Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 4. 14:57

Az USB Type-C is válthatja a jack aljzatot

Az új USB-s hangátviteli szabvány utat mutathat az analóg hangkimenet ravatalához, amennyiben a megoldás széles körben sikert arat úgy Type-C átveheti az aggastyán csatlakozó szerepét.

Véglegesítette az USB-alapú hangátvitelt leíró Audio Device Class legújabb, 3.0-s verzióját a szabványozásért felelős USB-IF (USB Implementers Forum). Az új szabvány egyik legfontosabb pontja az USB Type-C támogatása, tehát már a jövő (és a jelen) meghatározó univerzális csatlakozójával is megoldható lesz a hangátvitel, ez pedig újabb szöget jelent az analóg hangkimenetek koporsójába.

A csatlakozó temetésének kezdeményezése nem új, az Apple pár hete megjelent friss okostelefon sorozata (a Motorola után) már meg is tette az ilyen irányú lépést, az iPhone 7-es készülékekről ugyanis lemaradt az analóg hangkimenet. Kétség nem fér hozzá, hogy ezt az irányt idővel több más gyártó is követni fogja, hisz így amellett, hogy kevesebb komponenst kell beépíteni a készülékekbe, a megtakarított helyet fel lehet használni más, vagy nagyobb alkatrészek (pl. akkumulátor) elhelyezéséhez.

Az irány emellett további előnyökkel is kecsegtet, az analóg kimenet elhagyásával ugyanis a készülékek vastagsága tovább csökkenthető, iparági források szerint így nagyjából további 1 milliméter faragható le a termékek ezen dimenziójából. Digitális átvitel esetében további helyet lehet megspórolni azzal, hogy hangkeltéshez szükséges hangchip (esetleg chipek) a készüléken kívül, például a fülhallgatóban kaphatnak helyet.

A méretcsökkenés mellett egy másik előny a potenciálisan jobb hangminőség, illetve a nagyobb rugalmasság, hisz ezzel a vásárlók már nem lesznek a készülékek tervezőinek elképzeléseihez kötve. Például egy olcsóbb, akár belépőszintű okostelefonból is ki lehet majd préselni csúcskategóriás hangélményt egy arra alkalmas fülhallgatóval, az épp szükséges kombinációról pedig a vásárló dönthet majd. Ebben az értelemben a telefon csak tárhelyként funkcionál majd, a hangkeltésről pedig kizárólag a fül- vagy fejhallgató gondoskodik.

Az Apple-féle Lightninghoz képest fontos eltérés, hogy a digitális átvitel mellett az USB Audio Device Class 3.0 lehetőséget kínál az analóg átvitelre is, a kompatibilitás megtartásáért ezt minden a szabványra épülő eszköznek támogatnia kell. A készülékekbe beépített hangszórók miatt amúgy sem lehet teljesen kihagyni a digitális-analóg feldolgozáshoz szükséges DAC-ot, a gyártók valószínűleg ezeket fogják kihasználni az analóg opcióhoz. Ez azért fontos, mert így a jelenlegi rendszerek, illetve fülhallgatók megtartása mellett, csupán a csatlakozó cseréjével lehet majd elhagyni a jack aljzatot.

A fő csapásirányt ugyanakkor a digitális mód képviselheti majd, amihez az USB ADC 3.0 szabvány a fülhallgatókhoz szükséges chip alapvető képességeit is leírja. Az MPU (multi-function processing units) elnevezésű egység a szinkronizáció mellett a digitális-analóg konverzióért, visszhang és zajszűrésért, hangszínszabályázásért, valamint a mikrofon, illetve a hangerő szabályzásáért egyaránt felel majd.

Emellett a chip az előerősítő és a programozható erősítő szerepét is betölti, tehát a hangkeltéshez szükséges szinte minden feladatot ellát majd. A 3.0-s MPU-k támogatják USB Audio Type-III and Type-IV tömörített hangformátumokat is, valamint az visszafele kompatibilitás is megoldott az ADC 1.0-s és 2.0-s verzióival. Végül, de nem utolsó sorban a legújabb szabványra épülő megoldások fogyasztása is alacsonyabb lesz, köszönhető a több tartományra osztott tápellátásnak és a BADD (basic audio device definition) profiloknak, melyek energiamenedzsmentre vonatkozó beállításokat is tartalmaznak.

Az első MPU-k már néhány hónappal ezelőtt felbukkantak a Conexant kínálatában. A CX20985 és a CX20899 lapkákat kimondottan okostelefon-kiegészítőkhöz és dokkolóállomásokhoz kínálja a gyártó, a chipek pedig támogatják a Skype for Business és az Android Wired Audio Headset specifikációkat is. A két lapka eltérő felhasználásra készült, az elsőt kimondottan fejhallgatókhoz tervezte a cég, rendelkezik sztereó 24 bites DAC és ADC modullal, így mikrofonos headsetek is építhetőek rá, miközben az energiafogyasztás nagyon alacsony marad.

A jobb minőségre vágyóknak szól a második lapka, amely már 48 kHz fölötti mintavételi frekvenciát is támogat, fejlettebb DAC és jobb kiegészítő elektromos áramkörökkel is rendelkezik, ennek eredményeképp sokkal jobb hangot produkál - a gyártó ígérete szerint. A lapkának része egy teljes DSP (jelfeldolgozó) is, amely zajszűrést, visszhang-szűrést és egyéb fejlett képességeket kínál a bemeneti vonalon. Ennek persze ára van (a bekerülési költségen túl is), a chip ugyanis lényegesen többet fogyaszt, így inkább dokkolókba, saját akkuval rendelkező hangosításba illetve prémium fülesekbe szánja a gyártó.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A következő pár hónapban várhatóan a többi nagy gyártó is elkészíti majd saját ADC 3.0-t támogató chipjét, így minden bizonnyal a Wolfson és más cégek kínálatában is megjelennek majd ezek a termékek.

Több az előny mint a hátrány

A digitális hang elterjedése nagy hatással lehet a piacra. Egyrészt a gazda eszköz (laptop, tablet, okostelefon) olcsóbb lehet, ahogy a dedikált hangchip kikerül az eszközből, de a jelenlegi szigorú elektromos tervezésen is lehet majd lazítani, ha az interferencia és a zaj kevésbé lesz szempont a jövőben. Ez egyszerűbb, kisebb, olcsóbban gyártható alaplapokat hozhat a gyártók számára, ami elsősorban az okostelefonoknál jöhet kapóra. A megtakarítás persze a másik oldalon jelentkezik majd költségként, a dedikált chip a fejhallgatók és egyéb audiokiegészítők beépített része lesz.

Egy ilyen átalakító plusz költséget jelenthet

A felhasználó szempontjából érdekes lesz az új szituáció: a hangminőségért már kizárólag az eredeti hangforrás (digitális hangállomány), a lejátszó szoftver és a fülhallgató lesz felelős, ilyen szempontból a telefon/tablet/PC szerepe eltörpül. A vásárlók a kínálat keretein (és a kompatibilitáson) belül szabadon kombinálhatják eszközeiket és fülhallgatóikat, tehát nő a testreszabhatóság mértéke. Ezzel igénytől függően akár egy nagyobb összeget is meg lehet majd spórolni, hisz eddig a jó hangminőséget jellemzően más prémium funkciókkal kötötték össze, amire egyes felhasználóknak nem biztos, hogy szükségük van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról