Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 18. 11:49

Webes támogatást kap a Firebase Cloud Messaging

Már a Firefox és az Opera felhasználóihoz is megérkezhetnek a Google push-értesítései. A keresőóriás bejelentette, a Push API-t támogató böngészőkre is utat találtak az FCM üzenetei.

A mobilplatformok mellett már webes támogatással is kiegészül a Firebase Cloud Messaging (FCM): a Google blogposztban számolt be róla, hogy egy új JavaScript library segítségével kiterjeszti a rendszere böngészőoldali képességeit, illetve a Topics és Device Group Messaging funkciókat is elérhetővé teszi a weben.

Az újítással a fejlesztőknek végre nem csak a natív iOS-re, illetve Androidra íródott appokra, valamint Chrome-ra van lehetőségük üzeneteket küldeni, de bármilyen, a Push API-t támogató böngésző felé is, mint például a Firefox vagy az Opera. Az új FCM JavaScript libraryvel a különböző értesítések továbbítása a webes felhasználók felé ráadásul kifejezetten egyszerű, miután az egy sor olyan összetett, szerveroldali funkcióról gondoskodik, mint az adatok titkosítása, illetve a hálózati hívásokért, a tartalmak gyorsítótárazásáért, összességében a weboldalak appszerűvé alakításáért felelős service workerek kezelése. Utóbbiak kapcsán egyébként a kezdeti alapértelmezett implementáció később ízlés szerint alakítható.

08:38
 

Getting Started with Firebase Cloud Messaging on the Web - Firecasts

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az egyszerűbb kliensimplementáció mellett a frissen bejelentett library több fontos funkciót is hoz, ilyenek a fentebb már említett Topics és Device Group Messaging is, amelyekkel egy-egy eszköz mellett készülékcsoportokra, illetve adott topikokra, szűrve is kiküldhetők a push értesítések, utóbbi esetében azok egyszerre juthatnak el iOS-en, Androidon vagy webes felületen dolgozó felhasználókhoz is.

Az FCM JavaScript library használatához 50-es vagy újabb verziószámú, mobilos vagy asztali Chrome-ra, legalább 44-es desktop vagy mobil verziós Firefoxra vagy legalább 37-es verziószámú mobilos Operára lesz szükség. A sorba rövidesen a Samsung mobilos böngészője is beállhat, illetve már a Microsoft is bejelentette, hogy Edge böngészője a későbbiekben támogatni fogja a Push API-t. Ahogy utóbbi, illetve a service workerek támogatása nagyobb teret kap a különböző webböngészők között, a Google új libraryjének támogatási listája is bővül majd.

Az érdeklődő fejlesztőknek a cég egy útmutatót is összerakott, amelyben végigvezeti őket az új böngészős funkciók bevezetésének lépésein. A rendszer útját néhány partnerrel a keresőóriás már jórészt kitaposta, annak bevezetését követően az Alibaba.com például négyszeres felhasználói aktivitást (engagement) tapasztalt a webes értesítéseket megkapó felhasználók részéről azokhoz képest, akik egyenesen a weboldalra látogatnak. Az AliExpress esetében is látványos a javulás, az új funkciókkal megcélzott felhasználóktól mintegy 178 százalékkal magasabb konverzió származott, mint azoknál, akik nem kapnak webes értesítéseket.

a címlapról