Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Naponta frissülő műholdtérképen dolgoznak a japánok

Hlács Ferenc, 2016. október 14. 14:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Axelspace vállalat 50 szatellitből álló szkennergyűrűvel pásztázná folyamatosan a Földet: a technológiának a cég a mezőgazdaság, az erdővédelem és az infrastruktúrafigyelés terén is komoly jövőt jósol.

Nagy fába vágta a fejszéjét a japán Axelspace, a privát szatellitek Föld körüli pályára állításával foglalkozó vállat a teljes bolygót lefedő műholdas figyelőszolgáltatás elindítását tervezi. Nem egységsugarú Google Earth klónról van szó: a vállalat tervei szerint Axelglobe térképe napi rendszerességgel frissül majd, így a szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek mindig az aktuális állapotokat láthatják a megfigyelt régiókon. Az ambiciózus projekt megvalósításához a cég egy ötven műholdból álló szatellit-szkennergyűrűt hoz létre a bolygó körül, amely 24 óránként képes befotózni a Föld teljes felszínét. A nagy mennyiségű fényképből összefércelt műholdképet a vállalat egy fizetős API-n keresztül teszi majd elérhetővé az ügyfelek számára.

A megoldás számos lehetséges felhasználási területet kínál, az Axelspace az egyik legnagyobb potenciált a mezőgazdaságban látja, a műholdrendszerrel hatalmas területeken követhető precízen, napi szinten nyomon az egyes termények állapota (erre a multispektrum felvételek nagyon jó adatokat biztosítanak), a gyűjtött adatokból pedig előrejelzések készíthetők az aratás vagy a trágyázás ideális időpontjaira. Az Axelglobe emellett az erdők állapotát is egyszerűen megfigyelhetővé teszi, azzal a potenciális illegális erdőirtások is könnyen elcsíphetők. A vállalat továbbá az infrastruktúramegfigyelésben is komoly jövőt lát, legyen szó a jókora távolságokat átszelő olajvezetékekről, napelemfarmokról, de akár a kereskedelmi kikötők vagy városok forgalma is hatékonyan elemezhető és optimalizálható lehet a szolgáltatás segítségével.

A magasból folyamatosan figyelő szemek gondolata ugyanakkor egy sor, a magánszféra védelmével kapcsolatos kérdést is felvet, emiatt azonban a cég ígérete szerint nem kell aggódni, a rendszer szándékosan olyan felbontású kamerákkal dolgozik, amelyek az egyének azonosítását még nem teszik lehetővé. Az Axelglobe kamerái 2,5 méteres felbontással pásztázzák végig a bolygót, ez a cég szerint nagyjából a személyautók megkülönböztetésére elég.

A műholdas projekteknél rendszerint az űrszemét mennyiségének növelése is komoly problémát jelent, az Axelglobe eszközei ugyanakkor nem gyarapítják majd az űrben keringő ócskavasak sorát: ahogy azt a cég vezérigazgatója, Yuya Nakamura a The Next Webnek nyilatkozva elmondta, műholdjaik 25-30 év után automatikusan visszatérnek majd a légkörbe, és ismét a bolygó felszínén kötnek ki.

Egy hasonló méretű kezdeményezés megvalósítása persze nem megy egyik napról a másikra, a műholdgyűrűt a cég több lépcsőben élesítené. Az Axelspace először három szatellitet lő fel, 2017-ben, amelyek rögtön meg is kezdik a munkát, a bolygó egy-egy kiválasztott részéről folyamatosan küldik majd a fotókat. A következő kör 2020-ra várható, ekkorra a cég több mint 10 eszközt állítana pályára, a teljes, ötvendarabos formáció pedig 2022-ben állhat szolgálatba.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.