Szerző: Koi Tamás

2016. október 24. 12:26

Januártól jöhet a fapados internetelőfizetés

Mobilinternetes és vezetékes vetülete is lehet a kormány szándékai szerint 2017 januárjától elérhető Digitális Jólét Alapcsomagoknak. Ezek olyan, elsősorban kedvezőbb árfekvésű internetelőfizetésekből állnak majd, melyek az EU-s átlaghoz képest kifejezetten gyászos képet festő magyar internetpenetráción szándékoznak javítani.

A kormány szándékai szerint a jövő év elejétől minden internetszolgáltató kínálatában megjelenhetnek majd azok a kedvezményes árú díjcsomagok (Digitális Jólét Alapcsomagok), melyek pontos feltételei jelenleg is kidolgozás alatt állnak. Ugyanakkor mostanra egyre több részlet ismert a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos hivatalához köthető kezdeményezésből, melyről idén májusban kommunikált először a kormányzat.

A hétfői Világgazdaságban megjelent újabb információk szerint a Digitális Jólét Alapcsomagok a tervek alapján teljesen technológiasemlegesek lehetnek, azaz vezetékes szolgáltatás és mobilnet egyaránt elérhető lesz majd kedvezőbb feltételekkel jövő év elejétől. Már a kedvezmény mértéke is körvonalazódni látszik, a Digitális Jólét Alapcsomagok legkevesebb 15%-kal lehetnek olcsóbbak a szolgáltatók kínálatában szereplő egyes alapcsomagoknál.

Fontos szempont a fapados internetcsomagok kialakításakor, hogy nem lesz fixen meghatározva sem a csomagok tartalma, sem pedig az áruk (ugyanakkor ajánlásokat megfogalmaz majd a kormány), a szolgáltatók az ígéretek szerint ebben a szegmensben is versenghetnek egymással az előfizetőkért. Az internetszolgáltatóknak ez már csak azért is az érdekükben állhat, mert az előfizetés megkötésétől számított legkésőbb 3 év múlva automatikusan lejárnak a kedvezményes feltételek, így ezt követően az ügyfél vagy megszüntetni az előfizetését, vagy valamilyen drágább díjcsomagra migrál.

A vezetékes szolgáltatásoknál az alapcsomag esetében alighanem a sávszélesség lesz erősen limitálva, a mobilszolgáltatásoknál pedig az adatforgalmi keret. Előbbit tekintve a vezetékes szolgáltatások piacán jelenleg is számottevő a szórás, így elképzelhető, hogy az eleve nyomott árairól és gigászi (kínált) sávszélességéről ismert DIGI sokszorosát fogja nyújtani ebben a konstrukcióban, mint a piac e tekintetben egyik legkonzervatívabb szereplőjének számító Magyar Telekom.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Kedvezményes mobilnetre a tervek szerint csak az fizethet majd elő, akinek korábban egyáltalán nem volt még a nevén ilyen szolgáltatás, itt azonban a jóval kötöttebb technológiai keretek miatt valószínűleg nem lesz számottevő eltérés a konstrukciók között, melyek minden bizonnyal elsősorban internetböngészésre optimalizált megoldások lesznek.

A kormány májusban közölte, hogy a Digitális Jólét Alapcsomag célja az, hogy jelentősen növelni lehessen a rendszeres internethasználók arányát hazánkban. Magyarországon mindössze 65-70 százalék tartozik ebbe a csoportba, szemben az európai uniós 80-85 százalékkal. Ugyanezt a célt szolgálja az internetszolgáltatások áfájának január 1-jétől érvényes csökkentése, mely 27-ről 18%-ra mérsékli az adókulcsot. Ez az intézkedés az átmeneti időszakban (mivel a szolgáltatóknál a számlázási ciklus a legritkább esetben igazodik a hókezdethez) komoly kihívás elé állíthatja mind a szolgáltatókat, mind azokat a vállalkozásokat, melyek előfizettek valamilyen internetszolgáltatásra.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.