Szerző: Asztalos Olivér

2016. november 7. 14:30

Árcsökkentésekkel csitítaná a népharagot az Apple

Árleszállítással reagált az új MacBook Próknál nagy port kavart portmészárlására az Apple, több mint egy tucat Type-C csatlakozós tartozéknak vágta meg az árcéduláját a cég.

Helyenként kevesebb mint felére vágta meg USB Type-C csatlakozós különféle adaptereinek (dongle) és kiegészítőinek árát az Apple. A cégtől rendhagyó árleszállításra egyértelműen a bő egy héttel ezelőtt bemutatott új MacBook Pro notebookokra irányuló kritikák miatt kerülhetett sor, az Apple így próbálja mérsékelni az amúgy is meglehetősen borsos árú gépek összköltségét, ezzel együtt pedig a potenciális vásárlók nemtetszését. Bár a lépés alapvetően üdvözlendő, jelen állás szerint csak az év végéig érvényesek az alacsonyabb árak.

A legnagyobb csökkenés USB Type-C-ről USB Type-A-ra átalakító adaptert érintette, ennek árát nettó 19-ről 9 dollárra vágta meg az Apple. Ez ugyanakkor nem meglepő, hisz enélkül még az iPhone-okat sem lehet azonnal az új MacBookokhoz kapcsolni, mivel azok dobozába továbbra is USB Type-A csatlakozós kábel kerül. Az adapter ugyancsak elengedhetetlen a legtöbb pendrive csatlakoztatásához, hisz bár Type-C csatolóé a jövő, azzal szerelt modellekből továbbra sincs túl sok a piacon. Aki egyes Apple eszközei közé nem szeretne plusz adaptert beiktatni, annak az egyméteres Type-C konnektoros Lightningért 19 dollárt kell fizetnie, mely összeget most 25 dollárról csökkentette az Apple.

Szintén jelentősen olcsóbb lett a Thunderbolt 3-ról (azaz Type-C aljzatról) Thunderbolt 2-re átalakító dongle, ennek ára 49-ről 25 dollárra esett. Ez az adapter többek között a Thunderbolt Display csatlakoztatásához szükséges, melynek forgalmazását bár júniusban megszüntette az Apple, valószínűleg sokan használnák tovább az elmúlt bő 5 éveben borsos áron megvásárolt monitort.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Sajnos utóbbinál többek kell fizetni azoknak, akik például HDMI-vel szeretnének külső kijelzőt csatlakoztatni az új Prókhoz, az ilyen és ehhez hasonló adapterek árát 69-ről 49 dollárra mérsékelte az Apple, és ugyanennyit kell kicsengetnie annak is, akinek például egy régebbi projektor miatt az aggastyán VGA kimenetre lenne szüksége.

A kártyaolvasó ugyancsak lemaradt a gépekről, ezért a különféle SD formátumú memóriakártyákat fogadó SanDisk Extreme Pro SD olvasó árát 49-ről 29 dollárra csökkentette a cég. Emellett a többi, harmadik féltől származó Type-C csatlakozós termék árát is csökkentette webshopjában és üzleteiben az Apple, átlagosan nagyjából 25 százalékkal, melyek közül egyedül a töltők képeznek kivételt, ezek árcédulája nem változott.

Túltolják a kurázsit?

Már az iPhone 7 megjelenésekor is kapott hideget-meleget a fülhallgató-jack csatlakozó száműzés miatt a cég, az október végén bemutatott MacBook Próknál látott kegyetlen mészárlás pedig tovább tetézte a mindeddig hűséges Apple felhasználók elégedetlenkedését. A vállalat dobta a bő 10 éve egyedülinek számító innovatív mágneses töltőcsatlakozót, a MagSafe-et, az USB-k (Type-A), a HDMI, a Thunderbolt 2 portok, illetve a kártyaolvasó helyét pedig USB Type-C portokkal töltötte fel, összesen négy darabbal, faramuci módon épp csak a telefonokról száműzött fülhallgató-jack maradt érintetlenül.

Innen még hiányzik valami

Mindez azt jelenti, hogy az évek óta MacBook-ot használok jó eséllyel nem ússzák meg 1-2-3 adapter megvásárlása (majd hurcolása) nélkül az esetleges frissítést, ami bizonyos esetekben 100 dollár feletti pluszkiadást jelenthet. A vállalat teljes termékpalettáján átívelő fejetlenséget tetézi, hogy míg a MacBookoknál egyértelműen az iparági szabvány USB Type-C felé próbálja terelni vásárlóit az Apple, addig iPhone és iPad fronton a cég továbbra is kitart a négy éve bemutatott saját fejlesztésű Lightning mellett, melynek használatáért licencdíjat kell fizetniük a gyártópartnereknek.

Az egyre élesebben kirajzolódó határvonalnak most is a felhasználók a legnagyobb vesztesei, hisz azok hiába választják egyazon márka legfrissebb termékeit, a kényelmesebb használathoz még mindenképpen további kiegészítőket kell választaniuk, legyen szó csupán egy 19 dolláros USB Type-C csatlakozós Lightning kábelről, vagy éppen a beígért októberi rajt ellenére továbbra sem kapható drága vezeték nélküli fülhallgatóról, az AirPods-ról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról