Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Már IoT-ben is Lambdázik az Amazon

Asztalos Olivér, 2016. december 02. 17:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Lambda segítségével okosítaná az IoT-s rendszereket az Amazon. A Greengrass néven futó implementációval nem csak egyszerűbben, de jobban is testreszabhatóak az eszközök.

hirdetés

Egységesíteni próbálja az IoT eszközök és a felhő programozási modelljét új, Greengrass szolgáltatásával az Amazon Web Services. A fejlesztés a korábban bemutatott AWS IoT és AWS Lambda megoldásokra épül, melynek segítségével a fejlesztők közvetlenül az IoT eszközön is futtathatják a felhőben írt és letesztelt kódot, ez pedig nagyban növeli az átjárhatóságot, mely rugalmasság végül jobb minőségű szolgáltatásokat hozhat.

Az Amazon (vágya) szerint a vállalatok felhőbe költözése miatt az on-premise hardverek döntő többségét hamarosan IoT eszközök egy csoportja fogja jelenteni. Ezeket a költségek és a fogyasztás kordában tartása miatt alacsony számítási teljesítmény és tárkapacitás jellemzi, ezért az eszközök nagyban függnek az felettük bábáskodó felhős környezettől, ugyanakkor bizonyos esetekben (például amikor valamiért megszűnik a kapcsolat) szükség van egyes számítások azonnali, offline végrehajtására, amiért már az adott IoT eszköz és az azon futó szoftver a felelős.

Ez a fajta igény az AWS IoT szolgáltatást használó partnerek széles körében felmerült. Visszajelzések alapján az ügyfelek a felhős szolgáltatásnál megismert rugalmasságot és programozási modellt szerették volna viszontlátni az IoT eszközökön is, amihez a Lambda, avagy az AWS szerver nélküli számítás platformszolgáltatása ideális alapként szolgált. A rendszer nagy előnye, hogy teljesen menedzselt, vagyis érdemi üzemeltetést nem igényel, így roppant egyszerűen felépíthető és üzembe helyezhető.

A Lambda kódot Node.js és Java mellett már Python vagy C# nyelven is elkészíthetik a fejlesztők. Akik már korábban megismerkedtek a szolgáltatással, azoknak egyszerű dolguk lesz, hisz az AWS Lambdában elkészített és letesztelt kód a Greengrass segítségével IoT eszközökön is futtatható lesz, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a felhős kapcsolat lehetőségéről sem kell lemondani, a lokális, akár több IoT eszköz közötti helyi kommunikációt igénylő végrehajtás csak egy plusz lehetőséget jelent, amivel bizonyos esetekben például csökkenthető a végrehajtás késleltetése, illetve megtakarítható az internetes adatkapcsolat, valamint az ahhoz szükséges sávszélesség.

A Greengrass segítségével beállítható, hogy milyen esetekben forduljon a felhőhöz az adott eszköz, hogy például csak a legszükségesebb helyzetekben (pl. menedzsment, analitika, vagy adattárolás) építsen ki kapcsolatot az IoT-s egység. A Greengrass fejlesztésénél a megfelelő azonosításra és a kapcsolat biztonságára is kiemelt figyelmet fordítottak a készítők, utóbbi titkosít, bár ennek részleteiről egyelőre nem árult el több információt az AWS.

Az AWS Greengrass követelménye a legalább 1 GHz-es órajelű (ARM vagy x86) processzor 128 megabájt memóriával megtámogatva, ebbe pedig már a népszerű (és olcsó) Raspberry Pi is belefér. A vállalat (egyelőre) nem kínál IoT hardvert, a magfelelő vas beszerzése az ügyfélre van bízva. A jelenleg még csak kipróbálható szolgáltatás 0,16 dollárba fog kerül Greengrass magonként, a befogható eszközök maximális száma pedig legfeljebb 10 000 darabra rúghat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.