Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 6. 10:00

Kékhalált okoz a Project Centennial

Újabb, katasztrofális közeli hiba csúszott a Windows 10-be. Most épp a Project Centennial implementációja okozza a problémát, az eredmény kékhalál, néha pedig crash-reboot-crash ciklus.

Kékhalálhoz vezethet, ha a felhasználó a Windows Store-ból telepít hagyományos Win32-es alkalmazásokat - közölte hivatalosan a Microsoft. A leírás szerint bizonyos alkalmazások telepítése vagy indítása váratlan újrainduláshoz vezethet, a kék képernyőn pedig a 0x139-es hibakód (KERNEL_SECURITY_CHECK_FAILURE) jelenik meg.

Az érintett alkalmazások listáján található a Kodi, a JT2Go, az Ear Trumpet, a Teslagrad is, de a felsorolás nem teljes, más szoftverekkel is előfordulhat a jelenség.

Desktop Bridge - Project Centennial

Szeptember 15-én vett hivatalos rajtot a Desktop App Converter, amellyel már a Win32-es alkalmazások is használhatják az operációs rendszer beépített szoftverboltját, a Windows Store-t. A megoldás azonban ennél sokkal messzebbre mutat, a vásárlás-telepítésen túl a szoftver központi frissítését és teljes eltávolítását is képes elvégezni.
A megközelítés tényleg hipermodern. Konténeres, App-V technológiát használó "féligáteresztő" sandboxban élnek az alkalmazások, így nem tudják teleszemetelni az operációs rendszert és a fájlrendszert. A technológiáról részletesebben itt írtunk.

A cég közlése szerint a hibát már sikerült azonosítani és kijavítani, a Windows Update-en keresztül pedig ez automatikusan eljut a felhasználók számítógépeire is - "hamarosan". Addig megoldásként a hibát produkáló szoftver eltávolítását ajánlja a Microsoft, illetve az AMD GPU-t használó gépek esetében a grafikus meghajtó eltávolítását és a Radeon Software Crimson Edition Graphics Driver Installer for Windows 10 (ez tényleg a szoftver teljes neve) egy korábbi kiadásának telepítését javasolja a cég.

Komolyabb a baj, ha az érintett szoftver automatikusan elindul a gép indításakor (az Ear Trumpetnek tudomásunk szerint ez az alapértelmezett beállítása) - ilyenkor látványos, de roppant frusztráló crash-boot-crash-boot ciklusba kerül a gép. Erre az esetre a Microsoft a rendszervisszaállítást (system restore) javasolja az app telepítése előtti konfigurációra. Bár a cég nem említi, valószínűleg a Safe Mode-ban történő újraindítás és az app eltávolítása is segíthet.

Újabb rés a pajzson

"A Microsoftnak meg kellett volna találnia ezt a hibát a tesztelés során" - mondja a Rafael Rivera, a thurrot.com szerzője, és ezzel maximálisan egyetértünk. A sokmillió felhasználóval működő Windows Insider program, a mindenre kiterjedő telemetria és a Project Centennial hosszúra nyúló fejlesztése során az ilyen hibáknak már régen elő kellett volna jönnie.

Rivera rövid kutatása szerint egyébként a hiba oka, hogy az AMD driver csomagja a rendszerleíró adatbázishoz (registry) nem támogatott (és nem biztonságos) módon fér hozzá. Ezt azonban a Microsoft és az AMD valamiért nem csípte el 2010 óta, így okozhat most ez komoly stabilitási problémát egyes felhasználók számára. Egyébként jó eséllyel nem csak az AMD használja ezt a módszert, egyelőre azonban ezekkel a driverekkel jött elő a stabilitási probléma.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ahogy korábban már megjegyeztük, a Windows 10 rendszeres, erőltetett ütemű frissítési ciklusával a minőségbiztosítás egyszerűen képtelen tartani a lépést. Az Anniversary Update súlyos kompatibilitási problémákkal küzd a Kindle olvasóktól a webkamerákig, most pedig a Project Centennial kapcsán futott igen komoly hibába a cég. A helyzetet súlyosbítja, hogy az egyes frissítésekkel végrehajtott változásokat a Microsoft nem dokumentálja (nincs használható changelog), a rendszergazdáknak és üzemeltetőknek így még esélyük sincs elkapni a hibákat telepítés előtt.

Erre a legjobb példa a webkamerákat érintő probléma volt: a cég minden kommunikáció nélkül saját hatáskörben kivette az operációs rendszerből a tömörített stream formátumok támogatását, ami a legnépszerűbb kamerák esetében ellehetetlenítette például a Skype hívásokat. De nem csak a konzumer, végfelhasználói szegmensben okozott súlyos károkat a meggondolatlan lépés, a professzionális felhasználók (a podcast-gyártóktól a távoktatásig) is azt tapasztalták, hogy a tegnap még használható webkamera mára használhatatlanná vált - egészen változatos hibákat (megfagyó kép, a tömörítetlen stream alatt letérdelő szerver, stb.) produkálva.

a címlapról