Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 20. 14:55

Folytatódik a Dell-EMC offenzíva

Itt a Dell-EMC offenzíva második állomása, a vállalat éves rendezvényén rántotta le a leplet újdonságairól, melyek között VxRail és VxRack megoldások is vannak.

Folytatódik a Dell-EMC egyesülés lezárásával megindult termékoffenzíva. A vállalat a Dell EMC World 2016 rendezvényén mutatta be legújabb fejlesztéseit, melyekkel termékszinten is folytatódik a Dell-EMC összeborulás. Ezekre a legjobb példát az új VxRail appliance-ek és VxRack rendszerek jelentik, a bejelentett hiperkonvergens megoldásokat kifejezetten PowerEdge szerverekkel kínálja a cég.

A VxRail egy hyper-converged infrastructure appliance (hiperkonvergens infrastruktúra-célgép), vagyis egy szervert, hálózatot és (szoftveres) tárolót egyaránt tartalmazó építőkocka, amelyből virtualizált infrastruktúra hozható létre könnyen és gyorsan. Ez korábban (még VMware EVO:RAIL név alatt) csupán egy szoftverrendszert jelentett, melyet a VMware hardvergyártó partnerei saját vason vittek piacra. Az egyesülés után érhető módon elsősorban Dell PowerEdge szerverekkel szeretné értékesíteni megoldását a vállalat, de a VMware szoftvere más gyártóknál is elérhető marad. Ezeken előre konfigurált és tesztelt szoftverek futnak, a vevő pedig egy "kulcsrakész" eszközt kap, amit ideális esetben akár néhány nap alatt integrálhat meglévő informatikai rendszerébe.

A szoftveres hátteret teljes egészében a VMware biztosítja. Az VxRack alapja természetesen a vSphere, benne a Virtual SAN, a vCenter Server és Log Insight. A vállalat szerint az appliance felhasználói felülete elég egyszerű ahhoz, hogy a rendszert az áram és a hálózat csatlakoztatását követően 20 perc alatt használatba lehessen venni.

A szoftver a Dell prémium kategóriájának első szintjén található Dell PowerEdge R730xd szerveren fut. Ez az Intel legújabb kétutas, Broadwell-EP platformjára építkezik ami az Intel Xeon E5-2600 v4 processzorcsaládot takarja, a két központi egységhez pedig legfeljebb 1,5 terabájt DDR4 memória társítható.

A Dell-EMC kiépítéstől függően összesen öt kategóriát különít el: E (Entry level), G (general purpose), V (VDI-optimized), P (performance intensive), illetve S (storage dense). Az appliance-ek mérete 1U1N-től 2U4N-ig változhat, azok 3-tól 64 node-ig skálázhatóak. A belépőszintű E sorozat a legkisebb, az általános felhasználásra szánt G pedig a legnagyobb, a V, P, és S egyaránt 2U1N házzal érkezik. Az E, G, S sorozatok egyaránt érkezhetnek egy vagy két CPU foglalattal, a V és P pedig kizárólag két foglalattal érkezhet, a magok száma pedig ennek megfelelően 8 és 44 között változhat. A vállalat szerint ez utóbbinak és E5-2600 v4 sorozatnak köszönhetően a korábbi, hasonló árú megoldásokhoz képest akár 40 százalékkal is nőhet az appliance processzorteljesítménye.

Meghajtóhelyek szempontjából a G sorozat rendelkezik a legszerényebb mutatóval, abban mindössze 6 darab 2,5 hüvelykes diszk helyezhető, így az all-flash konfiguráció esetében 3,84-19,2 terabájt között változhat a tárkapacitás, hibrid kiépítésnél 3,6-10 terabájt között mozoghat az érték, az SSD cache mérete pedig 200-800 gigabájt lehet. Ezzel szemben a sűrűségre kihegyezett S széria 4-től 48 terabájtig skálázódhat, a cache mérete pedig 400-1600 gigabájt között változhat, ezt két 2,5 hüvelykes és tizenkét 3,5 hüvelykes diszkből lehet összeállítani.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A node-okba legfeljebb két Nvidia vagy AMD gyorsítókártya is beépíthető, előbbi gyártótól a Tesla M60, utóbbitól pedig a FirePro S7150 vagy az S7150X2 modellek érhetőek el. A Dell-EMC szerint ez elsősorban kliens virtualizációhoz (VMware Horizon), CAD/CAM-hoz, vagy egyéb kutatási és fejlesztési feladatok gyorsításához jöhet kapóra.

A Dell-EMC szerint az új VxRail applience-ek 3 node-os belépőjét a korábbihoz képest 25 százalékkal olcsóbban kínálja, valamivel 45 000 dollár környékéről indulnak a legkisebb konfigurációk, melyek all-flash kiépítés esetén a korábbinál kétszer nagyobb kapacitással érkeznek, az SSD-k árcsökkenésének hála. Az appliance-ek már rendelhetőek, a nagyobb piacokon pedig már ebben a negyedévben szállítja azokat a vállalat, a globális elérhetőség pedig jövő év első negyedévében várható.

A VxRack System 1000 alá is PowerEdge került

A VxRack System 1000 a VxRailhez hasonlóan egy előre konfigurált és tesztelt szoftverek futnak, automatikus erőforrás kiosztással, leegyszerűsített menedzsmenttel, illetve részletes jelentéskészítési képességgel. A Dell-EMC a rendszert úgy tervezte, hogy azzal a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban ki lehessen építeni például privát felhőt vagy IaaS-t.

A rendszer a Dell belépőszintű PowerEdge R630-ra, illetve a VxRailnél már ecsetelt prémium R730xd-ra épít. A vállalat szerint ennek hála itt is megjelenik a 40 százalékkal magasabb CPU teljesítmény, miközben a rendszer mérete és ára a korábbi megoldáshoz képest nem változik. Az összesen 20 különféle konfiguráció hibrid és all-flash tárolórendszerrel is rendelhető, utóbbi esetben a korábbihoz képest 2,5-ször nagyobb lehet a hasznos tárterület hasonló ár mellett. Emellett bizonyos, I/O intenzív alkalmazások külön gyorsítótárat kaphatnak, hála a SanDisk DAS Cache megoldásának, mely például olyan alkalmazásoknál lehet kifejezetten hasznos mint a Microsoft SQL OLTP.

A VxRack FLEX-szel (Dell EMC ScaleIO), VMware Cloud Foundationnel, valamint OpenStack-integrációval is elérhető lesz. Az első opció már rendelhető, illetve a Dell-EMC szállítja is a rendszereket, a második lehetőség pedig még ebben a negyedévben megjelenik.

a címlapról