Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Webes támogatást kap a Firebase Cloud Messaging

Hlács Ferenc, 2016. október 18. 11:49
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Már a Firefox és az Opera felhasználóihoz is megérkezhetnek a Google push-értesítései. A keresőóriás bejelentette, a Push API-t támogató böngészőkre is utat találtak az FCM üzenetei.

A mobilplatformok mellett már webes támogatással is kiegészül a Firebase Cloud Messaging (FCM): a Google blogposztban számolt be róla, hogy egy új JavaScript library segítségével kiterjeszti a rendszere böngészőoldali képességeit, illetve a Topics és Device Group Messaging funkciókat is elérhetővé teszi a weben.

Az újítással a fejlesztőknek végre nem csak a natív iOS-re, illetve Androidra íródott appokra, valamint Chrome-ra van lehetőségük üzeneteket küldeni, de bármilyen, a Push API-t támogató böngésző felé is, mint például a Firefox vagy az Opera. Az új FCM JavaScript libraryvel a különböző értesítések továbbítása a webes felhasználók felé ráadásul kifejezetten egyszerű, miután az egy sor olyan összetett, szerveroldali funkcióról gondoskodik, mint az adatok titkosítása, illetve a hálózati hívásokért, a tartalmak gyorsítótárazásáért, összességében a weboldalak appszerűvé alakításáért felelős service workerek kezelése. Utóbbiak kapcsán egyébként a kezdeti alapértelmezett implementáció később ízlés szerint alakítható.

Az egyszerűbb kliensimplementáció mellett a frissen bejelentett library több fontos funkciót is hoz, ilyenek a fentebb már említett Topics és Device Group Messaging is, amelyekkel egy-egy eszköz mellett készülékcsoportokra, illetve adott topikokra, szűrve is kiküldhetők a push értesítések, utóbbi esetében azok egyszerre juthatnak el iOS-en, Androidon vagy webes felületen dolgozó felhasználókhoz is.

Az FCM JavaScript library használatához 50-es vagy újabb verziószámú, mobilos vagy asztali Chrome-ra, legalább 44-es desktop vagy mobil verziós Firefoxra vagy legalább 37-es verziószámú mobilos Operára lesz szükség. A sorba rövidesen a Samsung mobilos böngészője is beállhat, illetve már a Microsoft is bejelentette, hogy Edge böngészője a későbbiekben támogatni fogja a Push API-t. Ahogy utóbbi, illetve a service workerek támogatása nagyobb teret kap a különböző webböngészők között, a Google új libraryjének támogatási listája is bővül majd.

Az érdeklődő fejlesztőknek a cég egy útmutatót is összerakott, amelyben végigvezeti őket az új böngészős funkciók bevezetésének lépésein. A rendszer útját néhány partnerrel a keresőóriás már jórészt kitaposta, annak bevezetését követően az Alibaba.com például négyszeres felhasználói aktivitást (engagement) tapasztalt a webes értesítéseket megkapó felhasználók részéről azokhoz képest, akik egyenesen a weboldalra látogatnak. Az AliExpress esetében is látványos a javulás, az új funkciókkal megcélzott felhasználóktól mintegy 178 százalékkal magasabb konverzió származott, mint azoknál, akik nem kapnak webes értesítéseket.