Szerző: Gálffy Csaba

2016. október 4. 12:57

Elkészült a 4.8-as Linux kernel

Kibővített hardveres támogatás, újraírt btrfs-implementáció a friss kiadásban. A következő verzió már hosszanfriss lesz.

Mintegy két hónapos munka után lezárult a 4.8-as Linux kernel fejlesztése, a karbantartást végző Linus Torvalds zöld utat adott az új szoftvert kiadásának. A 4.8-as összesen 8 kiadásra jelölt verzión ment át, az utolsó annyira stabilnak bizonyult, hogy néhány apróbb módosítás után megkapta a stabil plecsnit. Az újdonságokat szerencsére a Phoronix összeszedte, ebből szemezgetünk.

Az új kernelek mindig bővítik a támogatott hardverek körét, nincs ez most sem másképp, bekerült (mainline supportot kapott) a Raspberry Pi 3-on található rendszerlapka (SoC), illetve a Microsoft Surface 3 érintőkijelzője is. Megújult az ARM Mali GPU-khoz írt meghajtó is. Alapszintű túlhúzási opciót kapott az AMDGPU szabad szoftveres meghajtó, ezzel az AMD grafikus chipek OverDrive funkciója immár Linuxon is használható - igaz, az implementáció még rudimentáris, csak parancssorból használható, a GUI még várat magára. Ezzel együtt a meghajtó megkapta az AMD PowerPlay funkciókat is, különösen a Carrizo és Stoney chipek esetében számíthatunk hosszabb akkus üzemidőre majd.

Ha már GPU-k, az Nvidia Pascal architektúra is kapott törődést, a nyílt forráskódú Nouveau meghajtócsomag immár alapszinten kezeli a modern grafikus chipeket. Ez azt jelenti, hogy működésre már képesek, grafikus gyorsításra azonban még nem - ehhez az Nvidiának kell kiadnia még néhány saját komponenst. Így a Pascal-generációból egyelőre csak a GP100-as lapka használható gyorsítóként.

Nem kevésbé fontos, hogy szintén mainline support jár a HDMI CEC szabványhoz. Ez egy kommunikációs réteg a HDMI interfészhez, ami azt teszi lehetővé, hogy az összekapcsolt eszközök egymást szabályozzák (például a tévé kikapcsolásakor le tud kapcsolni az erősítő vagy a játékkonzol). Ezt immár a Linux kernel is tudja kezelni, ami jó hír lehet a HTPC-t építőknek például.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A rengeteg hardveres újdonság mellett masszív újraírást kapott a btrfs, a fájlrendszer a jövőben alacsonyabb késleltetéssel és magasabb átviteli sebesség mellett használható. A sok hónapos munkát felölelő "ENOSPC" fejlesztés több fontos ponton javítja a btrfs implementációt, elsősorban a közel teli meghajtókon tünteti el a néha beakadó átvitelt és az abnormálisan magas késleltetést.

A biztonsági frissítések közül kiemelkedik, hogy az ASLR (a memóriafoglalás véletlenszerűsítése) immár a kernel memóriaszegmenseire is érvényes lesz, vagyis nem csak az alkalmazások, hanem maga a kernel image helye sem lesz előrejelezhető. Ez a puffertúlcsordulásos támadások esetében fontos, így nem lehet pontosan tervezni a szomszédos memóriaterületekkel.

A munka ezzel megkezdődik a következő, 4.9-es kernel fejlesztésén. Ez komolyabb kiadás lesz, néhány hete eldőlt, hogy "hosszanfriss", Long Term Support kiadásról van szó. Vagyis a 4.9-hez sokkal tovább érkeznek majd biztonsági és stabilitási frissítések, mint a mezei kiadásokhoz, így a szintén LTS verziójú Linux-disztribúciók alapjául szolgál majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról