Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 22. 11:30

Decemberben jön a Sony okosfülese

Végre megjelenési dátumot kapott a Sony hangparancsokra és a bólintásokra is figyelő, Xperia Ear néven érkező okos-headsete. Az eszköz a karácsonyfák alatt már ott lehet.

HIRDETÉS

Felvillant a fény az alagút végén a Sony fülbemászó digitális asszisztense, az Xperia Ear számára. A fülbe helyezhető eszközt a gyártó még az idei Mobile World Congressen jelentette be, először pedig az őszi IFA-n vehették közelebbről is szemügyre az érdeklődők - eddig azonban a japán vállalat mélyen hallgatott annak megjelenési dátumáról. Egészen mostanáig, a Sony ugyanis bejelentette, a készülék december 13-ától felkerül az Amazon kínálatába, azt követően pedig nem sokkal több más kereskedőhöz is eljut. A vállalat ezzel még épp időben dobja piacra az eszközt, hogy elcsípje az ünnepi vásárlási hullámot.

Az elmúlt hónapokban már-már feledésbe merült Xperia Ear első ránézésre egy mono Bluetooth headsetre emlékeztet, noha jóval többre képes mint mezei testvérei. Az eszköz hangparancsra számos feladatot el tud végezni, kérésre többek között felolvassa az aktuális naptár-bejegyzéseket, segít a navigációban, hívásokat indít és üzeneteket is küld. Az eszköz továbbá a headsetekből megszokott hardver mellett saját közelségérzékelőt, giroszkópot és gyorsulásmérőt is kapott, így az eszköz tudja, mikor van a viselő fülében, sőt egy-egy parancs akár egy bólintással is megerősíthető, vagy épp a fejrázáshoz is köthetünk különböző funkciókat.

Hogy az Xperia Ear egyes mozdulatokra hogy reagáljon, milyen alkalmazások értesítéseit olvassa fel nekünk vagy hogy milyen adatot súgjon a fülünkbe mikor reggel először használatba vesszük, azt az eszközhöz tartozó okostelefonos alkalmazásból állíthatjuk be, ahol egy sor további opció között is böngészhetünk. Az eszköz nagyjából 4 óra beszélgetési időt ígér, tölteni a hozzá tartozó tokba téve van lehetőség. Utóbbiban egy második akku is helyet kapott, amely összesen 16 órára tolja ki a kütyü üzemidejét. A koncepció egyébként hasonlít a Motorola 2014-ben bemutatott Hint headsetére, amely hasonló funkciókat kínál, illetve az Apple új wireless füleseivel is mutat rokonságot.

A Sony okosfülesét angolul, németül, franciául, spanyolul, olaszul, oroszul vagy japánul szólíthatjuk meg december közepétől, zajszűrő képességeinek hála pedig a zajos utcán sem kell feltétlenül kiabálnunk vele. Az Xperia Ear nettó 200 dollárért lesz kapható, azzal a cég nem csak saját okostelefonjainak felhasználóit célozza, a kütyü bármilyen, legalább 4.4-es Androidot futtató készülékkel használható lesz - noha a gyártó szerint "az Xperia telefonokkal működik a legjobban". Az iPhone-tulajdonosok úgy néz ki ebből a körből kimaradnak.

a címlapról