Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Átstrukturálás elé nézhet a Samsung

Hlács Ferenc, 2016. november 29. 16:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A holding-struktúra felé kacsintgat a Samsung, hogy így nyerje el az elégedetlenkedő befektetők tetszését. A koreai óriás frissen kiadott ütemterve szerint több fontos változtatást is eszközöl.

hirdetés

Vállalati struktúrájának átalakításába kezdhet a Samsung, a vállalat frissen közzétett ütemterve szerint a cég egy sor szerkezeti és működési változtatást eszközöl, hogy hosszú távon is értéket biztosítson részvényeseinek. A vállalat frissen kiadott közleményében vázolja fel az ehhez tervezett lépéseket - melyek közül a legszembetűnőbb, hogy a cég a vállalati szerkezet átrajzolásával szemez, elképzelései szerint a későbbiekben holding-strutkúrában folytathatná tevékenységét.

Az átalakítások megkezdésében jelentős szerepe volt a vállalat egyik befektetője, az Elliott Management által a vállalatra gyakorolt nyomásnak. Az Elliott alapítója, Paul Singer már tavaly nyáron aggodalmának adott hangot, hogy a Samsungot alapító Lee család az óriás felosztására készül, hogy továbbra is legnagyobb részben saját kézben tarthassa a vállalatot. A szétválás múlt nyáron végül elmaradt, most pedig Singer megerősítené a befektetők pozícióját a cégben - erről októberben levélben is beszélt a cég befektetőinek - aminek első lépése a struktúra egyszerűsítése, kiemelt hangsúlyt fektetve a vállalat fő erősségeire.

A Samsung ennek kapcsán helyezi kilátásba egy holding-struktúra bevezetését - noha azt siet hangsúlyozni, hogy egyelőre nem kötelezte el magát a lépés mellett, miután egy hasonló méretű vállalatnál ez rendkívül bonyolult folyamat, amelyhez az üzleti és stratégiai szempontok mellett egy sor jogi és szabályozói feltételnek is meg kell felelni. A vállalat mindenesetre már felfogadott több külső tanácsadót, akik már megkezdték a cég jelenlegi szerkezetének elemzését és az optimális struktúra kidolgozását.

Mindezek mellett, hogy a befektetők kedvében járjon, a cég a tavaly indított, hároméves kezdeményezését is felpörgeti, amely a megtérülést hivatott javítani a részvényesek számára. Ennek keretei között a cég idén és jövőre szabad cash flow (FCF) felét a részvényesek megtérülésére szánja, maradékát pedig több mint 680 millió dollár értékű wonnal kiegészítve részvények visszavásárlására fordítja. A vállalat továbbá osztalékalapját 30 százalékkal növeli, 3,4 milliárd dollárnak megfelelő wonra.

Hogy jobban helytálljon a globális piacon, a vállalat igazgatótanácsát is frissíti. A cég külső tanácsadók segítségével már vadászik a lehetséges, nemzetközi tapasztalattal rendelkező jelöltekre, akik közül a tervek szerint a 2017 márciusában tartott befektetői értekezletén választja ki az új tagokat. A cég emellett egy új felügyeleti tanácsot is létrehoz, amely kizárólag független tagokból áll majd, és kifejezetten a vállalat befektetők és részvényesek felé közvetíett értékének növelését célozza majd.

A Samsung közleményében felvázolt szerkezeti változásokhoz szükséges előzetes elemzés várhatóan hat hónapot vesz majd igénybe, így leghamarabb jövő májusban tudhatunk majd biztosat az átszervezésekről.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.