki. Két optikai szenzor érzékeli, hogy viseljük-e az egységeket, melyek csak behelyezés után kapcsolnak be. A gyorsulásérzékelők a viselő beszédét is figyelik, a beépített egy pár beamforming mikrofonnal párban végzik a zajszűréshez szükséges adatgyűjtést. A beépített, apró áramforrások legfeljebb 5 órányi üzemidőt biztosítanak, amiből 15 perc töltéssel 3 órát lehet visszanyerni, ehhez a tokba kell visszahelyezni a fülhallgatókat. Az AirPods-ot jelenleg 60 000 forintért kínálja az Apple, a termék szállíthatóságára pedig 4 hetes várakozással számíthatunk.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 20:35

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.