Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 26. 13:19

A Microsoft is közkinccsé teszi deep learning rendszerét

Megnyitja a fejlesztők előtt Cognitive Toolkit gépi tanulási rendszerének legújabb, béta verzióját a Microsoft. A GitHubon szabadon elérhető eszköz dolgozik többek között a Bing kereső és a vállalat beszédfelismerője mögött is.

Szabadon elérhetővé teszi deep learning rendszerét a Microsoft: a vállalat a napokban jelentette be a korábban Computational Network Toolkit, vagy röviden CNTK néven ismert rendszer legfrissebb, egyelőre béta címkés verzióját, immár Microsoft Cognitive Toolkit néven, amelynek forrását azzal a lendülettel meg is nyitotta. A cég, korábban belső használatra szánt szoftvere annak kép- és szövegfelismerő megoldásai mögül is ismerős lehet, utóbbi kapcsán a vállalat épp az elmúlt héten számolt be jelentős mérföldkőről, miszerint a rendszer már az emberekkel megegyező pontossággal képes a hallott szöveg azonosítására.

A frissen megnyitott deep learning eszközkészletet a vállalat igyekezett a kutatók visszajelzései alapján, azok igényeinek megfelelően alakítani, ennek eredményeként a fejlesztők a C++ mellett Python nyelven is dolgozhatnak a rendszerrel. Az Cognitive Toolkit továbbá már a megerősítéses tanulást is támogatja: a módszer lényege, hogy egy-egy feladat során a szoftver számos lehetőséget végigpróbál, hogy a kívánt eredményhez jusson, ezek közül pedig a sikereseket, vagy a sikereshez legközelebb álló eljárásokat jegyzi meg és alkalmazza a későbbiekben, időközben a további próbálkozásokkal még tovább csiszolva azokat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A rendszer új béta verziója teljesítmény terén is számottevő előrelépést mutat, egyik fő erőssége, hogy hatékonyan képes dolgozni több számítógépen eloszló, nagyméretű adathalmazokkal is - ennek a képességnek a Microsoft szerint a rendszer konzumer- és vállalati termékekben történő felhasználásában is kulcsszerepe van, mint a fentebb már említett szövegfelismerés. A több szerveren átívelő, illetve akár számos GPU-ra építő használatot a cég komoly előnyként könyveli el a rivális rendszerekkel szemben, amelyeknek meggyűlhet a bajuk a hasonló skálázódással. Ezzel együtt ugyanakkor a megoldás nem csak méretes adatközpontokban, de hagyományos PC-ken, notebookokon is gond nélkül használatba vehető.

A Microsoft Cognitive Toolkit képességei persze nem csak beszédfelismerésre vethetők be, de képfelismerésre is használhatók - a vállalat itt okoshűtőket hoz példának, amelyek tisztában vannak tartalmukkal és értesítik a tulajdonost ha ideje lemenni tejért -, továbbá a Bing kereső csapata is használja a rendszert, a különböző keresési találatok közötti rejtett kapcsolatok felderítésére, ezáltal pedig a felhasználók számára relevánsabb eredmények felszínre hozására. A Bing csapata egyébként fontos szerepet játszott a rendszer képességeinek kiterjesztésében, végig szorosan együtt dolgoztak a rendszer készítőivel.

A fejlesztés során a közeli partnerek között az Nvidia is ott volt, a rendszert a cég annak GPU-ihoz optimalizálta. A vállalat grafikus egységei dolgoznak a Microsoft jelenleg előzetes verzióban hozzáférhető, Azure N-Series virtuális gépei mögött is, nem meglepő, hogy az gépi tanulási rendszer utóbbiakra is ráereszthető, ezzel a redmondi cég hardver- és szoftveroldalon is teljes körű szolgáltatást kínál. Az érdeklődő fejlesztőknek érdemes felkeresni a Cognitive Toolkit GitHub oldalát, ahonnan használatba is vehetik a rendszert.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról