:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. november 11. 14:46

Kulcsrakész, automata mobilfarmok - az IoT vadhajtásai

A városlakókból csinálna farmereket a Freight Farms mobilról vezérelhető konténerfarmjaival. Az IoT zöld oldalát meglovagoló cég lemezkonténerekbe épített, teljesen automatizált növénytermesztő-rendszereivel reformálná meg és tenné hely- és időjárásfüggetlenné a mezőgazdálkodást.

Az informatika egyik legtöbbet emlegetett hívószava 2015-2016-ban kétségtelenül az IoT vagy Internet of Things - és jó eséllyel még jövőre is az lesz. A határozottan "buzzword" kategóriás ernyőkifejezés mögé azonban mára valós tartalom is került. A legtöbbek fejében valószínűleg a terület máig a IoT Kickstarteren fogant, mobilappal kommunikáló okoskütyüket, szenzorokat takarja, az okoszáraktaól az otthoni kamerákon át a Bluetooth-os vagy WiFi-s villanykörtékig.

De sok esetben a fentieknél jóval robusztusabb megoldásokról van szó - mint például egy közel 12x3x2,5 méteres szállítókonténer. Az IoT és automatizációs megoldások konzumer oldalon elsősorban a lakásokat célzó termékekből lehetnek ismerősek, amelyek otthonok működését tennék hatékonyabbá, gazdaságosabbá vagy egyszerűen kényelmesebbé, a köztudatban elterjedt ipari változatok pedig jobbára gyártósorok hatékonyságát felügyelik, a terület ugyanakkor a mezőgazdaságban is egyre komolyabb szerepet kap, termőföldek állapotát figyelő, szenzorokkal megpakolt földcsavaroktól egészen a méretes búzatáblákat pásztázó drónokig.

Ezt a területet veszi célba egészen új szemszögből az egyesült államokbeli Freight Farms, amely a mezőgazdálkodást költöztetné be a városok sikátoraiba, szűk, betonozott hátsó udvaraiba, illetve lényegében bárhová, ahol akad hely és áramforrás egy (vagy több) a teherszállító hajókról megismert fémkonténernek. A vállalat, bár 7,5 tonnás terméke szokatlan látványt nyújtana a nappaliban a kávézóasztalon, maga is a Kickstartertől kapta meg a kezdőlökést. A cég a hagyományos esetben a világ különbző pontjaira szállítandó áruknak otthont adó tárolókban teljesen automatizált, vertikális farmokat rendezett be, amellyel olyan helyeken is lehetővé tenné a legkülönbözőbb friss zöldségek (és más, magas hozzáadott értékű haszonnövények) termesztését, amelyeken az a helyhiány vagy épp az éghajlati adottságok miatt hagyományos úton csak nehezen vagy egyáltalán nem kivitelezhető. A megoldás eközben a tradicionális mezőgazdálkodás számos problémáját is kiiktatja.

A Freight Farms konténereinek működése alapvetően egyszerű, a konténerekben a növények egymás alatt-fölött, speciális táptalajon növekednek, öntözésükről pedig egy zárt rendszerű hidroponikus rendszer gondoskodik, amely tápoldattal is ellátja a zöldségeket. A zárt tárolóban a fényt LED-szalagok biztosítják, amelyek a növényeket életszakaszaik során mindig az ideális spektrumban világítják meg. A rendszer emellett szenzorai segítségével folyamatosan szabályozza a konténer páratartalmát, széndioxid szintjét és hőmérsékletét is, hogy a növekedéshez a lehető legjobb eredményeket biztosítsa. Mindezt a "farmdoboz" tulajdonosa a tárolóban lévő érintőkijelző mellett mobilalkalmazásról is követheti és vezérelheti.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy a Freight Farms terméke igen borsos áron érhető el - márpedig a zöldségek jellemzően nem tartoznak a csillagászati összegért beszerezhető erőforrások közé. Az eszköz ugyanakkor a hagyományos farmolással szemben több előnyt is tartogat: elsőként az ügyfél itt már első naptól egy kész terméket kap, amelyet áramra és hálózatra kötve, illetve annak víztartályát feltöltve azonnal használatba vehet, akár a gazdálkodásban zéróhoz közeli ismeretekkel rendelkezők számára is - utóbbi ráadásul nem korlátozódik egyes évszakokra, a konténerekkel az év 365 napján változatlan lendülettel folytatható a termelés, legyen odakint közel -30 celsiusos hideg vagy épp 50 fokos hőség.

A Leafy Green Machine-ként is emlegetett tárolók további, magától értetődő előnye, hogy jóval kevesebb helyet foglalnak, mint a hasonló mennyiségű zöldség megtermelésére alkalmas földterületek. A 12 méter hosszú konténerekben összesen 256 termesztőtorony található, amelyek összesen mintegy 4500 növénynek adnak otthont - ezek ráadásul az évi 1, legfeljebb 2 alkalom helyett 12-szer takaríthatók be. A tárolók ezzel egy több mint egyholdas, azaz nagyjából 4000 négyzetméteres termőterületnek felelnek meg, vízigényük azonban jóval kisebb, mint a hagyományos termőföldek esetében: a cég szerint kevesebb mint napi 38 literrel üzemelnek, ez közel 90 százalékos spórolást jelent a mezei módszerekhez képest. Mindezek mellett a rendszerrel a gyomok és kártevők sem jelentenek problémát, az ráadásul szinte teljesen önállóan, érdemi külső beavatkozás nélkül üzemel.

Mindenképp érdekes, ugyanakkor előnyeivel együtt is igen kockázatos kezdeményezésről van szó, főként a konténerek árcéduláját megnézve: a Freight Farms termékei nem kevesebb mint 76 ezer dollárról indulnak. Persze ha valaki városi környezetben akar mezőgazdálkodásba fogni, ez sokszor még mindig olcsóbb, mint egy hasonló termelésre alkalmas földterület megvásárlása - ahhoz azonban így is nagyon hosszú ideig kell üzemelnie egy-egy konténernek, hogy jobban megérje abban termelni, mint egyszerűen bevásárolni a városon kívüli termelőktől. Az eszközből egyébként rövidesen egy új, kisebb kiadás is érkezik majd, minden valószínűség szerint barátságosabb árazással, erről a modellről azonban a cég egyelőre nem árult el részleteket.

Ha a vállalatnak sikerül megvetnie a lábát a városi mezőgazdálkodás egyelőre nem épp túlzsúfolt piacán, a fenti borsos árak érezhetően konszolidálódhatnak, ehhez azonban nem csak egy nagyon ütős termékstratégiára, de további fejlesztésekre is szükség lesz, hogy a konténerek termelékenysége is tovább nőjön. Szerencsére nem kell messzire menni, hogy testközelből megismerhessük a cég ilyen irányú terveit, illetve megtudjuk, hogy a Freight Farms csapata milyen kihívásokat küzdött le a fejlesztés során és hogy faragott lemezkonténerből kulcsrakész, kompakt, automata farmot: a vállalat vezérigazgatója, Kyle Seaman itt lesz november 23-án a HWSW mobile! mobiltermék fejlesztési és IoT konferencia keynote előadói között és első kézből osztja majd meg a cég tapasztalatait a résztvevőkkel. A cég vezetője a LogMeIn Hungary segítségével érkezik a konferenciára.

A rendezvényen az IoT tartalmak persze nem merülnek ki ennyiben, a témának idén dedikált szekciót rendeltünk 18 előadóval, köztük számos külföldi szakember beszél majd a terület kihívásairól, azok lehetséges megoldásairól és best practice-ekről - a közönség az egyesült államokbeli kitekintés után így részletes képet kaphat majd a hazai és a környező régiók IoT trendjeiről is.

A konferencián idén összesen 80 előadó, köztük egy tucat nemzetközi szakértő áll majd színpadra és hét szekcióban veszi végig az év mobilos és IoT újdonságait.  A részletes programért és a konferenciával kapcsolatos további információkért érdemes felkeresni a rendezvény weboldalát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.