Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 12. 10:30

Ismét konzumer SSD-kkel próbálkozik a Western Digital

A SanDisk segítéségével próbálkozik újra a konzumer SSD-piacon a Western Digital. Az első körben bejelentett meghajtók a belépőszintet célozzák, de később érkezhetnek feljebb pozicionált termékek is.

Két új SSD sorozatot jelentett be a Western Digital. A merevlemez kínálatból már jól ismert Blue és Green jelölés alatt érkező meghajtók a pár hónapja felvásárolt SanDisk jóvoltából jelennek meg. A két széria elsősorban a belépőszintet célozza, a NAND chipek típusa is erre utal. Az SSD-k már korábban látott hardveres alapokra épülnek némi firmware módosítás mellett.

A WD Blue sorozat a SanDisk X400-at "másolja", melynek tervein néhány kisebb szoftveres módosítást végezett a cég, így a vezérlő szerepét a Marvell 88SS1074, a NAND-okét pedig SanDisk márkajelzésű 15 nanométeres (planáris) TLC-k töltik be. A SATA csatolós meghajtók 2,5 hüvelykes és M.2 (2280) formátumban egyaránt megjelennek, kapacitásuk 250, 500, illetve 1000 gigabájt lehet, ezek árazása pedig rendere nettó 80, 140, és 300 dollár lesz 3 év garancia mellett.

A WD Green SSD-k már a SanDisk SSD Plus sorozatra alapoznak, így a vezérlő helyét a Silicon Motion SM2256S tölti be, a flash chipek szerepét pedig ebben az esetben is 15 nanométeres TLC NAND-okra bízták. A meghajtók szintén SATA csatolóval, illetve 2,5 hüvelykes és M.2 (2280) formátumban jelennek meg, viszont csak két kapacitással, 120 és 240 gigabájtos mérettel, illetve 3 év garanciával. A Green modellek ára egyelőre nem ismert, annyi azonban sejthető, hogy ezeket a konkurensek legolcsóbb termékei, például a Samsung 750 EVO és az OCZ TL100 kihívójaként küldi harcba a WDC, még valamikor ebben a negyedévben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Western Digital az SSD-k hajnalán már bepróbálkozott a konzumer piaccal, a SiliconEdge Blue sorozat azonban nem aratott sikert. A termékek lassan hét éve kerültek piacra JMicron vezérlővel és Samsung(!) NAND chipekkel, a legkisebb 64 gigabájtos modell ára pedig 280 dollár volt, ami majdnem egyezik a most bejelentett 1 terabájtos modell árcédulájával. Az újbóli próbálkozást a SanDisk bekebelezése tette lehetővé, amivel komplett meghajtók tervei mellett NAND chipekre is rátehette kezét a WDC.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról