Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 13. 10:58:00

PC-piac: tovább pusztít az apátia

Ismét bukott az Apple, de ennél nagyobb baj, hogy a PC továbbra is a prioritási lista végén áll.

Nem hozta meg a korábban várt fellendülést az idei harmadik negyedév, a PC-s eladások továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak. A Gartner legfrissebb jelentése szerint globálisan 5,7 százalékkal kevesebb PC fogyott 2016 legutóbbi negyedében mint egy évvel korábban, ez pedig növekedés helyett inkább csökkenést mutat az előző negyedév eredményéhez viszonyítva.

A gyártók által az értékesítési csatornába leszállított (tehát nem a végfelhasználók által megvásárolt) számítógépek (asztali PC-, laptopok, ultrabookok és hibrid eszközök) mennyisége a tavalyi 73,1 millióról 68,9 millióra esett vissza a második negyedévben. A Gartner adatai szerint ez már a nyolcadik olyan egymást követő negyedév mely csökkenő tendenciát mutatott, ami negatív rekordnak számít. A piac a második negyedévben tapasztalthoz hasonló mértékben apadt, a júliusi jelentés szerint korábban 5,2 százalékkal kevesebb PC fogyott. Az első negyedében ennél nagyobb volt a süllyedés, ekkor 9,6 százalékos visszaesésről számolt be a piackutató, azt megelőzően pedig 8,3 százalékkal csökkentek az eladások.

A harmadik negyedéves, 5,7 százalékos csökkenés hátterében több probléma áll. A szeptemberi szezonális igények a vártnál kisebbek voltak, egyre kevesebb tanulónak van szüksége PC-re, illetve a korábban vásárolt konfigurációk még bőven ki tudják szolgálni az igényeket, nem szükséges fejleszteni a gépeket. A fejlett országokban átlag három eszközzel rendelkeznek a vásárolók (okostelefon, tablet, PC), melyek közül a PC élvezi a legkisebb prioritást, a legtöbben nem tartják fontosnak a frissítést, néhány megkérdezett pedig a jövőben nem is szeretne költeni erre. Ugyancsak negatívan befolyásolja az eladásokat a fejlődő piacokon tapasztalt alacsony igény. Bár ezeken a területeken még mindig alacsony a penetráció, sokan nem terveznek vásárlást, inkább okostelefonnal vagy phablettel elégítik ki számítástechnikai igényeiket.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az eladások régóta tartó csökkenésének következménye, hogy a piac egyre inkább konszolidálódik, a kisebb gyártók folyamatosan esnek ki. A folyamat hatását jól mutatja, hogy az első hat gyártó már az eladások 78 százalékát lefedi, ami szintén rekordnak számít. A rangsorban továbbra is a Lenovo áll az első helyen, mely cég ugyanakkor 2,4 százalékot kevesebb PC-t értékesített, ami zsinórban a hatodik ilyen, negatív eredményt produkáló negyedévet jelenti. Ennek, illetve a 2,3 százalékos növekedésnek hála a HP már ott liheg közvetlenül a kínai gyártó nyakában, a különbség már csak mindössze 2,7 százalék. Az amerikai vállalat elsősorban az üzleti szektorban szerepel jól, innen származik a növekedés nagy része.

A vizsgált gyártók közül a Dell produkálta a legnagyobb gyarapodást, a legnagyobbat pedig az Acer és az Apple bukta, ebben a sorrendben. Utóbbi gyártó viszonylag méreteset zuhant, 13,4 százalékkal estek vissza az eladások. A lehetséges okokról nem esett szó, de hanyatlásban valószínűleg nagyban közrejátszott az egyre korosodó termékpaletta. Az Apple PC-kínálatára már nagyon ráférne egy alaposabb frissítés, az csúcs asztali Mac Próhoz például már nagyjából három éve nem nyúlt a cég, de a MacBook Airek is egyre porosabbak.

A régiókat tekintve az USA szerepelt a legjobban, itt az értékesítések csupán 0,3 százalékot estek vissza, ami 16,2 millió eladott PC-t jelent. Az átlagnál jobb eredmény a notebookok, hibridek, és a windowsos tabletek értékesítéseinek köszönhető, az asztali PC-k Amerikában sem szerepeltek jól. Most is az APAC (Ázsia Csendes-óceáni térség) régió mutatta a legnagyobb, 7,6 százalékos visszaesést, 24,7 millió leszállított PC-vel. Az EMEA régió ezek között félúton helyezkedik el, az öreg kontinensen 3,3 százalékos volt a visszaesés, ami elsősorban a szegényebb régiók számlájára írható, Kelet-Európa mellett Eurázsia, a Közel-Kelet, illetve Afrika is ide sorolható.

a címlapról