Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 11. 14:46

Kulcsrakész, automata mobilfarmok - az IoT vadhajtásai

A városlakókból csinálna farmereket a Freight Farms mobilról vezérelhető konténerfarmjaival. Az IoT zöld oldalát meglovagoló cég lemezkonténerekbe épített, teljesen automatizált növénytermesztő-rendszereivel reformálná meg és tenné hely- és időjárásfüggetlenné a mezőgazdálkodást.

Az informatika egyik legtöbbet emlegetett hívószava 2015-2016-ban kétségtelenül az IoT vagy Internet of Things - és jó eséllyel még jövőre is az lesz. A határozottan "buzzword" kategóriás ernyőkifejezés mögé azonban mára valós tartalom is került. A legtöbbek fejében valószínűleg a terület máig a IoT Kickstarteren fogant, mobilappal kommunikáló okoskütyüket, szenzorokat takarja, az okoszáraktaól az otthoni kamerákon át a Bluetooth-os vagy WiFi-s villanykörtékig.

De sok esetben a fentieknél jóval robusztusabb megoldásokról van szó - mint például egy közel 12x3x2,5 méteres szállítókonténer. Az IoT és automatizációs megoldások konzumer oldalon elsősorban a lakásokat célzó termékekből lehetnek ismerősek, amelyek otthonok működését tennék hatékonyabbá, gazdaságosabbá vagy egyszerűen kényelmesebbé, a köztudatban elterjedt ipari változatok pedig jobbára gyártósorok hatékonyságát felügyelik, a terület ugyanakkor a mezőgazdaságban is egyre komolyabb szerepet kap, termőföldek állapotát figyelő, szenzorokkal megpakolt földcsavaroktól egészen a méretes búzatáblákat pásztázó drónokig.

Ezt a területet veszi célba egészen új szemszögből az egyesült államokbeli Freight Farms, amely a mezőgazdálkodást költöztetné be a városok sikátoraiba, szűk, betonozott hátsó udvaraiba, illetve lényegében bárhová, ahol akad hely és áramforrás egy (vagy több) a teherszállító hajókról megismert fémkonténernek. A vállalat, bár 7,5 tonnás terméke szokatlan látványt nyújtana a nappaliban a kávézóasztalon, maga is a Kickstartertől kapta meg a kezdőlökést. A cég a hagyományos esetben a világ különbző pontjaira szállítandó áruknak otthont adó tárolókban teljesen automatizált, vertikális farmokat rendezett be, amellyel olyan helyeken is lehetővé tenné a legkülönbözőbb friss zöldségek (és más, magas hozzáadott értékű haszonnövények) termesztését, amelyeken az a helyhiány vagy épp az éghajlati adottságok miatt hagyományos úton csak nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető. A megoldás eközben a tradicionális mezőgazdálkodás számos problémáját is kiiktatja.

A Freight Farms konténereinek működése alapvetően egyszerű, a konténerekben a növények egymás alatt-fölött, speciális táptalajon növekednek, öntözésükről pedig egy zárt rendszerű hidroponikus rendszer gondoskodik, amely tápoldattal is ellátja a zöldségeket. A zárt tárolóban a fényt LED-szalagok biztosítják, amelyek a növényeket életszakaszaik során mindig az ideális spektrumban világítják meg. A rendszer emellett szenzorai segítségével folyamatosan szabályozza a konténer páratartalmát, széndioxid szintjét és hőmérsékletét is, hogy a növekedéshez a lehető legjobb eredményeket biztosítsa. Mindezt a "farmdoboz" tulajdonosa a tárolóban lévő érintőkijelző mellett mobilalkalmazásról is követheti és vezérelheti.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy a Freight Farms terméke igen borsos áron érhető el - márpedig a zöldségek jellemzően nem tartoznak a csillagászati összegért beszerezhető erőforrások közé. Az eszköz ugyanakkor a hagyományos farmolással szemben több előnyt is tartogat: elsőként az ügyfél itt már első naptól egy kész terméket kap, amelyet áramra és hálózatra kötve, illetve annak víztartályát feltöltve azonnal használatba vehet, akár a gazdálkodásban zéróhoz közeli ismeretekkel rendelkezők számára is - utóbbi ráadásul nem korlátozódik egyes évszakokra, a konténerekkel az év 365 napján változatlan lendülettel folytatható a termelés, legyen odakint közel -30 celsiusos hideg vagy épp 50 fokos hőség.

A Leafy Green Machine-ként is emlegetett tárolók további, magától értetődő előnye, hogy jóval kevesebb helyet foglalnak, mint a hasonló mennyiségű zöldség megtermelésére alkalmas földterületek. A 12 méter hosszú konténerekben összesen 256 termesztőtorony található, amelyek összesen mintegy 4500 növénynek adnak otthont - ezek ráadásul az évi 1, legfeljebb 2 alkalom helyett 12-szer takaríthatók be. A tárolók ezzel egy több mint egyholdas, azaz nagyjából 4000 négyzetméteres termőterületnek felelnek meg, vízigényük azonban jóval kisebb, mint a hagyományos termőföldek esetében: a cég szerint kevesebb mint napi 38 literrel üzemelnek, ez közel 90 százalékos spórolást jelent a mezei módszerekhez képest. Mindezek mellett a rendszerrel a gyomok és kártevők sem jelentenek problémát, az ráadásul szinte teljesen önállóan, érdemi külső beavatkozás nélkül üzemel.

Mindenképp érdekes, ugyanakkor előnyeivel együtt is igen kockázatos kezdeményezésről van szó, főként a konténerek árcéduláját megnézve: a Freight Farms termékei nem kevesebb mint 76 ezer dollárról indulnak. Persze ha valaki városi környezetben akar mezőgazdálkodásba fogni, ez sokszor még mindig olcsóbb, mint egy hasonló termelésre alkalmas földterület megvásárlása - ahhoz azonban így is nagyon hosszú ideig kell üzemelnie egy-egy konténernek, hogy jobban megérje abban termelni, mint egyszerűen bevásárolni a városon kívüli termelőktől. Az eszközből egyébként rövidesen egy új, kisebb kiadás is érkezik majd, minden valószínűség szerint barátságosabb árazással, erről a modellről azonban a cég egyelőre nem árult el részleteket.

Ha a vállalatnak sikerül megvetnie a lábát a városi mezőgazdálkodás egyelőre nem épp túlzsúfolt piacán, a fenti borsos árak érezhetően konszolidálódhatnak, ehhez azonban nem csak egy nagyon ütős termékstratégiára, de további fejlesztésekre is szükség lesz, hogy a konténerek termelékenysége is tovább nőjön. Szerencsére nem kell messzire menni, hogy testközelből megismerhessük a cég ilyen irányú terveit, illetve megtudjuk, hogy a Freight Farms csapata milyen kihívásokat küzdött le a fejlesztés során és hogy faragott lemezkonténerből kulcsrakész, kompakt, automata farmot: a vállalat vezérigazgatója, Kyle Seaman itt lesz november 23-án a HWSW mobile! mobiltermék fejlesztési és IoT konferencia keynote előadói között és első kézből osztja majd meg a cég tapasztalatait a résztvevőkkel. A cég vezetője a LogMeIn Hungary segítségével érkezik a konferenciára.

A rendezvényen az IoT tartalmak persze nem merülnek ki ennyiben, a témának idén dedikált szekciót rendeltünk 18 előadóval, köztük számos külföldi szakember beszél majd a terület kihívásairól, azok lehetséges megoldásairól és best practice-ekről - a közönség az egyesült államokbeli kitekintés után így részletes képet kaphat majd a hazai és a környező régiók IoT trendjeiről is.

A konferencián idén összesen 80 előadó, köztük egy tucat nemzetközi szakértő áll majd színpadra és hét szekcióban veszi végig az év mobilos és IoT újdonságait.  A részletes programért és a konferenciával kapcsolatos további információkért érdemes felkeresni a rendezvény weboldalát.

a címlapról